2017. április 24. hétfő

Pápán játszik a Fradi, bemutatjuk ellenfelünket

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 7.

logo_lombardSenki sem lehet pápább a pápánál, tartja a mondás. Úgy tűnik, mindez a magyar futballban is igaz. Legalábbis erre jutottam, mikor soros ellenfelünk múltja után kutattam.

Eddig kialakult szokásaim szerint úgy gondoltam, bemutatom ellenfelünk, ezen keresztül egy kicsit a városi, adott esetben a pápai futball történetét. Ehhez eddig mindig hatásos segítségnek bizonyult, ha megnéztem ellenfelünk hivatalos honlapját, illetve a wikipedia rá vonatkozó bejegyzéseit.

Eddig az volt, de a Lombard Pápa Termál FC esetében, mert ez mai ellenfelünk hivatalos neve, nem az.

A Lombard Pápa Termál FC hivatalos honlapjának is van olyan fejezete, hogy klubtörténet. Ez azonban a Lombard FC tulajdonosának, Bíró Péternek a futballtörténetét sorolja fel, azt lehet belőle megismerni.

Nézzük röviden ezt a történetet!

Bíró Péter a Lombard cégcsoport tulajdonosa először 1996 novemberében jelent meg a magyar futballpályákon, egészen pontosan a tatabányai stadionban. Az egykor szebb napokat látott tatabányai csapat akkoriban a másodosztály végén kullogott, messze leszakadva a még bennmaradást jelentő pozíciótól. A klub vezetői Bíró Péterben látták a megoldás lehetőségét, rá szerették volna venni, hogy szponzorálja a Tatabányai Futball Clubot. Első lépcsőben vendégségbe hívták, mégpedig Agárdra, ahol a Gázszer – Tatabánya mérkőzés volt a műsor. A Gázszer gálázott, 7:1-re verte a tatabányaiakat. Bíró Péter ezek után szponzorként nem kívánt a csapat mellé állni, ám vételi ajánlatot tett, mivel úgy gondolta, tulajdonosként tud segíteni.

Az üzlet megköttetett, ám a csapat abban az évben menthetetlen volt, az újjáépítés a harmadik vonalban kezdődött, ahonnan egy év után visszajutott a második osztályba. Ott pedig elkezdődött a Lombard-csoda, amihez olyan régi tatabányai játékosok asszisztáltak a visszatérésükkel, mint Kiprich József, Vincze István, Szalma József vagy Gelei Károly. A csapat ebben a bajnokságban (1998/99) bámulatos teljesítményt nyújtva toronymagasan nyerte meg a bajnokságot és bekerült a Magyar Kupa döntőjébe is úgy, hogy útközben elbúcsúztatta az előző évi első osztályú bajnokcsapatot (MTK Hungáriát) és a Magyar Kupagyõztest (Újpest FC) is. A döntőbe jutásért a Csank János vezette Vác FC Samsungot ütötte ki 8.000 lelkes tatabányai szurkoló előtt 3-0-ra. A kupadöntőre Vácott került sor teltház előtt (12.000 néző), ahol a Lombard FC erősen vitatott körülmények között szenvedett vereséget a Debrecen csapatától.

Az 1999-2000-es bajnokságban, az első osztályban a Lombard FC 8 fordulón keresztül idegenben szerepelt, mert a stadion használati jogáról nem tudtak megegyezni a várossal. A tatabányaiak akarata végül diadalmaskodott, hazaköltözhettek. Ebben az idõszakban a Lombard FC rendszeresen 6-8.000 néző elõtt szerepelt és szárnyalt. A visszafogottabb kezdést követően tavaszra összeállt egy nagyszerű csapat, amely azzal dicsekedhetett, hogy beállította a Tatabányai Bányász “Aranycsapatának” feledhetetlen csúcsát, 18 mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre (többek között 5:2-re verte az aktuális bajnok Dunaferrt idegenben). 2000 őszén a 2×8 csapatos bajnokságban az alapszakaszt megnyerte a csapat, ám a rájátszásban minden a visszájára fordult, a csapat zuhanórepülést bemutatva kiesett az élvonalból. Ez olyan trauma volt, ami megrengette az együttest, amelynek állománya kicserélődött.

Vélhetően a tatabányai városvezetés azonnali visszajutást várt el a csapattól, ami nem sikerült. A város és a tulajdonos között annyira megromlott a viszony, hogy Bíró Péter 2002-ben Szombathelyre költöztette csapatát és Lombard FC Haladás néven indult a másodosztályban. Itt harcolta ki a következő évben az NB I-be jutást, amely csapat a régi szombathelyiekből (Somfalvi, Jagodics, Kaj) és a Lombardistákból (Balogh, Nagy N, Lőrincz, Árki) állt.

A 2003-2004-as bajnokságban roppant nagy erőfeszítések, osztályozók árán sikerült megkapaszkodniuk az NB I-ben. Ennek ellenére a tulajdonos ismét költöztette a csapatát, ismét vitája volt a város vezetésével. Az új állomás 2004-ben Pápa lett, ahol a város tárt karokkal fogadta a “lombardistákat”.

A tárt karok oda vezettek, hogy 2004-ben Pápán új klub alakult, a Lombard Pápa Termál FC, amely történetét innen eredezteti. Igaz, hogy Pápán korábban is volt labdarúgás, a Pápai ELC csapata az NB I/B-ben is játszott, ám azzal az új egylet semmiféle jogfolytonosságban nincs, így nincs sok értelme ennek múltja után kutakodni. Pápa városa nagyon szeretett volna élvonalbeli labdarúgóklubot. Eredetileg a Balaton FC költözött volna Pápára, azonban az utolsó pillanatban Diósgyőrbe költözött a siófoki csapat. Helyettük érkezett a Bíró Péter által fémjelzett Lombard Kft. A csapatot egyrészt a volt Balaton FC játékosok alkották, aki nem követték volt csapatukat Diósgyőrbe, valamint a volt Haladás játékosok. Az edző is az ex-Haladás tréner, Tóth Bálint lett.

Aztán az első bajnokin pont a Diósgyőri Balaton FC ellen játszották, s az idegenbeli összecsapáson, 8.000 néző előtt győztek a pápaiak 3:1-re. Az év közben edzőt cseréltek, a korábban a DVSC-vel az UEFA Kupában menetelő Szentes Lázár érkezett. A csapat legemlékezetesebb győzelmét a Fáy utcában aratta, a Vasast 6:0-ra verték, A szezon végén az utolsó bennmaradó helyet csípték meg, 14. helyen végeztek, négy ponttal megelőzve a Nyíregyházát.

Aztán 2005 nyarán a nemzetközi porondra is kiléptek, hiszen vállalták a részvételt az Intertotó Kupában, ahol az első körben a WIT Tbilisit ki is ejtették, majd a svéd IFK Göteborg már túl nagy falatnak bizonyult, bár végig partiban voltak velük. Az új bajnokságban, szinte szokás szerint, nagy átalakításon ment keresztül a gárda, 14 labdarúgó távozott és 13 érkezett. Az újak nem tudták pótolni a távozókat, ami a szereplésen is meglátszott. Kiesőhelyen teleltek és Bíró Péter megint mindent bedobott. Megint 16 új játékos érkezett, élükön, nagy meglepetésre Szűcs Lajossal. Hiába az új játékosok, hiába az új edzők, a csapat 2006-ban kiesett.

Három NB II-es év után idén jutottak vissza, eléggé emlékezetes körülmények között az élvonalba. Hiába produkáltak szinte hihetetlen tavaszt (14 győzelem, 1 döntetlen) csak a második helyen végeztek a Gyirmót mögött, amely csapatnak azonban az MLSZ nem adott licenszet. Így 2009 őszétől újra NB I-es meccseket lehet nézni Pápán, a Perutz-stadionban, ahová ma kora este a Fradi látogat.

Perutz-stadionAz a Fradi, aki a Pápával egyidejűleg köszönt el, igaz nem saját jogán, hanem az MLSZ jogszerűtlen döntésének következtében az élvonaltól és aki ugyanúgy három évig ette a másodosztály keserű kenyerét. Az utolsó még NB I-es pápai meccsük zöld-fehér szíveknek igen kedvesre sikeredett, hiszen 2006.03.10-én Lipcsei Petiék ötöt rúgtak Szűcs Lajos hálójába és csak egyet kaptak. Ez is a Perutz-stadionban történt, amelynek mai befogadóképessége 4.061 fő (2.661 ülőhely – melyből fedett: 652 – és 1.400 állóhely).

Perutz_szov_gyarA stadion névadói Pápa híres szülöttei, a Perutz testvérek, akik szövőgyárat létesítettek és üzemeltettek a városban, több mint 3.000 embernek munkát adva.

Azt meg mindannyian látjuk, hogy az idei szezonkezdetük ragyogóan sikerült, mondhatjuk, nincs olyan Fradista, aki per pillanat nem cserélné ki a csapatuk eredményeit. Ez azonban nem lehetséges, a pápaiak megharcoltak jelenlegi helyezéskért, egyebek mellett ellentmondást nem tűrő támadójátékukkal. Nincs mese! A hosszú idő után, szerdán újra győztes csapatunknak ma Pápán kell bizonyítani és folytatni a felzárkózást.

HAJRÁ FRADI!

Az összeállítást a Lombard Pápa Termál FC hivatalos honlapjának (www.lombardfcpapa.hu) felhasználásával készítette:
Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

 1. Franto írta:

  nemrég ez egy sima meccs volt, reméljük most sem lesz másképp…

  Hozzászólás ideje: 2009. november 7. 12:28

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Bemutatjuk mai ellenfelünket, a Budapest Honvéd csapatát

           Bejegyzés ideje: 2009. november 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Pápa – FTC : játékosaink egyéni számai

           Bejegyzés ideje: 2010. november 23.
           Szerző: eagleeye1899

           Születésnapi beszélgetés Megyeri Balázzsal

           Bejegyzés ideje: 2010. március 31.
           Szerző: tibu1

           Nézzük újra győzelmeinket a Megyeri úton

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 8.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi évfordulónaptár: 2011.03.12.

           Bejegyzés ideje: 2011. március 12.
           Szerző: Simon Sándor