2017. április 27. csütörtök

Dr. Springer Miklós levelét megírta …

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 12.

leveliras3A magyar sajtóban mindig “divat” volt a Fradival foglalkozni. Ha jól ment a csapatnak azért, ha nem, akkor különösen. Így van ez ma is. Legutóbb a Magyar Nemzet november 7-i hétvégi magazinjában Novák Miklós vette elő a slágertémát.

Dr. Springer Miklós az FTC elnökségi tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke azonban most visszaszólt. Levelet írt az újságírónak, amelyet megküldött honlapunknak is. Az alábbiakban közöljük a szombati magazinban megjelent cikk előző napi ajánlóját a Magyar Nemzet-ből, majd változatlan formában közzétesszük dr. Springer Miklós válaszát, függetlenül attól, hogy az megjelenik az újságban vagy nem.

“• Seprő

Másfél évvel ezelőtt, amikor a labdarúgásban az angol Sheffield United tulajdonosaként megismert Kevin McCabe nevéhez köthető befektetői csoport megvásárolta az FTC Zrt.-t, szinte mindenki azt hitte, a zöld-fehér klub újabb aranykora köszönt be. De virágzás helyett a régi gondok köszönnek vissza: nézőtéri rendbontás miatt a szurkolókat három bajnoki mérkőzésre kitiltották az Albert stadionból, a csapat pedig a kiesőzónában tanyázik. (40. oldal)”

Tisztelt Novák Miklós úr!

Engedje meg, hogy a november hetediki Magazinban, “Seprő” cím alatt megjelent cikkben foglaltakra észrevételeimet “személyes érintettség” miatt is megtegyem.

Az abban foglaltakat alaposan átolvasva az az érzés támadt bennem, hogy a cikk szerint én az angol befektetőket védem a szurkolókkal szemben.

Jó pár éve, hogy Várszegi Gábor illetve a Fotex kivonult a Ferencvárosból. Tudjuk, hogy ezután milyen helyzetbe került az egyesület. Milliárdos tartozást halmozott fel. Adósok voltunk sok játékosnak, edzőnek, beszállítónak, adóhivatalnak. Az akkori vezetés kereste a kiutat, így került sor a Zrt. tulajdonjogának meghirdetésére, mégpedig a környező földterület hozzákapcsolásával. A Dámosy Zsolt által vezetett elnökség – melynek Boros Bánk Levente és Jakabházy László is tagjai voltak – próbálkozott azzal is, hogy meghirdették a 12.000 forintos évi tagsági rendszert, mely szavazati jogot is biztosított.

Tudjuk, hogy ez nem hozta meg a várt sikert, ahogy több kiírás is eredménytelen maradt. Reszkettünk abban az időben attól, hogy valamelyik hitelezőnk felszámolási eljárást indít a Zrt. ellen.

Ilyen körülmények között megváltóként üdvözöltük az angolok megjelenését, bár a szerződés aláírása alkalmával is megjegyeztem, hogy sajnos egyetlen magyar befektető sem tartotta érdemesnek megmenteni a Fradit.

Az angol befektető eddigi pénzügyi kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette. Ki tudtuk egyenlíteni milliárdos tartozásunkat és a megmaradt tőkét gondosan beosztva, segíteni tudjuk a tucatnyi többi szakosztályunkat.

Ami Boros Bánk Levente észrevételeit illeti, azok nagy részével egyetértek. Többször is hangot adtam a szakmai működéssel kapcsolatos elégedetlenségemnek. Több valódi erősítést vártam az első osztályba való visszakerülésünk alkalmából. Ez a szakmai hiányosság joggal kiverte a biztosítékot a szurkolóknál, de a “nemtetszés” kifejezésének megvannak a bevett kulturált formái is. Nem lehet idesorolni azt, hogy a törvény tilalma ellenére petárdáznak stb. Fenntartom azon véleményemet, hogy az igazi fradista, nem követ el olyan törvénybeütköző cselekedetet, amely mind erkölcsileg mind anyagilag árt az egyesületnek. A tilalom ellenére minden mérkőzésen volt petárdázás, pedig nem mindegyiken álltunk vesztésre. Engem a Hertha elleni mérkőzésen történtek keserítettek el a legjobban.

Mindig is vallottam, hogy szurkolók nélkül nincsen csapat és csapat nélkül nincsenek szurkolók. Üres lelátók előtt játszani nem igazi sportélmény, mert hiányzik a játék sava-borsa.

Nem tudok egyetérteni a cikk címében említett kitétellel, “történelmi mélyponton a Fradi”. Hol van ez a mai helyzet attól, hogy az ’50-es évek elején nevünket, színünket megváltoztatták, játékosainkat eligazolták, vagy négy évvel ezelőtt, amikor a ami MLSZ törvénytelenül kizárta az első osztályból az egyesületet.

Miért mindig velünk statuálnak példát? Miért mindig minket büntetnek és főleg aránytalanul. A Diósgyőri mérkőzésen történtek miatt, mi három milliót és három meccs eltiltást kaptunk, míg az Újpest-Videoton meccsen kitört botrány miatt az Újpestet csak egy millióra és két meccsre történő eltiltásra ítélték, pedig a mi biztonsági embereink megakadályozták a rendbontók pályára lépését szemben az Újpesti meccsel.

Miért csak a mi mérkőzéseink után – annak ellenére, hogy bírók nem intézkedtek – tiltják el játékosainkat? Nem nagyon emlékszem, hogy a korábbiakban más egyesülettel szemben hoztak-e ilyen ítéletet. Megítélésem szerint Wolfe eltiltása aránytalanul súlyos, mert szerelési szándéka a labdára és nem a lábra indult. Bezzeg tavaly Ferenczi és Dragóner súlyos sérülésénél az MLSZ mélyen hallgatott. A játék hevében előfordul ilyen nem szándékosan előidézett sérülés, melynek megítélésében a pályán, a bírónak kell döntenie. Azt nem vette észre az MLSZ, hogy Kabát visszaütött Farkas Balázsnak. Nagyon bízom abban, hogy az FTC, beleértve a Zrt-t, 110 éves múltjának megfelelően át fogja vészelni a mostani nehéz helyzetet a szurkolók, a csapat és a vezetés közös összefogásával.

Szívélyes üdvözlettel:

dr. Springer Miklós

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Tabellaparádé

           Bejegyzés ideje: 2011. január 25.
           Szerző: Simon Sándor

           Az ősz mérkőzései a számok tükrében – összesítő

           Bejegyzés ideje: 2010. december 18.
           Szerző: eagleeye1899

           A „ZÖLD SAS” TRÓFEA idei átadása

           Bejegyzés ideje: 2012. május 17.
           Szerző: Simon Sándor

           Kohut Vilmosra emlékeztünk

           Bejegyzés ideje: 2016. február 19.
           Szerző: SzB

           A Fradi TV „különadása”

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 27.
           Szerző: SzB