2024. március 19. kedd

Kik szerezték az év első ferencvárosi góljait az elmúlt 30 évben?

Szerző: Limpi Bejegyzés ideje: 2010. január 6.

Egy újabb érdekes statisztika, amely 30 esztendőt ölel át.

Egy érdekes góllövőlista …

1980. január 11. Bogota: Románia – Ferencváros: 2-2
Az 1980-as év elején Kolumbiában egy nemzetközi tornán vettünk részt, és a Románia ellen játszott mérkőzésen Szokolai szerezte az esztendő első találatát. A második találat Judik nevéhez fűződik.

1981. február 6.
Az év elején az FTC ezúttal argentin túrán vendégszerepelt, így az első Fradi-gól távol ekkor is távol esett az Üllői úttól. Posadas városában az FTC 3-0-ra győzött a helyiek ellen. Az első gólt Szepessy László tizenegyesből szerezte.

1982. február 7.
Ebben az évben már közelebb volt az első ferencvárosi gól, igaz, hogy vesztes meccsen. Splitben a Hajduk 3-1-re legyőzte a jó erőkből álló Ferencvárost, amely így állt fel: Zsiborás – Jancsika, Beles, Tepszics, Takács – Koch, Judik, Ebedli – Kvaszta, Szabadi, Pogány. Cserék: Mörtel, Szokolai. A gólt a csereként beálló Szokolai szerezte

1983. február 11.
Ezúttal már Budapesten, de nem az Üllői úton született meg az esztendő első találata. Hogy hol? Az újpestiek Megyeri úti edzőpályáján. Nehéz volt játékra alkalmas pályát szerezni – az Üllői úton sem volt – így ezt a megoldást választották a vezetők. A Tatran Presov elleni találkozóra az újpestiek salakos edzőpályáján került sor, a gólt pedig Nyilasi Tibor szerezte. A Fradisták a 2:1-es győzelem után dideregve érkeztek vissza az Üllői úti otthonba.

1984. február 11. Szófia: Szlávia Szófia-Ferencváros 1-2
Szófiában a Szlávia ellen hóesésben játszottunk, de zöld füvön. Ötszáz katona ugyanis ponyvákkal letakarta a meccs előtt a füvet, majd lehordták a ponyváról a havat, és lám így kitűnő pályán focizhattak Pogányék. A kis Pogány volt egyébként a szófiai gólszerzőnk, az ő találatával egyenlítettünk. A 95. percben (!) pedig Szabadi egy kavarodás után a győztes gólt is belőtte. Ez volt a Fradi első szófiai győzelme.

1985. február 23. Üllői út: Ferencváros-Sturm Graz 1-0
Hosszú évek után az FTC végre az Üllői úton játszotta az év első meccsét, méghozzá az osztrák Sturm Graz ellen. Az újév első gólját a fiatal Mészáros szerezte. A meccs pikantériája volt, hogy Szokolai Laci ekkor ellenfélként játszott az Üllői úton. A meccset egyébként 1-0-ra nyertük.

1986. január 13. Pavlosz: Pavlosz-Ferencváros 0-7
A Fradisták két héten át edzőtáboroztak Görögországban és vágül négy meccset játszottak. Az első Fradi-gól a pavloszi kapuban kötött ki – szerzője Pölöskei Gábor volt.

1987. február 11. Czabán Samu tér: Ferencváros-Sturm Graz 1-1
Ez év első gólját Fischer Pál lőtte. A Fradi végig nagy mezőnyfölényben játszott, de a paprikás hangulatú meccsen a mieink győzelme elmaradt. A hideg időben a kemény belemenések okoztak forróságot.

1988. február 8. Alost: Alost-Ferencváros 4-2
Az esztendő első ferencvárosi gólja ezúttal Belgiumban született meg, az Alost elleni összecsapáson. A gólt Dzurják lőtte, aki így emlékezett nevezetes góljára: „Limperger a balösszekötő helyén kilépett a védők közül és az alapvonal valamint a tizenhatos találkozásáról belőtte a labdát. Én jókor érkeztem és nem volt nehéz a hálóba fejelni a pontos, kitűnő beadást. Egyébként ekkor játszottam életemben először Belgiumban…”

1989. február 15. Berlin: Füchse-Ferencváros 1-3
Ebben az évben szokatlanul későn esett az első gólunk, méghozzá nem máshol, mint Németországban, Berlinben a Füchse elleni találkozón. Rákosi Gyula a hazatérés után így nyilatkozott a meccsről: „Négy napig voltunk távol ezalatt két mérkőzésen szerepeltünk, harmadosztályú együttesek ellen. A Füchse elleni találkozón nehéz volt eldönteni, hogy melyik a rosszabb, az idő vagy a pálya világítása. Bár alig lehetett látni a kapukat, előbb Dzurják, majd Páling és Kincses is csak „kitapogatta” a kapukat és betaláltak a félhomályban lévő hálóba.” A meccs 3-1-es Fradi győzelemmel zárult.

1990. február 7. Untersiebenbrunn: USC-FTC 2-3
Az új év első ferencvárosi gólja egy kis osztrák faluban, Untersiebenbrunn-ban esett. Ezúttal is Dzurják szerezte. Fonnyadt Zsolt külön is örvendhetett, hiszen 22. születésnapján talált a hálóba…

1991. január 4. Hamburg: Rot Gelb Harburg-Ferencváros 0-3
Az esztendő első meccsét most nagyon korán játszottuk, január 4-én Hamburgban, a Rot Gelb Harburg vendégeként. A szokatlanul korai januári időpont Fischert nem zavarta meg a gólszerzésben, tizenegyesből lőtte a labdát a kapuba. Ezen a napon még egy első történt: Nacer személyében először játszott algériai labdarúgó a Ferencváros színeiben. Az ellenfélről annyit, hogy Harburg városrész csapata, amely alsóbb osztályban szerepelt, de ideális edzőpartnernek bizonyult a felkészülés elején tartó csapatunknak.

1992. február 22. Üllői út: FTC-Sturm Graz 2-2
Az év első góljai a Sturm Graz elleni mérkőzésen estek, az elsőt Szenes szerezte. Mellette Schneider talált be.

1993. március 16. Pécs: PMFC-Ferencváros 0-2 Magyar Kupa
1993-ban az első találat egy Pécs elleni Magyar Kupa mérkőzésen esett március 16-án. Nem ez volt az első meccsünk abban az évben, de az elsőn sajnos nem sikerült a hálóba találni. A gól Gregor József nevéhez fűződött. Gregor így emlékezett vissza a találatra: „Nagyon örülök, hogy én nyithattam meg a gólok sorát 1993-ban. Cigan ugratta ki nagyszerűen Albert Flórit, aki kicselezte a felé futó két védőt, majd a kapus mellett is elgurította a labdát. Láttam, higy a lövés valószínáleg visszapattan a kapufáról, s én mozdultam rá a leghamarabb. A kapus még visszavetődött elém, de mivel sokkal előnyösebb helyzetben voltam, így öt méterről a hálóba kanalaztam a labdát.”

1994. február 5. Üllői út: Ferencváros-Sturm Graz 2-0
Február 5-én a két csapat sokadik éveleji találkozóján ezúttal Cigan lőtte első gólunkat.

1995. január 10. Kuala Lumpur: Malajziai olimpiai válogatott-Ferencváros 0-7
Ismét távol Magyarországtól, Kuala Lumpurban, a Shah Alam nevű csodálatos stadionban a Malajzai olimpiai válogatott ellen esett az év első gólja. A 43. percben Lipcsei – a mezőny legjobbja – fejelte a labdát a malajziai kapuba. Peti így elmondhatja, hogy már Kelet-Ázsiában is gólszerző volt.

1996. január 28. Kiryat Shmona: Szpartak Moszkva-FTC 2-1
Az évnyitó gólt az Izraelben készülő csapatok találkozóján Nyilas Elek bombázta, mintegy húsz méterről a Szpartak Moszkva kapujába.

1997. január 22. Dherinia: Angenniszisz D.-Ferencváros 1-2
A Fradi első 1997-es gólja, egyben a klub történetének első Cipruson szerzett gólja is volt egyben. A szigetországban edzőtáborozó Fradisták Miriuta bombagóljával szerezték meg a vezetést. Nagy tapsot nem kapott, mivel 8-10 ciprusi nézőn kívűl mások nem tekintették meg a meccset. Pedig ugye a mieink ellenfele a helyi csapat, a az Anagenniszisz volt…

1998. január 29. La Serena: La Serena-FTC 2-4
A Chilében alapozó Ferencváros az edzéseken túl nemzetközi tornán is szerepelt. A La Serena elleni találkozón Jagodics gólját még a helyiek is megtapsolták. A Fradinak Chilében története során ez volt az első győzelme.

1999. február 6. Mali Losinj: Croatia Sesvete-Ferencváros 3-3
A Horvátországban készülő Fradisták Kovács Béla révén kétszer is betaláltak a kapuba. A harmadik gól nevezetessége, hogy Selimi révén albán játékosunk is szerepelt az évnyitó gól-gálán.

2000. január 27. Népliget, műfüves pálya FTC-III. Kerület 6-0
A Fradi 2000-ben a III. Kerület ellen játszotta első győztes meccsét. A 100 éves évfordulón a Centenáriumi Kupáért a két csapat egymás ellen kezdte az új idényt. Az első gólt Horváth Péter lőtte, így elmondhatja, hogy hivatalos Fradi gólt szerzett – műfüvön. Ez volt ugyanis a népligeti műfüves pálya avatója.

2001. január 18. Sousse: Stade Sousse – Ferencváros 1-3
A Tunéziában készülő gárda az új évszázad első mérkőzését Sousse városában játszotta. A sporttörténeti mérkőzésen ez a csapat lépett pályára: Szűcs – Balog, Dragóner, Hrutka – Pinte, Csiszár, Lipcsei, Vén, Keller – Hámori, Gera. A sporttörténeti első gólt, azaz a XXI. század első Fradi gólját Pinte Attila lőtte. A 8. percben Hámori átadását, mintegy 15 méterről ballal lőtte a hálóba. A II. félidőben a csereként beálló Gyepes szép szóló után – még a kapust is kicselezve – 14 méterről lőtte a labdát az üres kapuba. Az új évszázad első „szóló gólja” így Gyepes Gábor nevéhez fűződik az idők végtelenjében.

2002. január 31. Üllői út: Ferencváro-Baja 9-0
A ciprusi edzőtáborozás előtt a Bajával játszottunk előkészületi meccset az Üllői úton, 3500!!! néző előtt. A mieink valósággal kitömték a bajaiakat, az első gólunkat Gera szerezte.

2003. február 6. Népliget: Ferencváros-ESMTK 4-0
Ezt az évet az ESMTK ellen kezdte a Fradi, méghozzá igen jól, hiszen négy gólt szerzett. A 2003-as évben Kriston lőtte az első gólunkat.

2004. január 27. Láng Vasas pálya: FTC-ESMTK 3-3
A Láng Vasas pályája volt alkalmas az évnyitó meccs megrendezésére. Góljaink így sorjáztak Sasu, Gera, Holub

2005. február 7. Népliget: Ferencváros-Nagyszalonta 1-0
A Népligetben megrendezett barátságos, előkészületi mérkőzésen Csepregi szerezte a 2005-ös év első gólját.

2006. január 27. Limassol: Ferencváros-SEC 4-1
A Limassolban 50 néző előtt megrendezett mérkőzésen az esztendő első gólját az előző évhez hasonlóan Csepregi Richárd szerezte. Mellette Jovánczai, Bajevski és Lipcsei talált be a ciprusi másodosztályban szereplő SEC csapatának kapujába. A mérkőzés érdekessége, hogy a nem megfelelő világítás miatt a játékvezető 6 perccel korábban lefújta a találkozót, mivel alig lehetett látni a pályán.

2007. február 21. Bécs, Hanappi Stadion: Rapid Wien-FTC 1-2
A 2007-es év első gólját Tököli szerezte. Mellette Laczkó talált be a bécsi zöld-fehérek hálójába.

2008. február 5. Budafok: Ferencváros-Nyitra 2-0
A Budafokon megrendezett Nyitra elleni felkészülési mérkőzésen esett az év első találata, amely Deme nevéhez fűződik. A másik gólszerzőnk Bartha volt.

2009. február 2. Málta: Marsaxlokk Ferencváros: 2-4
A mögöttünk hagyott esztendő első gólja a máltai edzőtáborozás alatt lejátszott Marsaxlokk elleni meccsünkön esett és az elefántcsontparti támadónk, Kamate szerezte. A további gólszerzőink Men Yang, Zsivoczky és Abdi voltak.

2010?
Kíváncsian várjuk!

Az utóbbi 30 év “elsőgólosainak” versenyét Dzurják Csöpi nyerte meg 3 góllal. Ahogy az Ő góljai megdobogtatták egykoron a szívünket, úgy most szívünk minden dobbanása Őt erősítse a teljes gyógyulásért folytatott küzdelmében.

Mellette kétszer volt első gólszerzőnk Szokolai Laci, Fischer Pali és némileg meglepő módon (hisz a fentebb nevezettektől eltérően nem a góllövés volt az elsődleges feladata) Csepregi Richárd.

Egy csapatot is ki kell emelni ezen első Fradi-gólos újévi meccsek ellenfelei közül, ez pedig az osztrák Sturm Graz, amely ellen négyszer játszott a Fradi “évgólnyitó” meccset.

Az összeállítást készítette: Bartók Ferenc


Felhasznált források:
100% Fradi archív
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2.
Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban?

A végére ugorhat és hozzászólhat.

6 hozzászólás

  1. jackie írta:

    Jó napot mindenkinek !

    Sok mindent elmond a mai helyzetünkről,hogy még azt sem tudjuk ki lesz az első ellenfelünk !
    Az összeállításhoz gratulálok!

    Hozzászólás ideje: 2010. január 6. 13:45

  2. Limpi írta:

    Jó Napot jackie!

    Köszönöm a gratulációt! 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. január 6. 13:58

  3. eagleeye írta:

    Limpi, nagyszerű ötlet volt ez az összeállítás és is csatlakozom jackie-hez,gratulálok!
    Csepregiben sokat reménykedtem, olyan Tóth Bencés lehetőséget láttam benne, de sajnos sokat volt sérült.Remélem legalább Bencét elkerülik a sérülések…
    Tényleg, ha már Bence, én rá tippelek, mint 2010 első gólszerzőjére 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. január 6. 17:22

  4. Limpi írta:

    Köszönöm eagle 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. január 6. 22:25

  5. Laci írta:

    Szerintem meg ebből a “sok, remek” igazolásból fogja valaki az első gólt szerezni, akit most igazolunk januárban!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. január 7. 12:03

  6. CHE írta:

    Csak megjegyzésként.

    Csepregi sérülései:
    Vukmír edzésen, cicázás közben, egy becsúszás során letalpalta Csepregi térdét (2 hónap kihagyás).
    Tímár edzésen, játék közben hátúlról a bokáját talpalta le -csonthártya gyulladás-
    (2,5 hónap kihagyás)
    Budovinszky Cipruson az edzőtáborban játék közben szintén letalpalta, részleges bokaszalag szakadás ( 2 hónap)
    A Fradi pályán egy rosszul lefedett 2 m mély aknába esett, amelyben kiálló vasrudak voltak. Az eredmény a felkar súlyos, vágott sérülése és az oldalából szövetkiszakadás.
    ( 2 hónap kihagyás).

    Kérdésem, tényleg sérülékeny, vagy csak peches?

    Hozzászólás ideje: 2010. február 2. 20:05

HOZZÁSZÓLÁS