2024. március 19. kedd

Csak pontosan!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. november 13.

Az FTC Baráti Kör facebook oldalán feltettem egy kérdést. Egy kérdést, mely a Fradi bajnoki szereplésére vonatkozott. Nevezetesen, a befejezett első osztályú magyar labdarúgó bajnokságokban hány első, második és harmadik helyezést ért el csapatunk?

A facebook közösségi oldal szavazósdiját kihasználva ez gyakorlatilag választási lehetőségeket jelentett. Íme a válaszlehetőségek:

28 első, 33 második, 20 harmadik hely,
28 első, 34 második, 20 harmadik hely,
28 első, 33 második, 21 harmadik hely,
28 első, 34 második, 21 harmadik hely.

A válaszok természetesen nagyon gyorsan érkeztek, perceken belül túlnyomó többségbe került a második válaszlehetőség. Olyannyira, hogy ezen cikk írásáig csupán egy válaszadó gondolta másképp a válaszát, ő az elsőre szavazott, a másik kettőre egy sem.

Pedig a helyes válasz a negyedik, amely ráadásul a Fradira nézve is a leghízelgőbb a számsorok között. Miért van akkor mégis a válaszadók pontatlansága? Egyszerű a válasz. A nagy, úgynevezett mértékadó médiumok pontatlansága miatt. Mert egy ilyen kérdés esetén – teljesen természetes módon – mit is tesz egy rutinos internetező? A népszerű keresők, pl. a Google felhasználásával keresi a választ. Ezek a keresők pedig kiadnak olyan oldalakat, mint a wikipedia, a Nemzeti Sport vagy éppen az FTC hivatalos oldala. A baj ott van, hogy ezeken az oldalakon nem a helyes adatok találhatók. És ezek azok az oldalak, amelyek sokak számára a hivatkozási alapot jelentik. Nézzük csak!

Wikipedia: 28 elsőség, 34 második, 20 harmadik hely. Az oldal precízen fel is sorolja az évszámokat. Ezekből egyértelmű, hogy a harmadik helyek tekintetében elfelejtkeztek az 1996/97-es szezon (a Varga Zoltán edzette csapat) bronzérméről.

Nemzeti Sport: 28 elsőség, 34 második, 20 harmadik hely. Évszámokat nem közölnek, így nem tudni, hol hibáztak. Lehet, hogy az előző hivatkozás adatát vették át?

FTC hivatalos oldal (ftc.hu): A legtávolabb, de egyben a legközelebb is járnak a valósághoz. Hogy lehet ez? Az összesítésüket a dicsőséglistán 2005 nyarán zárták, 28, 33, 20 eredménnyel, az adott évszámokat is megadva. Egy hiba, hogy az évszámok felsorolásánál közlik mind a 34 második helyet, ezek szerint rosszul összesítették. Egy másik, hogy hat éve nem nyúltak ehhez a statisztikához, így értelemszerűen lemaradt róla az utolsó, 2010/11-es bajnokság bronzérme. Azaz az összesített, kiemelt eredmények rosszak, ám a megfelelő frissítést figyelembe véve ott a megoldás.

A megoldás, azaz

28 bajnoki cím,
34 második hely,
21 harmadik hely.

Olyan számsor ez, amelynek minden elemében első a Fradi.

28 bajnoki cím, mögötte az MTK jár 23-mal és az Újpest 20 bajnoksággal.
34 ezüstérem, második az Újpest 21, harmadik az MTK 20 második helyezéssel.
21 bronzérem, második az Újpest 18, harmadik az MTK 14 harmadik helyezéssel.

A dobogós helyek számát tekintve:

1. FTC: 83 dobogós helyezés (106 indulásból)
2. Újpest: 59 dobogós helyezés (104 indulásból)
3. MTK: 57 dobogós helyezés (101 indulásból).

Tényleg nem azért, hogy ezzel hivalkodjunk, de a ma úgynevezett élenjáró csapatok hasonló teljesítménye:

Debrecen: 5 bajnoki cím, 1 második, 3 harmadik hely, azaz 9 dobogós helyezés (37 indulásból),
Videoton: 1 bajnoki cím, 2 második, 3 harmadik hely, azaz 6 dobogós helyezés (42 indulásból),
Győri ETO: 3 bajnoki cím, 2 második, 5 harmadik hely, azaz 10 dobogós helyezés (65 indulásból).

A számok nem hazudnak, pontosan mutatják a tradíciókat. Egy csapat lehet fenn és lehet lenn, tartósan fent lenni, azonban csak a legnagyobb tud. 106 indulásból 83 dobogó, az akárhogy nézzük 78,3 %-os teljesítmény. Ezek a számok jelölik ki a Fradi útját, mert mint a tavalyi év is bizonyította, a Fradi dobogóra termett. Annak is a legfelső fokára, amelyet biztosak lehetünk benne, rövidesen újra birtokba vesz. Addig is azonban, ha kérhetjük, a múltbéli eredményeket csak pontosan rögzítsük és idézzük.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Takács Gábor írta:

    Igen, elsöprő a Fradi-fölény. Ráadásul, ha az ötvenes években nem szedik szét a csapatot, még szembetűnőbb lenne a különbség (a fiatalabbak kedvéért az aranycsapatból Budai, Kocsis és a nemrégen Spanyolországban a legjobb 11-esek közé választott Czibor is fradista volt).
    Köztudomású, hogy egyedüli magyar csapatként nyertünk euróoai kupát: VVK, 1965. Talán az ifjabbak számára elképzelhetetlen, de skalpjaink között szerepelt a Manchester United, a Juventus, kétszer jutottunk túl a Liverpoolon.
    Egyébként az utőbbi húsz év miatt sem kell szégyenkeznünk. Csak néhány kiragadott eredmény: továbbjutottunk az Olympiakosz, a CSZKA Moszkva, az Anderlecht ellen.. Győzelem a Newcastle-val és a Portoval vívott találkozón, döntetlen a Real Madrid és a Feyenoord ellen.

    Hozzászólás ideje: 2011. november 14. 17:45

HOZZÁSZÓLÁS