2024. március 19. kedd

Születésnapi megemlékezés

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. december 15.

Honlapunk egyik deklarált feladata, hogy archiválja az egyesület életének fontosabb történéseit. Az egyesület alatt most ne csak az FTC-re, mint klubra vagy éppen annak futball szakosztályára tessék gondolni. Sokkal inkább az FTC Baráti Körre, mint egyesületre. Persze – egyáltalán nem véletlenül – vannak olyan események, amikor ezek a dolgok összeolvadnak.

Ilyen volt december 3-án is. Ez a nap később, mint a Magyar Kupából történt kiesésünk napja vonult be a köztudatba, erről ment a sportbéli közbeszéd. Az azt követő napokban mi is erről írtunk. Pedig ugyanaz a nap másért fontos a Fradi, különösen annak labdarúgása történelmében. 1900. december 3-án 11 órakor alakult meg az FTC football osztálya. Persze, előbb is fociztak a klubban, hisz alapvetően ezzel a céllal hozták létre. Ám, ahogy alakultak az egyéb szakosztályok, illetve elkezdtek szerveződni azok, szükségessé vált a labdarúgók szakosztályi önállóságát is intézményesíteni. Egy esztendővel ezelőtt, a 110-ik születésnapon külön bejegyzést szenteltünk eme jeles napnak.

Idén a külön cikkbéli méltatás helyett az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző egyesület vezetősége a nevezetes nap nevezetes órájában tartott megemlékezést az Albert Stadionban. A Springer-emlékműnél helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait, tisztelegtek az alapító ősök emléke előtt. Azok előtt, akik 111 évvel ezelőtt történelmet írtak. Lehet, nem is gondolták, hogy ezt teszik, hogy a jövő milliónyi magyarjának színesítik meg az életét, adnak nekik reményt. Mert a Fradi, akkoriban még becézés nélkül FTC később ezt tette. Az alapítók által meggyújtott mécses örökmécsként ég, kihunyni soha nem tud. Hiszem, még ma is milliók szeretete táplálja a tüzét. Akkor is hiszem ezt, ha a XXI. század kihívásaira még nem találtuk meg a közös választ. Együtt gondolkodva ezt is meg fogjuk tenni, mert

Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz!

Simon Sándor

Harsányi György és Szántay Balázs jóvoltából néhány fotót is csatolunk a Fradi emlékkönyvébe.

[book id=’14’ /]

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS