2024. április 24. szerda

Hivatalosan 110 éves az FTC futball. Tisztelet az ősöknek!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. december 2.

Tisztelet és köszönet! Nem csak a Fradisták, hanem az egész magyar labdarúgást kedvelő közvélemény nevében.

FTC_football
Tisztelet és köszönet, mert akkori döntésükkel óriási lökést adtak a magyar labdarúgásnak, amely után az események viharosan felgyorsulva követték egymást, miáltal a futball Magyarországon is elvitathatatlanul a legnépszerűbb sportág lett.

Annyiszor szóltunk már róla mi is, nem kevesebb, mint 106 részben, a Fradi dicső múltja cím alatt fel is dolgoztuk. Remélhetőleg a jövőben is sokat szólhatunk még, hisz ezek az események valóban történelmiek. Most csak egy rövid kis kronológiai visszatekintést adunk, hisz a részletek kifejtése honlapunk mindennapos küldetése.

– 1899. május 3-án megalakul a Ferencvárosi Torna Club, melynek első elnöke dr. Springer Ferenc mondta bő három hónappal később egy programbeszédben:

Programunk második részét képezi a footballjáték rendszeres űzése. E helyen van szerencsém előrebocsátani, hogy a székesfőváros közgyűlése a külső Soroksári úton levő elemi népiskola melletti telket egyesületünknek ingyen átengedte. Ezen fővárosi telket oly karba helyeztük, hogy azon tagjaink a rendszeres játékot gyakorolhatják.

Első dolguk volt tehát a saját otthon, a saját pálya megteremtése.

1900. március 25-én megtartották az új pályán az első nyilvános labdarúgó mérkőzést. Az esős idő ellenére 1500 néző volt kíváncsi a történelmi eseményre: FTC – Óbudai Torna Egylet 0:1 (0:0).

– Hat nappal később, 1900. március 31-én megszületett az első FTC győzelem. FTC – III.kerület 4:1 (3:0).

– Nem volt megállás, a mérkőzések egymást követték, egyre fokozódó érdeklődés mellett. Az FTC vezetői ezért döntöttek úgy, hogy a “játszadozás” korának véget kell vetni, 1900. december 3-án hivatalosan is megalakították az FTC football osztályát, mely ülés jegyzőkönyvét változtatás nélkül közöljük.

FTC_football_1900_12_03_jkv

– A frissen megalakult szakosztály nem tétlenkedett, nyolc nappal későbbi újabb ülésén, 1900. december 11-én már a football-bajnokság megindítására tesznek indítványt, részlet ebből a jegyzőkönyvből:

FTC_football_1900_12_11_jkv

– Ennek nyomán indult el az FTC kezdeményezésére az a folyamat, amely 1901. január 19-én az MLSZ megalakulásához vezetett. Látható, nem tétlenkedtek akkoriban, az ünnepek ellenére is elegendő volt egy hónap ilyen nagy horderejű lépés sikeres megtételéhez.

1901. február 10-én az FTC – BTC találkozóval pedig már el is indult volna az első bajnokság. A mérkőzést lejátszották (a BTC 5-1-re győzött), ám az új MLSZ akkurátus volt, mivel az időpontot a megfelelő időben nem jelentették be, nem ismerte el hivatalosnak a mérkőzést.

– Így az FTC bajnoki bemutatkozását megelőzték az első nemzetközi találkozói. 1901. március 24-én Bécsben, az akkor igen népszerű és kitűnő játékerőt képviselő Cricketer mérkőzött meg az FTC-vel és tartott bemutatót, hiszen 9-0-ra legyőzte fiainkat. 1901. április 13-án a Soroksári úton volt az első hazai nemzetközi mérkőzés, ahol FTC – Servette 4-4.

– A hivatalosnak is elfogadott első bajnoki mérkőzés 1901. április 21-én volt a Soroksári úton. FTC – MUE 3-5.

– Az első győzelem nemzetközi mérkőzésen, 1901. május 5. Soroksári út: FTC – Old Cricketer 5-0.

– Az első bajnoki pontszerzés, 1901. június 1. Millenáris: FTC – Műegyetem FC 2-2.

– Az első bajnoki győzelem, 1901. június 16. Millenáris: FTC – Bp. SC 5-1

– Az első bajnoki cím: 1903, amit azóta még 27 követett, tehát összesen 28 arany, mellette 34 ezüst és 2 bronzérem. Ez az éremszám messze a legtöbb a magyar csapatok közül, nemcsak összességében, hanem a dobogó bármely fokát tekintve.

– Az első hivatalos Magyar Kupa győzelem, 1913 , amit még 19 követett, azaz összesen 20, ami ugyancsak a legtöbb a magyar csapatok közül.

– Közép-Európa (Mitropa) Kupa győzelem két alkalommal, 1928 és 1937.

– Egyetlen magyar csapatként hivatalos UEFA-szervezésű tornán kupagyőzelem, 1965-ben a VVK elnyerésével.

– Első magyar csapatként jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe 1995-ben, ahol mindmáig egyetlen magyar csapatként győzni tudott, összesen 5 pontot szerzett.

– Első magyar csapatként jutott be a csoportrendszerű UEFA Kupa csoportkörébe 2004-ben, ahol ugyancsak mindmáig egyetlen magyar csapatként győzni tudott, összesen 4 pontot szerzett.

– A legtöbb játékost, szám szerint 155-öt adta a magyar válogatottba.

És még hosszan lehetne sorolni a csapat sikereit, nem beszélve a csapatban játszó futballisták egyéni sikereiről, díjairól.

TISZTELET és KÖSZÖNET az ősöknek, akik ezt adták nekünk!

Úgy vélem, minden fradista – legyen az akár vezető, edző, játékos vagy szurkoló – küldetésének kell hogy vallja, ezen dicsőséges tettek és múlt szellemében él és dolgozik, hogy ez a mondat is kitörölhetetlenül éljen:

FRADI VOLT, FRADI LESZ, MÍG A FÖLDÖN EMBER LESZ!

Ennek szellemében kívánunk még nagyon sok és sikerekben gazdag születésnapot!

Simon Sándor

Az összeállítás forrásai:
Nagy Béla: ZÖLD-FEHÉRBEN (1974)
Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973

A végére ugorhat és hozzászólhat.

5 hozzászólás

  1. marius raczek írta:

    SOK BOLDOG SZULINAPOT A FRADIKANAK !!!!!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. december 3. 09:46

  2. Szabó Éva írta:

    Tisztelt FTC Baráti Kör!

    Úgy gondolom Önök a legalkalmasabbak megítélni értékes ereklye-e egy eredeti, zöld fejléces fradis levélpapír az 1960-as évekből, az akkori csapattagok aláírásával. A nevek, amiket el tudok olvasni : Albert Flórián, Szűcs Lajos, Mátrai Sándor,Katona Sándor, Táncsics Miklós, Juhász István.

    Kíváncsian várom válaszukat !

    Szabó Éva

    Hozzászólás ideje: 2011. február 15. 10:15

  3. Simon Sándor írta:

    Kedves Éva!

    Amiről kérdez az egy csaknem 50 éves csoportos autogram. Értékét az aláírók személye, illetve a kordokumentum adja, amire írták.

    Mióta futball a futball és Fradi a Fradi, minden korban születtek ilyen aláírások, ereklyék. Beárazott piaci értéke szerintem nincs. Annak, aki szerezte feltétlenül nagy érték, mert neki személyes emlékei is fűződnek a megszerzéséhez. A személyes emléket pénzben nem lehet kifejezni. Más gyűjtő azt nem értékeli. Aki csak az aláírásokat nézi, azokat több helyen megtalálhatja, akár eredetiben is, gyakorlatilag csak tőle függ, mit kínál egy ilyen tárgyért.

    Egy javítás (nyilván rosszul olvasta): az a Miklós Páncsics.

    Üdvözlettel

    Simon Sándor

    Hozzászólás ideje: 2011. február 15. 12:39

  4. mila írta:

    Sziasztok!
    Van egy dedikált Fradi képeslap aláírással pecsételt bélyeggel 1974ből.
    Éedeklődnék hogy a nagyobb gyűjtőknek ezt hol tudnám megmutatni hátha érdekelne vkit.
    Köszönöm a választ előre is!
    Mila

    Hozzászólás ideje: 2011. február 25. 11:04

  5. Balu írta:

    Szia Mila!

    Engem érdekelne, ha eladó, de kik írták alá?

    Balu

    Hozzászólás ideje: 2011. április 7. 10:13

HOZZÁSZÓLÁS