2024. április 23. kedd

90 éve született Deák „Bamba” Ferenc

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. január 17.

1922. január 16-án született Deák „Bamba” Ferenc, minden idők egyik leggólképesebb csatára, aki 1977-ben átvehette az évszázad európai gólkirályát megillető trófeát is. A 90. születésnap alkalmából a Farkasréti temetőben levő sírhelyénél tartott megemlékezést az MLSZ, amelyen az 1998-ban elhunyt labdarúgó családtagjai is megjelentek.

Dr. Borbély Zoltán, a szövetség jogi- és sajtóirodájának vezetője Deák Ferenc teljesítményéhez, életpályájához méltó ünnepi beszédben idézte fel „Bamba” eredményeit. A Szentlőrincről indult labdarúgó pályafutásának csúcspontját a Ferencvárosban érte el (1947-1950), ahonnan csak kényszerűségből távozott Újpestre, ahol 1954-ben fejezte be élvonalbeli karrierjét.

A válogatottban hússzor szerepelt és 29 gólt ért el, amivel világrekordot állított fel.

Az MLSZ koszorúját dr. Vági Márton főtitkár és Berzi Sándor alelnök helyezte el. A volt válogatott játékosok nevében az egykori ferencvárosi csapattárs Rudas Ferenc és Mészöly Kálmán, az Újpest képviseletében Dunai Antal és Tóth András koszorúzott. Az FTC Baráti Kör koszorúját Kis Imre és Czikkely Boldizsár, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesületét pedig Takács Tibor és Dölle Zsolt helyezte el a sírhelyen.

SzB – Balaginho

A szerző fényképezett is. Íme néhány kép a megemlékezésről.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. helios írta:

    Deák “Bambát” kisgyerekként nemcsak a pályán láttam, hanem nap-mint nap közelről is, mivel néhány évig a házunkban lakott Budapesten az Orczy úton.Bár ma lenne ilyen csatárunk, garantált lenne a bajnoki cím.Nyugodjon békében,

    Hozzászólás ideje: 2012. január 27. 15:02

HOZZÁSZÓLÁS