2021. január 28. csütörtök

Ellenfélnézőben – PMFC-Matias

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2012. március 10.

PMFCA Debrecen elleni peches és sajnálatos vereség után sem áll meg az élet: a Fradi vasárnap 16 órai kezdettel (TV: m1) lejátssza első 2012-es vidéki bajnoki mérkőzését – nem máshol, mint a magyar élvonal legdélebbi helyszínén, Pécsett.

A PMFC tavasztól új néven szerepel a bajnokságban: a könyvesbolt-hálózatáról is ismert klubtulajdonos, Matyi Dezső borászata, a Matias pincészet lett a névadó szponzor. Ahogy az üzletember nemrégiben egy tévéműsorban lenyilatkozta: mára már szívügye a focicsapat, és fő motivációja a nemzetközi porond elérése. A tőke és a munka eredménye jól nyomon követhető a gárda szereplésén: a bravúros nyári feljutás óta mára már senki sem a szerényebb képességű újoncot látja a mecsekaljaiakban, sokkal inkább egy első 5 közé reális eséllyel bekerülő együttest. Ősszel sajnos Nagy Olivér kései góljával 1-0-s vereséget szenvedtünk hazai pályán, ami akkor az első igazi pofon volt az EL-kiesés okozta megrogyást követően, ma már azonban lényegesen kisebb meglepetés lenne a vereségünk, főleg idegenben: 41 fogadóiroda oddsainak átlaga alapján a pécsi siker 2,14-szeres, a döntetlen 3,14-szeres, a mi győzelmünk 2,92-szeres pénzt fizet. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a Ligakupában is kétszer alulmaradtunk (Zsivóczky meg nem adott, szépségdíjas kapufás szabadrúgás góljai miatt is emlékezetes marad mindkét mérkőzés), akkor van miért visszavágnunk, még ha nem is lesz egyszerű, különösen annak tekintetében, hogy hazai pályán az idei szezonban még veretlen a PMFC.

A kiváló eredményekhez a nyugodt tulajdonosi háttér mellett a szakmai oldal is adott Pécsen. Mészáros Ferenc vezetőedző az ősszel bő kerettel vághatott neki a szezonnak, ahol aztán mindenki kapott kisebb-nagyobb bizonyítási lehetőséget, így volt lehetőség differenciálni a játékosokat és kialakulhattak a hiányosnak vélt posztok, melyekre új emberek érkeztek. Az Pécs téli igazolásai között találhatunk egy számunkra nem túl kedves ismerőst is: a nigériai Solomon Okoronkwo nyáron, még a norvég Aalesund színeiben nemcsak az EL-továbbjutás szempontjából sorsdöntőnek bizonyuló Üllői úti góljával, de a pályán mutatott viselkedésével sem lopta magát szívünkbe. Rajta kívül a támadó szekciót még két futballistával is megerősítették: a kozármislenyi kölcsönjátékáról visszatérő Ellis Samuel Atóval és a szlovákiai magyar Harsányi Zoltánnal, aki viszont egyelőre nem állhat a a vezetőedző rendelkezésére egy játékengedélye körüli vita miatt. Balhátvédként vethető be a bosnyák Vlado Marković, aki a jelentési kötelezettsége elmulasztása okán elbocsátott Törtei Tamás helyére érkezett, és akinek megszerzésével az a furcsa helyzet állt elő, hogy a két pécsi balbekk vezetékneve között mindössze egyetlen betű eltérés van: vetélytársa az ősszel ezen a poszton stabil kezdővé avanzsáló Marko Marović. Hogy Marković vagy Marović képességei jobbak-e, azt egyelőre nem tudni, viszont nevük hasonlósága vélhetően sok szurkolónak, tán még újságírónak is okozhat keveredést. Még tegnapra is jutott egy baranyai erősítés: a horvát középpályás, Goran Paracki érkezését jelentették be. A 17 éves, Kozármislenyből érkező Nagy Erik és a szigetszentmiklósi kölcsönből visszatérő grúz Irakli Kvekveskiri vélhetően csak epizodista lesz tavasszal.

Természetesen az érkezők számára helyet is kellett csinálni, így néhány játékos szolgálatait megköszönték Pécsett, és ezzel leginkább a szomszéd város, Kozármisleny együttese járt jól, hiszen Tóth Zoltán végleg, Gyánó Szabolcs, Zsdrál Miroszláv és Pintér Attila pedig kölcsönbe került az NB2 Nyugati csoportjának élcsapatához (a már ősszel is ott játszó pécsi kölcsönkontingens mellé). Rajtuk kívül a rutinos Petrók Viktor osztrák alsóbb osztályba szerződött, míg Pákolicz Dávid kölcsönbe visszakerült Nyíregyházára.

Az őszi meccshez képest az egykori Fradi-játékosok száma eggyel csökkent: Schultz Levente már hónapokkal ezelőtt távozott Pécsről, ám Holczer Ádám és Nagy József továbbra is a klub alkalmazásában áll, még ha nem is kapnak túl sok lehetőséget – továbbá ne feledkezzünk meg Mucha József pályaedzőről sem. Nálunk csak a kispadon található pécsi kötődés Nagy Tamás személyében, a játékoskeretben nem.

A mecsekaljaiaknál több hiányzó miatt is fájhat Mészáros Ferenc feje. Közülük a legnagyobb név a Zalaegerszegen kiállított Bajzát Péter, az új szerzemény Harsányi Zoltán a fent említett játékengedély-probléma miatt nem bevethető, és kérdéses a sérüléssel bajlódó Horváth Zsolt és Nenad Todorović játéka is. Ennek tudatában a következő kezdő 11 pályára lépésére van jó esély:

Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Goia, Marović – Okoronkwo (Demjén), Regedei, Zeljković, Nagy O. – Šćepanović (Frőhlich) – Andorka

Hajrá Fradi!

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Szabó Ferenc 65 éves

  Bejegyzés ideje: 2021. január 19.
  Szerző: SzB

  Végső nyughelyére kerültek Mészáros József hamvai

  Bejegyzés ideje: 2020. november 1.
  Szerző: Simon Sándor

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. október 6.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör története

  Bejegyzés ideje: 2020. március 22.
  Szerző: Admin

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Emlékezzünk a vértanúkra

  Bejegyzés ideje: 2012. október 6.
  Szerző: Simon Sándor

  Fradi-naptár: 02.19. – 02.21.

  Bejegyzés ideje: 2010. február 19.
  Szerző: Simon Sándor

  Nem az én Fradim?

  Bejegyzés ideje: 2010. április 4.
  Szerző: tibu1

  Ma 11 éve, hogy meghalt Deák Ferenc, a legendás gólkirály

  Bejegyzés ideje: 2009. április 18.
  Szerző: Simon Sándor

  Gratulálunk a bajnokcsapatnak!

  Bejegyzés ideje: 2015. május 14.
  Szerző: Simon Sándor

  Friss bejegyzések