2024. április 23. kedd

Ellenfélnézőben – PMFC-Matias

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2012. március 10.

PMFCA Debrecen elleni peches és sajnálatos vereség után sem áll meg az élet: a Fradi vasárnap 16 órai kezdettel (TV: m1) lejátssza első 2012-es vidéki bajnoki mérkőzését – nem máshol, mint a magyar élvonal legdélebbi helyszínén, Pécsett.

A PMFC tavasztól új néven szerepel a bajnokságban: a könyvesbolt-hálózatáról is ismert klubtulajdonos, Matyi Dezső borászata, a Matias pincészet lett a névadó szponzor. Ahogy az üzletember nemrégiben egy tévéműsorban lenyilatkozta: mára már szívügye a focicsapat, és fő motivációja a nemzetközi porond elérése. A tőke és a munka eredménye jól nyomon követhető a gárda szereplésén: a bravúros nyári feljutás óta mára már senki sem a szerényebb képességű újoncot látja a mecsekaljaiakban, sokkal inkább egy első 5 közé reális eséllyel bekerülő együttest. Ősszel sajnos Nagy Olivér kései góljával 1-0-s vereséget szenvedtünk hazai pályán, ami akkor az első igazi pofon volt az EL-kiesés okozta megrogyást követően, ma már azonban lényegesen kisebb meglepetés lenne a vereségünk, főleg idegenben: 41 fogadóiroda oddsainak átlaga alapján a pécsi siker 2,14-szeres, a döntetlen 3,14-szeres, a mi győzelmünk 2,92-szeres pénzt fizet. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a Ligakupában is kétszer alulmaradtunk (Zsivóczky meg nem adott, szépségdíjas kapufás szabadrúgás góljai miatt is emlékezetes marad mindkét mérkőzés), akkor van miért visszavágnunk, még ha nem is lesz egyszerű, különösen annak tekintetében, hogy hazai pályán az idei szezonban még veretlen a PMFC.

A kiváló eredményekhez a nyugodt tulajdonosi háttér mellett a szakmai oldal is adott Pécsen. Mészáros Ferenc vezetőedző az ősszel bő kerettel vághatott neki a szezonnak, ahol aztán mindenki kapott kisebb-nagyobb bizonyítási lehetőséget, így volt lehetőség differenciálni a játékosokat és kialakulhattak a hiányosnak vélt posztok, melyekre új emberek érkeztek. Az Pécs téli igazolásai között találhatunk egy számunkra nem túl kedves ismerőst is: a nigériai Solomon Okoronkwo nyáron, még a norvég Aalesund színeiben nemcsak az EL-továbbjutás szempontjából sorsdöntőnek bizonyuló Üllői úti góljával, de a pályán mutatott viselkedésével sem lopta magát szívünkbe. Rajta kívül a támadó szekciót még két futballistával is megerősítették: a kozármislenyi kölcsönjátékáról visszatérő Ellis Samuel Atóval és a szlovákiai magyar Harsányi Zoltánnal, aki viszont egyelőre nem állhat a a vezetőedző rendelkezésére egy játékengedélye körüli vita miatt. Balhátvédként vethető be a bosnyák Vlado Marković, aki a jelentési kötelezettsége elmulasztása okán elbocsátott Törtei Tamás helyére érkezett, és akinek megszerzésével az a furcsa helyzet állt elő, hogy a két pécsi balbekk vezetékneve között mindössze egyetlen betű eltérés van: vetélytársa az ősszel ezen a poszton stabil kezdővé avanzsáló Marko Marović. Hogy Marković vagy Marović képességei jobbak-e, azt egyelőre nem tudni, viszont nevük hasonlósága vélhetően sok szurkolónak, tán még újságírónak is okozhat keveredést. Még tegnapra is jutott egy baranyai erősítés: a horvát középpályás, Goran Paracki érkezését jelentették be. A 17 éves, Kozármislenyből érkező Nagy Erik és a szigetszentmiklósi kölcsönből visszatérő grúz Irakli Kvekveskiri vélhetően csak epizodista lesz tavasszal.

Természetesen az érkezők számára helyet is kellett csinálni, így néhány játékos szolgálatait megköszönték Pécsett, és ezzel leginkább a szomszéd város, Kozármisleny együttese járt jól, hiszen Tóth Zoltán végleg, Gyánó Szabolcs, Zsdrál Miroszláv és Pintér Attila pedig kölcsönbe került az NB2 Nyugati csoportjának élcsapatához (a már ősszel is ott játszó pécsi kölcsönkontingens mellé). Rajtuk kívül a rutinos Petrók Viktor osztrák alsóbb osztályba szerződött, míg Pákolicz Dávid kölcsönbe visszakerült Nyíregyházára.

Az őszi meccshez képest az egykori Fradi-játékosok száma eggyel csökkent: Schultz Levente már hónapokkal ezelőtt távozott Pécsről, ám Holczer Ádám és Nagy József továbbra is a klub alkalmazásában áll, még ha nem is kapnak túl sok lehetőséget – továbbá ne feledkezzünk meg Mucha József pályaedzőről sem. Nálunk csak a kispadon található pécsi kötődés Nagy Tamás személyében, a játékoskeretben nem.

A mecsekaljaiaknál több hiányzó miatt is fájhat Mészáros Ferenc feje. Közülük a legnagyobb név a Zalaegerszegen kiállított Bajzát Péter, az új szerzemény Harsányi Zoltán a fent említett játékengedély-probléma miatt nem bevethető, és kérdéses a sérüléssel bajlódó Horváth Zsolt és Nenad Todorović játéka is. Ennek tudatában a következő kezdő 11 pályára lépésére van jó esély:

Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Goia, Marović – Okoronkwo (Demjén), Regedei, Zeljković, Nagy O. – Šćepanović (Frőhlich) – Andorka

Hajrá Fradi!

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS