2024. április 25. csütörtök

Az FTC Baráti Kör dacol a trianoni határokkal

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. március 27.

Az FTC a nemzet csapata. Mennyit mondjuk, mennyit írjuk. A magyar nemzet nem a jenlegi határokon belül van. Mennyit mondjuk, mennyit írjuk. Immár 92 éve lesz, hogy ez a trianoni határok jelzős szerkezet oly fájó módon teret nyert a magyar nyelvben. Fáj és éget. De, ahogy a nemzetet nem lehet mesterséges határokkal szétválasztani, úgy a Fradi iránti szeretetet sem. Íme egy példa.

Több évre nyúlik vissza az FTC Baráti Kör és a nagyváradi Partium FC kapcsolata. Pontosabban, a vezetők kapcsolata. Rudas Ferenc, dr. Springer Miklós, Hélisz József, Takács Tibor immár rendszeres vendégei a januárban megrendezésre kerülő jótékony célú sportbáloknak, amelyet a Partium FC vezetői szerveznek, Tőkés Máté elnökkel az élen. A kapcsolat mára több lett a bálon való részvételnél. Ők is, mi is keressük az alkalmat, hogy találkozzunk.

2012. március 23-a is egy ilyen alkalom volt. A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián ünnepi villámtornát rendeztek. A torna apropójáról a neve is árulkodott: Magyar-Lengyel Barátság Napi Futball Kupa. Székesfehérvár és Fejér Megye testvérvárosi és testvármegyei szinten is megünnepelte a klasszikussá lett magyar lengyel barátságot, amelynek programjai közt a sport kiemelt helyen szerepelt. A futball villámtornán az Opole vajdaság, a Partium FC Nagyvárad, a Vác LSE és a Puskás Akadémia U19-es korosztályos csapatai vettek részt. A sok illusztris vendég között az FTC Baráti Kört Havasi Mihály képviselte, aki az alkalmat kihasználva köszöntötte Tőkés Mátét, mint a Partium FC elnökét. Tőkés Máté itt erősítette meg, hogy Nagyváradon hamarosan megalakul az FTC Baráti Körének partiumi szekciója. Ha ez létrejön, ez lesz az első trianoni határokon túli hivatalos szerveződésünk.

Az első, de reméljük, hogy nem az utolsó, hiszen Erdélyen túl a Felvidék, Délvidék és Kárpátalja magyarjai is részét képezik nemzetünknek, az ott élők javarésze pedig mondani sem kell, fradista, mégpedig a javából. Az ő fradizmusukban még nem kérdőjeleződik meg a magyarság és a fradizmus egysége, ők ezt valahogy természetesnek, magától értetődőnek élik meg. Az FTC Baráti Kör pedig örül, hogy ily módon is dacolhat a trianoni határokkal.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS