2020. április 5. vasárnap

Ellenfélnézőben: Újpest FC

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2012. augusztus 18.

Noha általában a bajnokság későbbi szakaszában rendezik meg a Fradi és az Újpest ütközetét, idén már a 4. fordulóban összesorsolták a két együttest, így vasárnap 16:30-as kezdettel Újpestre látogatunk. Senki nem marad le a mérkőzésről, mert az a közszolgálati csatornán kerül képernyőre.

Most, hogy az MTK újra az élvonalban szerepel, már el lehet merengeni azon, hogy melyik is a legnagyobb presztízsű rangadó az NB1-ben, de az biztos, hogy a Derby igencsak előkelő helyet foglal el a listán, szurkolói szempontból pedig toronymagasan vezet. 15 perc alatt elkapkodott vendégjegyek, óriási előkészületek, felfokozott izgalom: ez a Ferencváros és az Újpest csatája. De milyenek is az esélyek? Nos, egy Derby mindig, minden körülmények között háromesélyes, bár a hazai csapat általában – elsősorban a szurkolói segítség révén – előnyt élvez. Ezt sajnos pontosan lemérhetjük abból is, hogy utoljára 12 évvel ezelőtt sikerült mindhárom pontot elhozni a Megyeri úti létesítményből, ám talán azóta sem voltak olyan jó kilátásaink, mint most. Hogy miért is?

Ritka az olyan esztendő, amikor sem az Újpest, sem a Ferencváros nem végez az első 10 hely valamelyikén, tavaly ez történt. A lilák azonban még minket is alulmúltak, mindössze a 13. pozícióban zárták a bajnokságot, nem csoda hát, hogy a belga tulajdonos az alapos vérfrissítés mellett tette le a voksát, amely stratégiai irányváltással is járt: eddig inkább a hazai fiatalokra építettek, most viszont a belga vonal révén légiósokkal próbálják megerősíteni a gárdát. Ennek fényében az Újpest a nyáron megköszönte Dvorschák Gábor, Kiss Zoltán, Fodor Marcell, Bognár István, Darko Marković és Nikon “El Maestro” Jevtić szolgálatait, átadólistára tette Rajczi Pétert, Rubus Tamást, Tajthy Tamást, Takács Zoltánt és Szabó Bencét, míg az ETO-hoz szerződő Lipták Zoltánt nem sikerült megtartaniuk. Helyükre pedig egészen a pár nappal ezelőtt bejelentett legfrissebb igazolást, Szélesi Zoltánt leszámítva magyar futballista nem is érkezett, annál inkább külföldi. A legnagyobb név talán a hátvéd José María “Chema” Antón, aki Real Madrid nevelésnek mondhatja magát, de az előző fordulókban a francia támadó középpályás, Grégory Christ sem keltett rossz benyomást. A többiek – az izraeli Jadin Zarisz, a svájci-olasz Alessandro Iandoli, a kongói Bavon Tshibuabua, a belga-marokkói Naim Aarab, a szerb Filip Stanisavljević és a tavaszi kölcsön után végleg megszerzett togói Henri Eninful – leigazolásának helyességét majd az idő eldönti. Mindenesetre közülük akad, aki még meccskeretbe sem került (Tshibuabua), akad, aki első fellépésén hárommeccses eltiltást érő pirosat szedett össze (Aarab), akad, aki abszolút epizodista volt (Stanisavljević) – vélhetően a lila szurkolók nem repesnek az örömtől.

Vissza térve tehát az esélyekre, a sok új játékos és az új vezetőedző, Jos Daerden még egészen biztosan nem csiszolódtak össze, ez látszott is a negyedik kerületiek mindhárom bajnokiján (vereség Diósgyőrben és otthon a tartalékos Videotontól, majd iksz Pakson) és mindenképp mellettünk szól. Szinte minden fradistában felmerült már az a kérdés is, hogy egyáltalán ezek a vadonatúj légiósok átérzik-e a meccs jelentőségét? Természetesen a nyilatkozatháborúból az jön le, hogy igen, a valóságban majd holnap kiderül. A mieink számára külön motivációt jelenthet, hogy egy jól sikerült Derbyvel valóban ragadhatunk a tabella élmezőnyéhez, amire bő másfél éve nem volt példa – stabil háttérrel és kecsegtető jövőképpel együtt pedig nagyon-nagyon régóta nem, és mivel a Debrecen és a Videoton a bajnokság elején (szerencsés esetben egész ősszel) kettős terheléssel kénytelen játszani a nemzetközi szereplés miatt, a Győr pedig botladozik, rég nem látott esély nyílhat előttünk arra, hogy ne csak szavakban törjünk a bajnoki cím felé. Ehhez persze bizonyítani kell, és bár a pécsi fellépés sem volt könnyű feladat, a holnapi meccs igazi áttörést jelenthet. De meglesz a 3 pont? 22 internetes fogadóiroda oddsainak átlaga alapján vereségünk 2,44, győzelmünk 2,62-szeres pénzt fizet, a pontosztozkodás 3,16-szorost. Ám ha a magyar találkozók tekintetében legautentikusabb irodát, a Tippmixet nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy 2,48-2,41 arányban minket látnak esélyesebbnek, ami azért is óriási szó, mert nem emlékszem rá, hogy valaha is a vendégcsapatot adták volna alacsonyabb szorzóval a Derbyn, de ha volt is ilyen, biztosan nagyon régen. Nincs más dolgunk, mint kihasználni ezt, és tucatnyi esztendő után ismét nyerni a Szusza Ferenc Stadionban.

A liláknál eltiltás miatt nem léphet pályára a fentebb már említett Naim Aarab, míg sérülésből lábadozik Simon Krisztián, Barczi Dávid és Lázár Bence is, a nagyon hosszú kihagyás után visszatérő Vermes Krisztián pedig még nincs 100 %-os formában – mi viszont a legerősebb csapatunkkal készülünk. Jos Daerden vélhetően 4-2-3-1-es hadrendet választ majd, ám Détári Lajos esetében ez megjósolhatatlan: az egykori világválogatott mester a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén sem küldi pályára kétszer egymás után ugyanolyan felállásban a csapatot, az embereket és hadrendeket is cserélgeti, így szinte megjósolhatatlan, hogy mi következik most. Tippünk szerint a két gárda a következőképpen állhat majd fel holnap délután:

Újpest: Balajcza – Szélesi, Mihajlović, Antón, Iandoli – Vasiljević, Balogh B. – Remili, Kabát, Christ – Zarisz

FTC: Jova – Jovanović (Fülöp), Grúz, Klein, Sváb – Gyömbér, Józsi – Alempijević, Böde, Somália – Máté

Hajrá Fradi!

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. március 15.
  Szerző: Admin

  Elhunyt Nemes Gyula

  Bejegyzés ideje: 2020. március 10.
  Szerző: SzB

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Értékeljünk! Középpontban: Matthew Lowton

  Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 23.
  Szerző: Simon Sándor

  Rudas Ferenc 92 éves

  Bejegyzés ideje: 2013. július 6.
  Szerző: SzB

  A Fradi dicső múltja, 91.rész – 1992-93

  Bejegyzés ideje: 2010. július 21.
  Szerző: Simon Sándor

  Egykori kapusunk, Horváth György gyászjelentése

  Bejegyzés ideje: 2011. január 4.
  Szerző: Simon Sándor

  Az FTC Baráti Kör új megjelenésű hivatalos honlapja

  Bejegyzés ideje: 2009. november 11.
  Szerző: Simon Sándor