2024. március 19. kedd

Mészáros József, a kissé feledett legenda

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2013. január 16.

Mészáros-József_19800608Ma lenne 90 esztendős Mészáros József, a Ferencvárosi Torna Club emblematikus alakja, akiről azonban mostanság kevesebb szó esik. Igaz, mindez kortársainak többségére is elmondható.

Miért van ez? Tán azért, mert kortársai közül az Aranycsapat tagjai híresültek el, ők kerültek a mindenkori figyelem középpontjába. Mészáros József viszont nem volt tagja az Aranycsapatnak. Pedig nagy futballista volt ő is. Csakhogy abban az időben a kis Magyarország ontotta a jobbnál jobb futballistákat. Ő azonban a játékos pályafutása után, edzőként is nagyot alkotott. Igazi aranycsapatot hozott össze a Fradinál, akikkel magyar edzők között mindeddig egyedüliként nagy európai kupát nyert. Ki ne emlékezne az 1965-ös VVK győzelemre?

Játékosként Kispesten nevelkedett, 1947-ben a Fradi mexikói túráján húzott magára először zöld-fehér mezt, mint kölcsönjátékos. És gyakorlatilag már ott örök hűséget esküdött a Fradinak, vállalva azt is, hogy az akkori fura szabályok miatt egy évet ki kell hagynia. Igazolt játékosként 1948. augusztus 15-én mutatkozhatott be, amely bemutatkozást 1957. augusztus 8-ig még követte 184 mérkőzés, mindösszesen 40 góllal. A meccsekből 136 volt bajnoki (30 góllal). Posztja szerint balösszekötőt játszott, a legendássá vált 1948-49-es jubileumi bajnokcsapatban őt tartották az “észjátékosnak”.

VVK-1965Visszavonulása után először a Fradi utánpótlásában kereste a később kincset érő játékosokat, majd a tartalékcsapat edzője lett, 1961-től (38 évesen!) pedig átvehette a nagycsapatot, amellyel 1963-ban újra bajnok lett. Az újra szó már csak azért is jogos, mert az 1948/49-es bajnoki cím óta, amelyben játékosként vett részt, ez volt az első. A hazai sikert fokozni is tudta, a bajnoki ismétlést követően irányításával nyerte meg a Fradi 1965-ben a VVK-t.

És még ezzel sem volt vége. 1978 és 80 között a Fradi labdarúgó szakosztályának az elnöke, majd 1990-től 1997. április 21-én bekövetkezett haláláig az FTC Baráti Kör elnöke volt. A halálát okozó rosszullét is a stadionban, mérkőzés közben érte, elvesztette emlékezetét, amelyet soha nem nyert többé vissza.

Mészáros díjazottakMi, az FTC Baráti Kör tagjai sosem feledjük, emlékét azzal is őrizzük, hogy immáron három esztendeje a nevével fémjelzett díjat hoztunk létre. A Mészáros József díjjal olyan utánpótláskorú FTC sportolókat, elsősorban labdarúgókat díjazunk, akik a sportban elért eredményeiken kívül anyagilag is támogatásra szorulnak, merthogy a díj eszmei elismerésén kívül a díjazottak fejenként 50.000,- Ft készpénzt is átvehetnek.

Örülünk neki, hogy mára ez a díj értékké vált, megkapni presztízsértékű elismerést jelent. Részünkről ez a legkevesebb amivel Mészáros Józsefre, a Fradi egyik legendás alakjára, a nagybetűs EMBERRE emlékezünk. És mivel Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz, az ő neve sem fog soha feledésbe merülni.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Takács Gábor írta:

    Felejthetetlen ember volt. A VVK-győzelemmel sporttörténelmet írt. Emlékszem arra is, hogy milyen szeretettel és tisztelettel köszöntötte 1978-ban a KEK-győztes kézilabdás lányokat.
    Nagyszerú edzőt és igazi uriembert ismerhettem meg benne.

    Hozzászólás ideje: 2013. január 18. 15:09

  2. Hélisz József írta:

    Életem egyik legnagyobb eseménye volt, hogy elnökként maga mellé vett a Baráti Körben titkárnak. Nagyon jó volt Vele együtt dolgozni. S megerősíthetem Takács Géza hozzászólását: igazi úriember volt a szó legnemesebb értelmében.
    A Baráti Kör már javasolta a tervezőknek, hogy emléke az új Albert stadionban méltó módon örökítessék meg.

    Hozzászólás ideje: 2013. január 19. 20:12

HOZZÁSZÓLÁS