2024. március 29. péntek

A Fradi egykor volt szakosztályai, 6.rész: Kerékpárpóló

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 20.

fradi_cimer bringapoloEgy igazi kuriózum!
KERÉKPÁRPÓLÓ: 1906-1914

Dr. Springer Miklós, az FTC Elnökségének a tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke 2009. május 8-án, a klub fennállásának 110-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nagyformátumú beszédben méltatta a múltban elért sikereket. Igen informatív része volt a beszédnek, hogy sorjában megemlékezett az FTC összes valaha is működött szakosztályáról, azokról is, amelyek ma már a múlt homályába merülnek. Oda merülnek, de el nem veszhetnek!

Ez is indokolja, hogy sorozatunkban megemlékezzünk ezekről az egyszer volt szakosztályokról, hogy az internet adta nagyobb publicitást kihasználva minél több érdeklődőhöz eljuthassanak ezek az információk.

KERÉKPÁRPÓLÓ: 1906-1914

Egy kis történelem, mely meglepően messzire vezet.

A sportágat az írek találták ki 1891-ben, egészen pontosan egy Richard J. Mecredy nevű úriembernek köszönhetjük a játékot. A koncepciót az 1871-ben szabályba foglalt lovaspóló keretei adhatták.

1891 októberében került sor az első hivatalos mérkőzésre a The Scalp és az Ohne Hast C.C. között. Az első nemzetközi mérkőzést pedig Írország és Anglia vívta 1901-ben. A meccs 10:5-ös ír győzelemmel végződött. A sportág gyors népszerűségre tett szert az angolok körében. Olyannyira, hogy az 1908-as londoni olimpián bejuttatták a bemutatkozó sportágak közé. A döntőben itt is az írek győzedelmeskedtek a németek felett 3:1-re. A kerékpárpóló őrület a 30-as években tetőzött Angliában, ekkor már regionális bajnokságokat szerveztek és hivatásos bírók figyelték a játékosok minden mozdulatát. A szabályrendszert a lovaspóló és a jégkorong szabálykönyvei alapján alakították ki. A csapatok létszáma ettől az időtől lett 8-8 fő.

1938-ban a Brit Kerékpáros Poló Szövetségnek 100 klub részeként 170 csapat volt a tagja. Ez több mint 1000 játékost jelentett. A II. világháború visszavetette a mozgalmat. Eltűntek a pólósok, a kerékpárokat leginkább a fronton használták a katonák. A háború után a franciák karolták fel a sportágat, innen indult újra hódító útjára. Azért ne gondoljunk valami átütő erejű dologra, hiszen az Amerikai Kerékpáros Póló Szövetséget is csak 1994-ben alapították meg, az első világbajnokságra pedig 1996-ban került sor India, Kanada és az USA részvételével. Külön érdekesség, hogy India csapata lett a győztes.

Az első magyar pólósok

Mint sok egyéb sportág hazai bevezetése, ez is a Fradihoz köthető. Bár a kerékpározás ismert sport volt Magyarországon, mióta az első kerékpárt, akkori szóhasználattal velocipédet vagy biciklit, Kosztovics László behozta hazánkba. Már 1882-ben megalakult a Budapesti Kerékpár Egylet (BKE), amely egy évvel később már versenyt rendezett az ügetőpályán. A pesti köznyelv gyorsan reagált, a helyszínre is utalva a versenyt úgy jellemezték, hogy azt “drága zabot és lovászt nem igénylő, mégis menésre kész, fáradhatatlan vasparipákon” folytatták. A siker töretlen volt, két évvel később már kb. 5000 kerékpáros versenyzőt tartottak nyilván. 1898-ban azonban beütött a krach. Az állam minden kerékpárt 10 korona adóval sújtott, ez elvette a kerékpárgyárak kedvét a sport üzleti célú patronálásától, a pályaversenyek visszafejlődtek. Akik az adó terhét vállalták, a kerékpározást túrázgatásként folytatták.

A Fradiban is így kezdték 1904-ben. Ez azonban nem elégítette ki a sportembereket, ezért két év múlva, 1906-ban, követve az ír- és angol módit megalakították az első magyar kerékpárlabda-csapatot. Kezdeményezésükre az MTK és a Törekvés is megszervezte a saját együttesét. Ez a hármas 1914-ig nem hivatalos bajnokságokat is rendezett. Egy alkalommal, 1911-ben az FTC nyerte ezt a bajnokságot.

Íme a bajnokcsapat fotója:
Fradibringapolo

Azonban a három csapat, minden igyekezete ellenére sem tudta Magyarországon meghonosítani ezt a sportágat, aminek az I. világháború kitörése a végét is jelentette.

A XXI. században egy Európában kóborló kanadai biciklis és egy valamikor Budapesten is dolgozó portugál kerékpárosfutár újra bemutatta idehaza is a sportágat, mérkőzést szerveztek. Először partvisnyélre szerelt PVC-cső-darabokból eszkabáltak maguknak ütőt, majd síbotokból átalakított vagy faágakból készített pólóütők is feltűntek. Lelkes amatőrök egyre többen hódolnak az újabban bringapólónak nevezett új őrületnek.

Hiába, nincs új a nap alatt!

Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben

http://www.ftcbaratikor.hu/2009/05/03/drspringer-miklos-unnepi-beszede/#more-6827

http://www.utisugo.hu/sport/hotel-apartman-info-89042

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS