2024. március 29. péntek

Ez volt a hét, ez lesz a hét. 2011.05.08.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. május 8.

Fradista vissza- és előretekintő.

Sokszor megvallottam már, mit jelent nekem a Fradi. A válasz kissé leegyszerűsítve, hogy amióta az eszemet tudom a sportban mindent, azon kívül is nagyon sokat. Gyerekként rádiót hallgattam, televíziót néztem, újságokat olvastam, hogy a lehető leggyorsabban értesüljek az eredményekről. Később ifjúként és felnőttként az előbbi cselekvések kiegészültek a meccsre járás utánozhatatlan élményével. Sokszorozódott a hatás, amikor boldog szülőként a gyermekemet is bevonhattam ebbe a folyamatba. Határtalan öröm tölt el, amikor a fiam sport- és ezen belül természetesen fradiszeretetében viszontlátom hajdani magamat.

Az utolsó néhány évben az imént említett tájékozódási vonalak kiegészültek egy újjal, egy olyannal, ami korábban elképzelhetetlen volt. Az internetről, az ott megjelenő fórumokról beszélek. Ez a technika nem tudja visszaadni azt a közösségi élményt, ami csak a lelátókon ér, de interaktivitásával megközelíti azt. Sokan vannak, ahogy mindig is, akik nem tudnak a helyszínen szurkolni, nem tudják átélni a stadionok hangulatát. Ma már ritka az is, hogy a rádió- és televíziókészülékek előtt verődünk össze többen, hogy közösen éljük át és meg a meccs okozta izgalmakat, így repkedjenek a poénok, a csipkelődések, élcelődések. Ebbe az űrbe tört be az internet. Hozzánk hasonló embertársaink véleményét akár már a meccs alatt, de utána mindenképp megismerhetjük, megoszthatjuk velük a magunkét. Magyarán virtuálisan beszélgetünk, a XXI. század közösségi életét éljük.

Immár három éve abban a szerencsében van részem, hogy ennek az internetes kibertérnek a szerzői oldalán is állhatok, azaz publikálhatok. Izgalmas, állandóan változó világ ez is. Hogyne lenne az, hiszen ezt is, mint mindent mi, esendő emberek próbáljuk alakítani, formálni. Közösségek alakulnak, közösségek bomlanak szét. Ezzel szinkronban barátságok szövődnek, majd azok kihunytával haragos tekintetek szegeződnek egymásra. Törvényszerű ez? A Fradi, a fradizmus környékén nem hiszem, hogy annak kéne lennie. Itt a barátság az esetek többségében egy csapat, egy eszme közös szeretetében nyilvánul meg. Ahogy én, úgy más is szereti a Fradit, ahogy én, úgy más is fradistának vallja magát. Akkor is, ha barátként, akkor is, ha haragosként tekintek a másikra vagy éppen ő rám. Tekintetünket ugyanarra fókuszáljuk, ugyanazért lelkesedünk, ugyanannak örülünk. Van olyan, hogy egy gól okozta örömben megvizsgálom, kinek a nyakába ugrom, kinek a kezével ütöm össze a tenyeremet? Szerintem nincs. Ha mégis van, akkor én azzal nem tudok mit kezdeni. Illetve dehogynem, még erősebben üvöltöm, ahogy a torkomon kifér, hogy Hajrá Fradi!

Több, mint két éve működik az FTC Baráti Kör internetes oldala, másfél éve a ma is látható formában. Az idő és a benne dolgozók érlelték ki a tartalmát, szabadidőt és energiát nem kímélve. Az utóbbi időben kaptam negatív kritikát is, amely abban foglalható össze, hogy elveszett az oldal korábban megvolt frissessége, nem hogy naponta, sokszor hetekig nincs új bejegyzés. A kritika jogos, ezzel a ma útjára indított sorozattal válaszolok rá. Megpróbálok hetente egy vissza- és előretekintőt adni. Szubjektív elemekkel és véleménnyel tarkítva tekintek vissza az elmúlt hétre, majd címszavakban vázolom, mire figyelhetünk az előttünk álló héten.

A bevezető után, amelyet bizton ígérek, legközelebb nem lesz ilyen hosszú, következzék az elmúlt hét. Nem időrendi sorrendben haladok, hanem ahogy az eseményeket a szubjektív szemüvegemen keresztül megéltem, akkor is, ha éppen nem voltam ott.

1. Számomra a hét legnagyobb élménye az FTC 112-ik születésnapjának a megünneplése volt kedden a Bakáts téren. Felemelő volt látni, ahogy együtt ünnepel az FTC múltja, jelene és jövője. Mert mi másnak lehetne tekinteni, hogy együtt tud örülni a Fradi családhoz való tartozásnak az idén már 93 éves Gyetvai László, 90 éves Rudas Ferenc, 83 éves dr. Springer Miklós. Az általuk megkezdett életkori sort hosszan lehet folytatni a Fradi jövőjét jelentő tizen- és huszonéves szurkolókig, akik újabb évtizedekre viszik magukkal a zászlót. Eljöttek a mai fociért felelős vezetők, Orosz Pál és Prukner László, teret adott az ünnepségnek Ferencváros Polgármesteri Hivatala, Bácskai János polgármesterrel az élen. Remélem, az FTC Baráti Kör nevében még nagyon sok hasonló rendezvény megszervezésében vehetek részt, hiszen az ünnepek azért is emelkednek ki a hétköznapok közül, mert erősítik a hitet.

2. A sorban egy mai esemény, a női kézilabdázók sikere következik. Írhatnám, fantasztikus sikere, de az reményeink szerint csak a jövő héten lesz teljes. Mindenesetre KEK-döntőben idehaza öt góllal nyerni nagy siker. Le a kalappal a lányok, a szakmai stáb és a Dabason is hazai pályát teremtő fantasztikus szurkolótábor előtt. FTC – Alicante 34-29 (17-12)

3. Siker a futballistáink felállása is. Tudjuk, továbbra sincs kolbászból a kerítés a házunk táján. Sőt! Aztán vannak sérülések, amelyek fizikailag is tizedelik a szűk keretet. És van egy eredménykényszer, amelyet mi, szurkolók gerjesztünk. Tegyük szívünkre a kezünket, az idei bajnokság indulásakor elfogadtuk volna, hogy három fordulóval a vége előtt a dobogó második vagy harmadik fokáért harcolunk? Szerintem nagyon sokan látatlanban aláírtuk volna ezt. Különösen annak tudatában, hogy a csapatnál egy bajnoki szezonban immár a negyedik vezérigazgató ül a székben. Alighanem egyfajta világcsúcs ez. Igazgatók mentek és jöttek, és láss csodát, az eredmények is. Lehet mondani, hogy ez minden idők egyik leggyengébb bajnoksága, ahol tíz vereséggel is ott lehet lenni az elején. Lehet, de nem érdemes. Ugyanis mi minden gátló körülmény ellenére ott vagyunk, a kezdetben nálunknál sokkal többre taksált csapatok sehol sincsenek. Csak abban a mezőnyben lehet eredményt elérni, amelyben elindulunk. Elég idős vagyok ahhoz, hogy tudjam, máskor is volt gyenge bajnokság, mégsem mindig nyertük azt meg. Ebből a bajnokságból amúgy sem lehet minősítést szerezni, csak a nemzetközi mezőnyből. Onnan, ahova most újra eljuthatunk. Nem kell előre lesajnálni a Fradit, ki gondolt volna például az imént említett kézis lányok fantasztikus KEK menetelésére, hisz a bajnokságban nem sikerült a döntőbe jutniuk. A nemzetközi színtéren aztán egymásra talált csapat és szurkolótábora. Legyen ez példa a labdarúgók számára is, hogy miért érdemes megszakadni azon a hátralevő három meccsen a dobogóért. Szolnok – FTC 2-3 (2-3)

4. Férfi futsalban a Fradi bejutott a bajnokság rájátszásában az elődöntőbe, miután három meccsen három győzelemmel kisöpörte a Vasast. Bravó! A folytatás sokkal nehezebb lesz, hiszen a döntőbe jutásért a Berettyóújfalu gárdájával kell mérkőzni, ugyancsak három nyert meccsig. Az esélyek nem mellettünk szólnak, ám a Fradi szív a szurkolók által megsokszorozva csodákra képes.

5. Férfi kézilabdában a fiúk a bronzért mérkőznek két nyert meccsig a Tatabánya ellen. Ebből az első győzelmet már behúzták. FTC – Tatabánya 27-24 (13-10)

6. Női labdarúgásban is a rájátszás zajlik. Az FTC a felsőházban, a legjobb öt között szerepel. Ezen a héten győztek, ám még mindig az 5. helyen állnak. Reméljük vezet még feljebb is az út. FTC – Femina 4-2 (3-0)

7. Szólni kell egy olyan csapatunkról, amelyik bizony a Fradi nevéhez méltón szerepel a bajnokságban, hiszen a bajnoki címért lép pályára hétről hétre. Az öregfiúkról van szó, akik a BLSZ öregfiúk kiemelt csoportjában arattak újabb győzelmet. Mondhatjuk, kötelező győzelmet, hiszen a bajnoki cím május 23-án Újpesten dől el. Nem titkolják a fiúk, ott is győzelemre játszanak, mert kell nekik az a bajnoki cím. Igazi Fradi mentalitás! FTC – ESMTK 1-0 (0-0)

8. Pólósaink is rájátszanak, ők az 5-8. helyért. A héten csúnyán kikaptak a legnagyobb rivális Szolnoktól (idegenben 7-13), majd győztek a Debrecen ellen (otthon 12-4). Összességében ez is pozitív. Tőlük azért a bajnokság előtt többet vártunk. Sebaj, majd jövőre!

9. Minden sportágban van hátország, amelyek közül most a fociét nézzük. Ezen a területen a héten nem mondhatni, hogy sikereket arattunk. Lipcsei Peti csapata idegenben kikapott az NB II-ben a Kozármislenytől (1-2), 25 forduló után 32 ponttal jelenleg a 11. helyen áll. Kétarcú a csapat, hiszen idehaza hozza az eredményeket, idegenben viszont valahogy nem megy. Utánpótlásban az U18-as és U16-os korosztály a Honvéd hasonló csapataival mérkőzött idegenben. A 18 évesek 4-1-re, a 16 évesek pedig 4-3-ra kaptak ki. Előbbiek a harmadik, utóbbiak a hetedik helyen állnak 25 forduló után.Ugyancsak idegenben, Felcsúton játszott az U14 és U12. Előbbi 2-2-es döntetlent, utóbbi 4-0-ra kikapott. A 14 évesek jelenleg a 6-ik, a 12 évesek pedig az 5-ik helyen állnak a bajnokságukban. Volt már jobb, lesz még jobb!

10. Még a múlt vasárnap történt, de jó róla megemlékezni. A birkózó szabadfogású Országos Bajnokságon felnőtt bajnoki címet szerzett az FTC sportolói közül Nagy Brigitta, Godó Kitti és Molnár Róbert, ezüstérmes lett Fábián Viktória és Tóth Krisztina. A lányok révén így a Fradi lett a legsikeresebb sportegyesület. Mindannyiuknak gratulálunk!

Mi várható a jövő héten?

1. Fociban sok minden eldől. Kedden este a ZTE együttesével játszunk itthon, majd vasárnap kora este a Haladással idegenben. Két győzelem lenne az igazi …

2. Női kézilabdában nem lesz könnyű a lányok hete. Csütörtökön este a Népligetben a Vác ellen kezdik a bajnoki bronzcsatát, majd vasárnap fél egykor Alicante-ban jön a KEK döntő visszavágója. Csak annyit, gyerünk lányok! Hajrá Fradi!!!

3. Férfi kézilabdában a fiúk csütörtökön utaznak a bronzcsata visszavágójára Tatabányára. Ha győznek, akkor ünnepelhetnek, ha nem, itthon még mindig lesz esély.

4. Vízilabdában szerdán a Szolnok jön a Népligetbe. Illene visszavágni a szolnoki vereségért.

5. Az öregfiúk kezdenek a leghamarabb. Ők már hétfőn este nyolckor pályára lépnek a TFSE pályán a MALÉV-Hegyvidék csapata ellen. Kötelező a győzelem. Le lehet írni, őket ez nem nyomja.

6. Lipcsei Petiék vasárnap délután idehaza játszanak a Budaörs ellen. Az eddigiek szerint ez győzelmet jelent.

A jövő heti visszatekintőben okosabbak leszünk.

Addig is minden helyszínen és minden időben: HAJRÁ FRADI!

Összeállította: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS