2024. március 29. péntek

Ellenfélnézőben: Kecskeméti TE

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2011. szeptember 24.

Újabb hét telt el, melynek megkoronázásaként folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. A 10. forduló a Ferencvárost Kecskeméten éri, ezúttal második ízben az MTV kamerái előtt, vasárnap délután 4 órai kezdettel.

A teljes nevén Kecskeméti Testedző Egyesület az elmúlt években üde színfoltja lett a magyar labdarúgásnak. A csapat jogelődjét 1911-ben alapították, de 100 éves történelmük során 2008-ig bezárólag nem tudtak eljutni a legmagasabb osztályba. Közben emlékezhetünk rá, hogy a múlt évtizedben bizonytalanná vált a kecskeméti futball sorsa a másodosztályban is, hiszen az együttes aktív részese volt különböző indulási jogok cserélésének. A helyzet azonban stabilizálódott, és a Rózsa Pál nevével fémjelzett vezetőség hamar nagyobb sikereket tűzött ki célul maguk elé. Mindannyian emlékezhetünk, hogy a 2007/2008-as szezonban éppen előttünk (vagy sajnos inkább a Szolnok előtt, és csak másodsorban előttünk) nyerték meg számunkra bántóan simán az NB2 Keleti csoportot, és a lilák azóta vitathatatlan tagjai az élvonalnak. Igaz, a bajnoki szereplésük hanyatló formát mutat, hiszen újoncként mindjárt 5.-ként végzett a gárda, utána 10.-ként, tavaly pedig már csak 12.-ként, ám mégis elmondható, hogy a fejlődés – a két Sivić-éra közötti időszakot leszámítva – szemmel látható, a játékoskeret évről évre erősödik, idén nyáron pedig – ki ne emlékezne rá? – a gyengébb bajnoki helyezés ellenére Magyar Kupa-győzelmet és nemzetközi szereplést ünnepelhettek a kecskemétiek, hogy aztán Európában is helytálljanak, hiszen a többszörös pénzből gazdálkodó kazah Aktöbe csak két döntetlennel, idegenben lőtt góllal búcsúztatta őket.

Ami az idei szezont illeti, Kecskeméten immár kimondott cél a dobogó, amire a 45 éves Tomislav Sivić által végzett eredményes és látványos játékra épülő munka jelenti a jogalapot. Az eddigi 3 győzelmük, 4 döntetlenjük és 2 vereségük egyelőre a 8. helyre repítette őket, a dobogótól 5 pont, a kieséstől 8 pont távolságra állnak a tabella közepén. Hazai pályán az eddig lejátszott 4 meccsükből a Kaposvárt és a Honvédot megverték, a Vasas némi meglepetésre ikszelt a Széktói Stadionban, ám a Debrecen emberhátrányban is elvitte mindhárom pontot. A legutóbbi fordulóban a KTE Zalaegerszegen lépett pályára, ahol 1-1-re végzett. A vasárnapi Fradi elleni mérkőzés két okból is fontos lesz a hazaiak számára: egyrészt 100. mérkőzésükön lépnek pályára az NB1-ben, másrészt ünnepélyesen elbúcsúztatják Losonczy László ügyvezető igazgatót, aki a jövőben az MLSZ Bács-Kiskun megyei igazgatóságának irányítója lesz – alighanem teltház-közeli állapot várható.

Ami a játékoskeretet illeti, Rózsa Pál tulajdonos nyáron lenyilatkozta, hogy csak olyan játékost szeretne szerződtetni, aki egyértleműen jobb a kupagyőztes csapatban szereplőknél az adott poszton, a cél tehát egyértelműen a kulcsjátékosok megtartása volt, ami többé-kevésbé sikerült is, így továbbra is a lilák erősségeinek számít többek között Balogh Béla, Radanović, Savić, Foxi, Bori és a többi jól csengő név. Ám akadtak azért távozók is, hiszen a nyáron kölcsönből (ideiglenesen) visszatért régi klubjához Goran Vujović és Preklet Csaba, az NB2-t választotta Farkas István és Tóth Zoltán, valamint nem sokkal az átigazolási időszak vége előtt Tököli Attila és Dosso Sindou is máshova írt alá (előbbi kölcsönbe Zalaegerszegre, utóbbi Izraelbe).

Értelemszerűen Vujović, Tököli és Dosso távoztával elsősorban a támadószekció szorult megerősítésre, így aztán jól bele is húztak a vezetők ezen a téren. Visszatért 1 évesre nyúló zalaegerszegi kölcsönjátékából Simon Attila, megkapták a Videotonból kölcsönbe a rendkívül tehetséges szélsőt, Gyurcsó Ádámot (talán ő vált be eddig a leginkább), a KTE-t választotta az ex-honvédos Jovica Stokić és az általunk Magyarországra hozott Igor Pisanjuk is (igaz, ő eddig egy meccsre sem volt nevezve), valamint a két későn eligazolt támadó helyére sebtében érkezett Urbán Gábor és egy újabb Vidi-kölcsöncsatár, Lencse László. Hogy ne csak a támadórészleg legyen megerősítve, arra a kapus Németh Gábor, a holland jobbhátvéd, Kelvin Maynard és az MTK-ból érkező tehetséges balbekk, Forró Gyula jelenti a garanciát, így talán kijelenthetjük: az idei Kecskemét az eddigi legerősebb keretű Kecskemétnek mondható, minden posztra legalább 2 hasonló képességű futballistával.

Ellenfelünknél jelenleg 2 ex-fradista játszik: az egyik a már fentebb említett kanadai-ukrán Igor Pisanjuk, aki mellesleg éppen a tavalyi KTE-Fradin húzta magára utoljára mezünket. Mellette régebben Németh Gábor védéseinek is tapsolhattunk. A mieinknél csak 1 ex szerepel: talán kevésbé közismert adat, de Csizmadia Csaba első magyar klubja a Kecskemét volt, igaz, az élvonalban már Székesfehérváron mutatkozott be.

A lila-fehéreknél az a legnagyobb kérdés, hogy ki lesz a balhátvéd, hiszen a standard embert, Mohl Dávidot az előző fordulóban kiállították, tavalyi első számú helyettese (Farkas István) pedig a nyáron távozott. Íme a KTE egy elképzelhető felállása holnapra:

Németh G. – Alempijević (Maynard), Radanović, Balogh B., Koszó – Ebala, Savić, Bertus – Gyurcsó, Lencse, Bori

A fogadóirodák idegenben nem minket tartanak esélyesebbnek. 43 oddsajánlat átlaga alapján a hazai siker 1,93-szoros, a döntetlen 3,21-szeres, a mi győzelmünk 3,34-szeres pénzt fizet a helyesen tippelőknek.

Hajrá Fradi!

Összeállítást készítette: Simon József

 

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS