2024. április 24. szerda

A magyar stadionok negyede van kihasználva

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2013. június 5.

Vendégszerzőnk, Tolnai Balázs második írása.

Az NB I stadionjai sajnálatos módon konganak az ürességtől. Csak Diósgyőrben használják ki az aréna több mint hatvan százalékát.

stadion1
(Kép forrása: miskolcifoci.mindenkilapja.hu)

A 30 forduló hazai nézőszám-adatait elemezve megállapíthatjuk, hogy a magyar stadionok átlagos kihasználtsága 26,27 százalék. Az alábbi táblázatból kivehető, hogy a legjobban Diósgyőrben gazdálkodnak a férőhelyekkel, ugyanis átlagosan a DVTK Stadion 60,66 százalékát töltötték meg a szurkolók. Nincs másik olyan magyar csapat, amely ezt a számot megközelíti. A miskolciak mögött a Debrecen végzett (45,64%).

Lélekromboló az a tény, hogy az otthonából száműzött Eger pályaválasztóként lejátszott mérkőzésein csak a lelátó 3,53 százalékát foglalták el a nézők. Szomorú.

Három klub nem tudott tíz százalék fölé jutni a vonatkozó adatok tekintetében. A Siófok (8,14%), az MTK (7,82%), míg a korábban már említett Eger (3,53%) meccseire szinte senki sem volt kíváncsi.

A népszerű Fradi 33,83 százalékot, a bajnok Győr 28,5 százalékot, az Újpest 24,62 százalékot, míg a Videoton 20,8 százalékot ért el.

stadion2

Az első öt fordulóban volt a legmagasabb az átlagos nézőszám, ami jelentősen lecsökkent a hatodik és a tizedik kör között. A csökkenés szerencsére nem folytatódott, viszont a stagnálás következtében az előző cikkben közölt 2728 főre süllyedt az NB I összesített átlagnézőszámra.

stadion3

A következő négy diagramon a hazai nézőszámok öt fordulónkénti alakulása látható számokban kifejezve.

stadion4stadion5
stadion6stadion7

A következő diagram arányaiban hasonlít a legelsőhöz. Az eltérés mindössze az, hogy alábbin százalékban van feltüntetve a nézőszámok alakulása. Minden egyéb megállapítás helytálló.

stadion8

A következő négy diagramon a hazai nézőszámok öt fordulónkénti alakulása látható százalékban kifejezve.

stadion9stadion10
stadion11stadion12

Megjegyzés: Azoknál az egyesületeknél, melyek több pályán is rendeztek hazai mérkőzést, súlyozott számtani átlagot vontunk.

Tolnai Balázs

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS