2024. április 18. csütörtök

Találkozás az Albert szobor alkotójával

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2015. május 27.

DSCN6575Az FTC Baráti Kör májusi összejövetelének meghívott vendége a Groupama Aréna főbejáratánál álló Albert szobor alkotója, Kligl Sándor volt.

DSCN6599A szobrász röviden ismertette művészi pályafutását. A Török Pál utcai Budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakát végezte el. Elsősorban köztéri szobrokat készít, de kisplasztikák, emléktáblák, domborművek, érmek és plakettek sokasága tartozik alkotásai közé.

Gyermekkorában az Üllői úton lakott, édesapjával járt a falelátós Fradi pályára. Így a zöld-fehér kötődése egyértelmű. Ezért fogadta nagy örömmel az Albert szobor elkészítésére való felkérést. A süttői mészkőből készült Springer szoborral azonos méretű egészalakos Albert szobor anyaga statikai, kivitelezési okok miatt lett bronz. A tervezésre és a kivitelezésre nagyon rövid idő állt rendelkezésre. Ami még nehézséget okozott az alkotó számára, hogy a vártnál jóval kevesebb használható fénykép állt rendelkezésre egyetlen aranylabdás labdarúgónkról. A szobor azonban határidőre, mindenki, így az Albert család megelégedésére is, elkészült.

DSCN6603Kligl Sándort az FTC Baráti Kör tiszteletbeli tagjává fogadta, amelyről szóló oklevelet dr. Springer Miklós adta át.

DSCN6604DSCN6605A hagyományoknak megfelelően a résztvevők köszöntötték a jubiláló születésnaposokat, így a 80 éves Szakács Ernőt és a 75 éves Hélisz József főtitkárt.

A hirdetések között elhangzott, hogy a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályok változása miatt módosítani kell az FTC Baráti Kör alapszabályát is. Június 20-án rendezik meg a XIII. Múzeumok Éjszakáját, amelynek keretében, első alkalommal, a Fradi Múzeum is látogatható lesz.

DSCN6600A következő összejövetel időpontja: 2015. június 30.

SzB
2015. május 26.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS