2024. április 19. péntek

Hatvan éve történt

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2019. június 30.

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. június 28-án a Grosics – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bundzsák, Kotász – Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi összeállítású magyar válogatott kifutott a Népstadion gyepére, hogy 72 ezer néző előtt megmérkőzzék a vb-ezüstérmes Svédország csapatával.

Ez volt az a találkozó, amelyen először húzta fel a címeres mezt Albert Flórián, és először állt össze a Baróti Lajos által elgondolt Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi csatársor, amely a következő években sok-sok sikert aratott. A magyar válogatott 3:2 arányú győzelmet aratott Sándor egy és Göröcs két góljával.

A hatvanéves évforduló alkalmából a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület (NBHE) ünnepi összejövetelt szervezett, amelyen az egykori győztes csapat két, még élő tagja, dr. Fenyvesi Máté és Göröcs János is részt vett.

Takács Tibor, a NBHE elnöke személyes gondolattal indította a programot. Tizenévesként óriási élmény volt számára, hogy édesapja tiszteletjegyével élőben láthatta a történelmi mérkőzést.

Ezt követően id. dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke értékelte az Aranycsapat utáni nagy generáció eredményeit, amellyel növelték a magyar labdarúgás nemzetközi hírnevét, elismertségét, hozzájárultak egy-egy sikerrel a magyar emberek hangulatának javításához.

Dr. Fenyvesi Máté Albert Flórián kivételes tehetségét hangsúlyozta. Jó csapattárs volt mind a Fradiban, mind a válogatottban, igazi csapatjátékosként a társait is tisztelte, ragyogó labdákkal hozta helyzetbe őket.

Elmesélte, hogy 1961. április 30-án a Hollandia-Magyarország mérkőzésen Flóri nem vállalta a játékot, mert éjszaka a hotel zajos lakói miatt nem tudta kellően kipihenni magát.

„Mint szobatárs, megpróbáltam rábeszélni, sétákat, délutáni pihenést javasoltam neki. Hajthatatlan volt. Kuharszki Béla játszott helyette, 3:0-ra győztünk.”

 

A közelmúltban 80. születésnapját ünneplő Göröcs „Titi”, sziporkázott, a humorát nem vesztette el. Elmesélte, hogy a svédek elleni meccsen nagyon jól játszott, két gólt szerzett, gólpasszt adott. Másnap ment megvenni a Népsportot, hogy olvassa a dicsérő sorokat: „Erre mit látok, Albert Flórián bemutatkozott a válogatottban”. (Az igazság kedvéért a Népsportból idézek: „Sándor, Göröcs és Albert tűnt ki a magyar csapatból.”) A következőket mondta még: „Már 3:0-ra vezettünk, amikor az ötös vonaláig cseleztem be magam, középre adtam, de Csikar öt méterről nagyon nagy gólt akart rúgni, de nem sikerült. 4:0 helyett az ellentámadásból a svédek szépítettek, majd a végén örülnünk kellett a 3:2-es győzelemnek.”

Kötetlen beszélgetéssel, koccintással, fotók készítésével folytatódott a kellemes találkozó.

Engedtessék meg nekem, mint a krónikásnak, hogy az örömteli jubileum mellett megemlítsek egy szomorú jubileumot is. Majdnem pontosan ötven évvel ezelőtt, 1969. június 15-én, a Dánia-Magyarország 3:2-es mérkőzésen szenvedett a további pályafutására kiható sérülést Albert Flórián. Ez is nagymértékben hozzájárult a magyar labdarúgás hanyatló korszakának kezdetéhez…

SzB
2019. június 28.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS