2024. március 19. kedd

Elek Gábor volt a vendégünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2023. február 8.

A 2023. év első összejövetelén Bálint László, az FTC Baráti Kör (FTC BK) köszöntötte a megjelenteket, és boldog, sikeres, egészségben gazdag új évet kívánt mindenkinek.

Megemlékezéssel kezdtünk. Dr. Springer Miklós, az FTC alapító elnökének unokája, az FTC BK egykori elnöke, a rendezvényünk napján, január 31-én lett volna 95 éves. Egyperces néma felállással emlékeztünk Miklós bácsira.

Ezután a kerek születésnapjukat a közelmúltban ünneplő sportolóink köszöntésére került sor. Az ajándékokat Rákosi Gyula, az FTC BK tiszteletbeli elnöke és Bálint László, az FTC BK elnöke adta át az ünnepelteknek: egykori labdarúgóink közül Szántó Gábor és Kékesi Rezső a 65., Szergej Kuznyecov a 60. életévét töltötte be, míg Lihor Balázs, az FTC BK elnökségi tagja az 50-et.

A meghívott vendégünk ezúttal Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának vezetőedzője volt. Nagy érdeklődés előzte meg az érkezését, ami nem csoda, mert ez az a szakosztály, amely a labdarúgás mellett leginkább lázba hozza a szurkolókat. Elek Gábor nem először volt a vendégünk. Legutóbb 2012 júliusában, amikor Rudas Ferenc, akkori elnökünk, adta át neki, az FTC BK tiszteletbeli tagságáról szóló oklevelet és gratulált a KEK-győzelemhez. Elek Gábor Fradi-kötődéséről sokat hallottunk már. Fradi-családba született. Édesanyja, Rothermel Anna, a zöld-fehér női kézilabdacsapat világbajnok és világválogatott kapusa, míg édesapja, Elek Gyula, a csapat sikerkovács edzője volt. Már e a kispad mellett elhelyezett járókában megtapasztalta a Fradi-család szeretetét, a fradista légkört.  A kézilabda közelsége ellenére, saját bevallása szerint, fiatalkorában „futballőrült”volt. Rengeteg nagy futballmérkőzés emléke, sok labdarúgóval való barátsága csak megerősítette az egyesülethez való kötődését. Kézilabdás sportolói pályafutása után a legnagyobb vágya teljesült, amikor 2008-ban az FTC női kézilabdacsapatának edzője lett. Az álom immár tizenötödik éve tart. A kétszeri társ szövetségi kapitányi megbízatás is büszkeséggel tölti el.

A rövid bevezető után kérdés-felelet formájában folytatódott az összejövetel. Szó volt a bonyolult játékszabályokról, így a lépés- valamint a passzív-szabály gyakran szubjektív megítéléséről, a harmadik játékvezető esetleges bevezetésének szükségességéről. A kapus „szándékos fejbedobásáért” járó, sokat vitatott piros lapról meg is feledkeztünk. Téma volt a több szintéren szereplő játékosok túlterheltsége, az ebből adódó hullámzó teljesítmény, valamint az utánpótlás és az utánpótlás képzés problémája is. Elek Gábor két kollégát, Németh Andrást és Köstner Vilmost említett meg, akiknek a véleményére mindig támaszkodhat. Nem megoldást adnak a problémáira, hanem a tapasztalataikat mondják el az adott témával kapcsolatban. Az őszinte, nyílt beszélgetés nagy tapssal zárult.

Az FTC BK következő összejövetele 2023. február 28-án lesz.

SzB
2023. január 31.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Mezey György írta:

    😊👌👏👈

    Hozzászólás ideje: 2023. február 14. 13:06

HOZZÁSZÓLÁS