2024. március 19. kedd

Baráti közgyűlés és összejövetel

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2023. május 3.

Napsugaras áprilisi délutánon dupla programra gyülekeztek az FTC Baráti Kör (FTC BK) tagjai a népligeti FTC-MVM Sportközpontban levő Liget Hotel Konferenciatermében.

Az első program az FTC BK 2023. évi rendes éves közgyűlése volt. Bálint László elnök ismertette az elnökség beszámolóját az egyesület 2022. évi tevékenységéről, működéséről, Lóránt Sándor pedig a felügyelő bizottság erre vonatkozó értékelését mondta el. Ezt követően a 2023. évi pénzügyi terv megvitatására és elfogadására került sor. Ennek keretében határozat született a tagsági díj emeléséről. A tagdíj 4000 Ft-ról 6000 Ft-ra, a nyugdíjasok és diákok esetében 2000 Ft-ról 3000 Ft-ra nő. Aki már befizette a 2023. évi tagdíjat, a különbözetet május 31-ig rendezheti.

Miután a jogszabályi kötelezettségének eleget tett az egyesület, oldottabb hangulatú program következett. Először ünnepeltek köszöntésére került sor. Az FTC részéről Nyíri Zoltán ügyvezető alelnök, az FTC BK részéről pedig Bálint László elnök köszöntötte és ajándékozta meg egykori kiváló sportolóinkat, a kézilabdázó Farkas Ágnest az 50., hajdani labdarúgónkat és edzőnket Détári Lajost a 60. születésnapja alkalmából. Négy jubiláló tagtársunk, Abrankó Sándor, Kis Imre, Szász István és Varga István emléktárgyat kapott, ugyanis 50 éve lettek az FTC BK tagjai.

Ezt követően a két jubiláns sportolónk beszámolt az aktív pályafutásukat követő életükről, tevékenységükről.

A négyszeres magyar bajnok, ötszörös kupagyőztes, egyszeres szuperkupa győztes, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Farkas Ágnes a mozgalmas és sikeres hazai és külföldi pályafutás után „lecsöndesülésre” vágyott. Az erre alkalmas helyet párjával Kőszegen találták meg. Itt hódolhat a hobbijainak a kézművességnek, a fúrás-faragásnak, barkácsolásnak, kertészkedésnek. A kézilabdától sem szakadt el. Edzősködésre ugyan nem vágyott, de a Vas megyei kézilabda sportban aktívan részt vesz szaktanácsadóként. „Minden gyerek kezében legyen egy labda” célt szem előtt tartva a kézilabda népszerűsítésén fáradozik, járja az iskolákat, igyekszik minél hasznosabb tagja lenni a helyi közösségnek.

Détári Lajos meghatódottan fogadta el az FTC BK meghívását, jól esett neki, hogy a Fradi, ahol viszonylag rövid időt töltött el labdarúgóként és edzőként, nem feledkezett meg róla. „Döme” örömmel találkozott régi cimboráival, Ebedli Zoltánnal, Lipcsei Péterrel és Dejan Milovanoviccsal is. A magyar futball utolsó világklasszisa, a magyar válogatott utolsó vb-góljának szerzője, többszörös világválogatott 2013 óta gyakorlatilag eltávolodott a labdarúgástól. Utolsó próbálkozásának, a Détári Focisulinak másfél év után a covid vetett véget. Változatlanul tettre kész, szívesen dolgozna bármilyen szinten a magyar labdarúgásban. Várja a lehetőséget, a felkérést… Jelenleg a feleségével egy családi vállalkozásban tevékenykedik.

Az összejövetel meghívott vendégei a korábbi női kézilabda sikercsapat legendái, a kiváló beállós, Pádár Ildikó és a sikerkovács edző. Németh András voltak, akik szintén a mostani munkásságukról, a sportággal való kapcsolatukról adtak rövid tájékoztatást.

Pádár Ildikó, a népszerű „Párduc” 1987-től 2003.ig volt a Fradi játékosa. Olimpiai ezüst- és bronzérmes, vb-ezüstérmes, Eb arany- és bronzérmes, hatszoros bajnok, hétszeres kupagyőztes az aktív pályafutása után, 2003-tól is a Fradi-család tagja maradt, edzői diplomáját a Fradi utánpótlásában hasznosítja, az U15-ös korosztállyal foglalkozik.

Németh András 1992-ben a 12. helyen álló csapatot vette át. A szétrobbant Építők csapatától átvett játékosokkal megerősített gárdával rögtön ezüstérmet nyertek. Az 1993/94. évi bajnoki címet közvetlenül újabb három követte. 2007-ig, a 16 év alatt hét bajnoki cím négy ezüst- és öt bronzérem jelzi sikeres zöld-fehér edzői időszakát. A válogatottnál szövetségi kapitánysága alatt 2005-ben született meg az eddigi utolsó vb-érem (bronz). Jelenleg Vácott szakmai igazgatóként dolgozik. Beszámolt mentori tevékenységéről, négy fiatal magyar edző támogatásáról, de megemlítette a kézilabda sportág jelenlegi problémáit is.

Az összejövetel jó hangulatú kérdés-felelet „játékkal” zárult, természetesen a már szokásos emlékfotózások sem maradtak el. A következő találkozó időpontja: 2023. május 30. 17 óra!

SzB
2023. április 25.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS