2017. április 24. hétfő

A Fradi dicső múltja, 54.rész – 1956

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. június 19.

56_os_kituzo_lyukas_zaszloSorozatunk olyan évszámhoz érkezett, amely sorsfordítóvá vált a magyar nemzet történelmében. Természetes, hogy ez a Fradit sem hagyta érintetlenül. A nép, az istenadta nép, a politikacsinálók legnagyobb meglepetésére felkelt a zsarnokság ellen. Ferencváros, mint kerület is aktív részese volt a történéseknek, amiből a klub sem maradhatott ki. Újjászületett, visszavette nevét és színeit, amit a szívekből úgysem tudott kitörölni senki.

Az események indokolják, hogy ezúttal eltérünk a sorozat eddigi hagyományaitól és inkább időrendi sorrendben haladunk. Tehetjük ezt azért is, mert hivatalos bajnokságról nem beszélhetünk, a történelem zivatarában azt nem lehetett befejezni, eredményt nem hirdethettek.

Az elmúlt részt ott fejeztük be, hogy a csapat Máltán búcsúztatta az óévet. Nos, az újévet is ott köszöntötte. A Fradi (akkor még Kinizsi) 1956. január 1-jén az ugyancsak ott túrázó BSK Belgrad csapatával játszott és 2:1-re győzött. Négy nappal később a málta Floriana ellen ugyanezt az eredményt hozta. További négy nap elteltével a máltai válogatott próbált revansot venni a szilveszter napi eredményért (2:2). Nem sikerült neki, de úgy is mondhatjuk, nekünk sem sikerült, hiszen ezúttal 0:0-ás döntetlen született.

Hazatérve Máltáról folytatódott a felkészülés a hazai feladatokra. Február 12-én Siófokra vizitált a csapat, az időpontból sejthetően nem nyaralni. Egy MNK selejtező volt a feladat, amit 11:0-ás sikerrel vettek. Két héttel később már az Üllői úton volt kupafellépés, ahol a Tatabányai Bányász lett a csalódott ellenfél, hiszen 4:0-ra kikapott. Két meccs, két győzelem, 15:0-ás gólkülönbség, azaz kecsegtető idénykezdet. A folytatásról azonban itt nem tudunk beszámolni, mert ez az a sorozat, ami a nemzetközi labdarúgásban példátlan módon több évig tartott. Minden évben egy kicsit tettek hozzá.

Elkezdődött viszont a bajnokság március 4-én Pécsett, ahol a Fradi (akkor még KInizsi) 3:1-re nyert a helyi Dózsa ellen. Ha már a déli végeken jártak, átruccantak Belgrádba a BSK csapatához, hogy megmérkőzzenek az újévi meccs visszavágójaként. A jugóknak sikerült a visszavágás, hiszen 4:0-ra nyertek. Következett újabb két bajnoki (1:0 a Szombathelyi Törekvés, 2:2 a Csepeli Vasas ellen), majd a már hagyományosnak mondható ellenfelek ellen a Húsvéti-torna. Bécsben az Austria győzött 2:1-re, másnap, április 1-jén (nem áprilisi tréfaként) a Népstadionban sikerült legyőzni 4:2-re a Rapidot. Következett újabb három bajnoki (Bp. Vasas 0:1, Szegedi Haladás 3:0, Bp. Honvéd 1:2), majd egy emlékezetes mérkőzés: a Bp. Honvéd és a Kinizsi legjobbjaiból összeállított vegyescsapat a brazil Botafogót verte a Népstadionban 6:2-re. Az összeállítás az alábbi volt (vastag betűkkel a mieink): Faragó – Dudás, Mátrai, Dalnoki – Bozsik, Kotász – Budai, Kocsis, Tichy, Puskás, Fenyvesi csere: Ombódi.

1956 májusa újabb öt bajnoki mérkőzést hozott, Bp. Dózsa 0:0, Salgótarjáni Bányász 1:1, Szegedi Haladás 1:2, Tatabányai Bányász 3:2, Dorogi Bányász 2:2. Nem volt egy életerős hónap, lehetett rajta javítani. Sikerült is! Június 10-én a farncia Lens csapata távozott 7:1-es vereséggel a Népstadionból. És a fiúk belőtték magukat, egy héttel később a Bp. Vörös Lobogóra (nekünk sokkal inkább MTK-ra) mértek egy kiadós 6:2-es vereséget bajnokin. És hogy teljes legyen a júniusi sikersorozat, arról a Dorogi Bányász elleni 3:1, majd a Pécsi Dózsa 1:0-ás legyőzése gondoskodott.

A sikeres június után júliusban a Bp. Dózsa ellen csak 1:1 sikeredett, majd július 22-én az Üllői úton a Vojvodina 2:0-ás vereséget mért a csapatra. Ezzel aztán alaposan fel is bőszítették a fiúkat, hiszen hat nappal később 1956. július 28-án a Népstadionban a dán Aarhus 10:0 arányban kikapott tőlük.

Az augusztus megint lehangoló volt: 2:3 a Vörös Lobogó ellen (csak visszavágtak), 1:1 a Tatabányai Bányásszal, majd 1:2 a Szombathelyi Törekvéssel. Szeptemberben sem sikerült nagyon javítani a mérlegen (Bp. Honvéd 2:3, Bp. Vasas 2:1, Salgótarjáni Bányász 1:1). Októberre már csak egy mérkőzés maradt, 21-én az Üllői úton a Csepeli Vasas elleni 1:1 volt az utolsó eredmény, amit Kinizsi néven és piros-fehérben értek el. Ezzel a csapat le is játszotta valamennyi mérkőzését, de a többiek külföldi túrái miatt sok mérkőzés még hátra volt. És, mint tudjuk, hátra is maradt. A bajnokság a következő sorrendnél szakadt félbe:

1. Bp. Honvéd
2. Bp. Dózsa
3. Bp. Vörös Lobogó
4. Bp. Kinizsi
5. Salgótarjáni Bányász
6. Csepeli Vasas
és így tovább…

1956. október 23-án megváltozott Magyarország! Hősök adták vérüket a szabadságért, bebizonyították, e nemzetet nem lehet megtörni. És a nemzet csapatát sem. Íme az 1956. november 2-i Magyar Népsport tudósítása a Ferencvárosi Torna Club újjászületéséről.
ftc_1956

A forradalom leverése után a csapatok többségéhez hasonlóan a Fradi, immáron újra a FRADI, a zöld-fehér Fradi is külföldi túrán vett részt, mégpedig kölcsönjátékosokkal. Csapatunkat Dorogról erősítettük meg, a kapus Ilkuval és az aranycsapat tagjával Buzánszky Jenővel. EredményeinK:
1956.12.17. Újvidék: FTC – Vojvodina 3:1
1956.12.20. Újvidék: Vojvodina – FTC 1:0
1956.12.23. Belgrád: Radnicski – FTC 6:2
1956.12.26. Titográd: FTC – Buducsnoszt T. 2:1
1956.12.29. Szarajevó: FTC – Szarajevó válogatott 4:1
1956.12.31. Szarajevó: FC Szarajevó – FTC 2:1

Az 1956-ban játszott díjmérkőzések összesítése:

40 mérkőzés: 19 győzelem, 9 döntetlen, 12 vereség: 97 : 56 gólarány

Rendkívüli idők, rendkívüli kép. A Fradi a legelső alkalmat is megragadta, hogy újra Fradiként jeleníthesse meg önmagát. Ehhez apropót az 1956-os ifjúsági bajnokcsapat tablója adta. Felhívjuk a figyelmet az alsó sorban jobbról a második ifjúra (Rákosi Gyula), akire később is nagyon büszkék lehettünk.
ftc_1956_ifi

Forrás:
Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 3.
nemzetisport.hu

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Balogh "Torony" Gábor ma 45 éves

           Bejegyzés ideje: 2009. október 29.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 99.rész – 2000-01

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 18.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi-naptár: 10.04. – 10.10.

           Bejegyzés ideje: 2010. október 4.
           Szerző: Limpi

           Hánykódás a keserűség tengerén

           Bejegyzés ideje: 2009. október 27.
           Szerző: tibu1

           Fradi évfordulónaptár: 2011.03.28.

           Bejegyzés ideje: 2011. március 28.
           Szerző: Simon Sándor