2024. március 29. péntek

Érmesorozat a Fradi dicső múltjáról

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 5.

Belső képekAmikor tíz esztendővel ezelőtt, 1999-ben a centenáriumát ünnepelte szeretett klubunk, az FTC, az akkori vezetők ezt egyebek között úgy is emlékezetessé kívánták tenni, hogy kiadtak egy tíz darabból álló érmesorozatot.

Külső borítók
Az érmék színezüstből készültek, egy-egy érem az addig eltelt száz esztendő egy-egy évtizedének legjelentősebb eseményeit és bajnokait örökíti meg.

Ahogy a fenti képeken is látható, minden érme egy külön cimkézett zöld-fehér borítóban van, amelyeken belül egy rövid szöveges leírás írja le az adott évtizedet, illetve külön fóliázva megtalálható az igazi érték, az érme.

Érme1_1899-1909Az első évtizedben “ezüstbe öntve” van megörökítve a klub megalakulásáról szóló újsághír, továbbá Manglitz Ferenc 30 km-es gyaloglásban szerzett bajnoki győzelme, természetesen a labdarúgók és még a kerékpárosok is ráférnek.

Érme2_1909-1919A második évtized érméje megörökíti a vízilabdázók első bajnoki győzelmét, az evezős- és jéglabda szakosztály megalakulását és természetesen az Üllői úti stadion átadását. Elfér rajta Kóczán Mór gerelyhajító, a síszakosztály megalakulása, Toldi Sándor diszkoszvető is.

Érme3_1919-1929A harmadik évtized nagy bajnokai: Kocsis Antal és Pakurár Szilárd ökölvívók, Pauler Gyula teniszező, Eigner Jenő kerékpár és a labdarúgócsapat. És persze nem lenne teljes egy ilyen sorozat az alapító elnök, dr. Springer Ferenc arcképe nélkül, aki ebben az évtizedben hunyt el.

Érme4_1929-1939Tunyogi József és Széles János birkózók, Székely András úszó, Szigeti Lajos és Mándi Imre ökölvívók, Molnár István vízilabdázó, az 1929-es uruguayi futballcsoda, az 1931/32-es 100%, az 1937-es KK győzelem. Ennyi minden elfér egy érmére, igaz, két oldala van.

Érme5_1939-1949Éles Ferenc kerékpározó, Tátos Nándor úszó, ökölvívó bajnokcsapat és természetesen a futballisták sikerei, a három kupagyőzelem és az 50 éves jubileumra nyert csodálatos bajnoki cím.

Érme6_1949-1959Olimpiai bajnokok sora: Dalnoki Jenő labdarúgó, Fábián Dezső és Szittya Károly vízilabdázók, Novák Éva, Novák Ilonka és Szőke Kató úszók, Szilvási Miklós birkózó. Világ- és Európabajnokok: Mossóczy Lívia asztaliteniszező, Csordás György úszó, Újvári László műugró, Jenei László vízilabdázó. Lám, még a Kinizsi-korszak is magasan vitte a Fradi dicsőségét.

Érme7_1959-1969Ez az évtized is bővelkedett megörökítésre méltó sportolókban. Olimpiai bajnokok: Kárpáti György vízilabdázó, Novák Dezső, Juhász István, Páncsics Miklós, Szűcs Lajos labdarúgók, Hesz Mihály kajakozó. Világ- és Európabajnokok: Szente-Mészáros kajakpáros, Giba Márta és Bognár Erzsébet kézilabdázók, no és persze a magyar labdarúgás egyetlen Aranylabdása: Albert Flórián.

Érme8_1969-1979Újabb stadionavató, Magyar Zoltán tornász, Gerendás György és Kásás Zoltán vízilabdázók, az aranyévtizedet tartó jégkorongozók, a KEK-döntőbe jutott labdarúgók, Gyarmati Andrea úszó, Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó.

Érme9_1979-1989Magyar Zoltán tornász, Sike András birkózó, Csányi Béla tekéző, Nyilasi Tibor Ezüstcipős labdarúgó, és a zöld sasok.

Érme10_1989-1999Az utolsó érme tartalma: az 1995-ös BL-ben szereplő futballcsapat, a sikert sikerre halmozó női kézilabdacsapat, Pajzs Péter 82-szeres bajnok kerékpározó.

Az érmesorozatot 1999-ben korlátozott számban adták ki, mondani sem kell, az utolsó darabig elfogyott. Számos Fradista őrzi büszkén ezeket a történelmet megjelenítő minicsodákat.

Ám egyikük most mégis eladásra kínálja fel eddig féltve őrzött gyűjteményét, amelyhez a Baráti Kör segítségét kérte.

Közeleg a Karácsony, aki meg szeretné lepni akár önmagát vagy valamely Fradista szerettét ezzel a sorozattal, az jelentkezzen e-mail címünkön. Nem olcsó, de lehet olyan Fradista, akinek megéri. Eladója szerint a sorozat csak egyben értékesíthető, hisz így van igazán értéke, az ára pedig 100.000, Ft.

Aki pedig nem tudja megvenni, annak maradjanak itt a képek, egy Fradi-kuriózumról.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Franto írta:

    valóban nem olcsó, de csodálatos ajándék lehet az biztos…

    Hozzászólás ideje: 2009. november 6. 19:20

HOZZÁSZÓLÁS