2017. április 25. kedd

ftcbarkor-storyPethő Zoltán (a Baráti Kör alelnöke) visszaemlékezéseinek felhasználásával írta Hélisz József (a Baráti Kör főtitkára).

2. rész

(Aki az elsőt nem olvasta volna, az itt is megteheti.)

Az 1944/45-ös budapesti ostrom után, az ismét meginduló futballéletben, a Baráti Társaság tovább működött, a „B-közép” zászlótartója pedig Krausz Sándor lett.

Az 1948/49-es jubileumi bajnokcsapat tiszteletére az FTC a Kéményseprő étteremben ünnepi vacsorát szervezett, amelyen a Baráti Társaság több tagja is résztvett. Gyakorlatilag ez volt a Baráti Társaság utolsó jelentős összejövetele, aztán az FTC-nek az ÉDOSZ SE-be (Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete Sportegyesülete) való 1950. februári „beolvadásával” szűnt meg.

A „B-közép” azonban tovább működött. Annak ellenére, hogy a zászlótartó Krausz Sándort a rendőrség többször is előállította. Az 1950. június 11-én megtartott ÉDOSZ-Honvéd meccs előtt, amikor a kapukat kinyitották, a B-oldali állóhely már tömve volt sorkatonákkal. A B-közép csak a Könyves Kálmán úti kapu mögötti állóhelyen, a Springer szobornál tudott elhelyezkedni. Ekkor már tilos volt „Hajrá Fradi!”-t kiabálni, a kivezényelt sorkatonák egy része mégis ezt kiabálta. Ez valójában a Fradi melletti tüntetés volt, mégpedig az „A” tribünön elhelyezkedő honvédelmi miniszter és tábornokai jelenlétében.

1951-ben, felsőbb szakszervezeti döntés alapján az ÉDOSZ a Bp. Kinizsi nevet kapta és zöld-fehér színeit piros-fehérre változtatták. Így a „B-közép” zászlaja is kényszeredetten piros-fehér lett, a neve pedig „Kinizsi-közép”, melynek vezetője ekkor már Bauer Miklós volt.

Bauer Miklóst és Krausz Sándort, más sorstársaikkal együtt a nagyobb mérkőzések reggelén előállították a rendőrkapitányságra, majd este elengedték őket. Így a meccsen nem lehettek ott, de néha a rádióközvetítést hallgathatták, mert az a rendőröket is érdekelte.

A Népstadion 1953-as avatása után, az ún. kettős rangadókat ott játszották. A „Kinizsi-közép” a győztes meccsek után több alkalommal szervezetten hagyta el a stadiont, tagjai a zászlójuk mögött vonultak el a Verseny utca felé. A rendőrség azonban minden alkalommal szétoszlatta ezen „felvonulásokat”.

1956 szeptemberében a „Kinizsi-közép” vezetői már előrehaladott tárgyalásokat folytattak az illetékesekkel, hogy a csapat 1957. január 1-től felvehesse a Ferencvárosi Kinizsi nevet és visszakaphassa zöld-fehér színeit. Ezt azonban az 1956. október 23-án kitört forradalom túlhaladta, és 1956. november 1-jén – mindenféle engedély nélkül – az Üllői úti pályán összegyűlt többezres tömeg kimondta az FTC újjáalakulását.

Bauer Miklós 1957 elején újjászervezte a B-középet (képünk), amelynek tagdíjat fizető tagsága volt. Összejöveteleit – játékosok és vezetők jelenlétében – minden hétfőn, az FTC klubházában tartotta. A nagyobb összejövetelekhez ez a helyszín kicsinek bizonyult, ezért később a József krt – Krúdy Gyula u. sarkán levő Baross étterembe tették át a rendezvényeiket. A rendőrség továbbra is figyelt, az 1960-as évek elején az étteremből távozókat igazoltatták, többeket előállítottak és az ilyen összejöveteleket megtiltották. Ezzel gyakorlatilag a B-közép működése is megszűnt.

Közben, 1959 őszétől lehetőséget biztosítottak a szurkolóknak, hogy pártoló tagként, tagdíj fizetése mellett belépjenek az FTC-be, azonban ez a tagság csak jelképes volt, a pártoló tagság igazából nem „élt együtt” a klubbal.

folytatása következik…

A végére ugorhat és hozzászólhat.

5 hozzászólás

 1. Hélios írta:

  Tisztelt Főtitkár úr!
  Örömmel olvastam a B-közép történetéről irt visszaemlékezést.Jómagam is láttam a legendás “Krampusz(Krausz/ kezében a bambusz nyeles zászlót lobogni a meccseken.Igen nagy élmény volt. Izgatottan várom a történet folytatását.Fradista üdvözlettel. Hélios

  Hozzászólás ideje: 2010. január 4. 09:25

 2. bara írta:

  /14 milliárdért sem lehet megvenni a Fradistákat!/ A stadion szép, most már csak egy jó csapat kell és ahhoz egy olyan szurkoló tábor akik a lelkület is kiteszik a csapatért, /tömeggel és hanggal/ egyaránt. Szurkolók, most mutassátok meg, milyen jók vagytok.
  bara

  Hozzászólás ideje: 2014. augusztus 17. 17:29

 3. Krausz Ágnes írta:

  Az Én Nagyapám volt Krausz Sándor!
  Akkoriban még volt foci….! Ez a mostani a közelébe nem ér…!

  Hozzászólás ideje: 2015. november 29. 15:35

 4. Német Ádám írta:

  Az én nagyapám még Bauer Miklós! ☺

  Hozzászólás ideje: 2016. október 29. 09:24

 5. Krausz Ágnes írta:

  Büszke lehetsz a Nagyapádra Ádám!!! 😉
  Én is az vagyok az enyémre!!!! ⚽💝

  Hozzászólás ideje: 2016. december 13. 21:45

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Női szemmel… (3.rész)

           Bejegyzés ideje: 2009. november 3.
           Szerző: moncsi1

           PMFC-FTC után – győzelem ragyogó játékkal

           Bejegyzés ideje: 2012. március 11.
           Szerző: Simon József

           Boldog születésnapot kívánunk Nyilas Eleknek

           Bejegyzés ideje: 2009. május 3.
           Szerző: Simon Sándor

           Annyi arc ismerős

           Bejegyzés ideje: 2011. szeptember 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Születésnapi beszélgetés Horváth („Api”) Lászlóval

           Bejegyzés ideje: 2009. február 8.
           Szerző: Simon Sándor