2024. április 19. péntek

Visszapillantás az FTC-Paks mérkőzésre: A számok tükrében

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 3.

Idén már nyár közepén elkezdődött az „őszi” szezon – de ezt mi, drukkerek egyáltalán nem bánjuk, sőt!

Új edző érkezett csapatunkhoz, új játékosok léptek pályára szeretett csapatunk mezében, ismerjük már ezt a bizonytalan érzést a korábbi évekből, mikor nem tudjuk egyértelműen, mit várhatunk a csapattól. Ez most, a 2010-2011-es szezon első mérkőzése előtt is így volt.

Az eredményt ismerjük, sikerült győzelemmel indítani ezt az évet, mégpedig rögtön egy hátrányból történő fordítással, ami az elmúlt időszakban nem igazán volt ránk jellemző.

Újranézve a mérkőzést megállapítottam – és hasonló véleményeket olvastam – hogy az első félidőben csapatunk jobb játékot produkált, meggyőzőbb volt a csapatjáték és nagyjából mi domináltunk. A második félidő azonban nem sikerült jól, mint kiderül a számokból is, az ellenfél kapujára csak a mérkőzés vége felé tudtunk veszélyt jelenteni és elmondható, hogy ebben a félidőben a Paks mezőnyfölényben volt, igaz, ez eléggé meddőnek bizonyult, akcióik zömét inkább a kapkodás jellemezte…szerencsére.

Új játékosaink produkciójára is nagyon kíváncsi voltam, ezért ismét próbáltam „strigulázni” játékosaink teljesítményét.

(Megjegyzem ismét, hogy a statisztikát manuálisan készítem a tv felvétel alapján, ezért előfordulhat némi pontatlanság, de nagyon igyekszem minden esetben a tökéletes számadatokat lejegyezni)

Nézzük a jobb , az első félidő számait:

A kapott gól némileg váratlanul jött, nem volt benne a játék képében, de szerencsére hamar válaszoltunk egy jó és gyors támadással, ráadásul középen vezetett akcióval. A gól után már miénk volt a mezőnyfölény és bár túl sok helyzet nem adódott, nagyon jól járattuk időnként a labdát, régen várt erős és pontos passzokat láttam, ami nagyon feltűnt és feljegyeztem, azok a keresztlabdák voltak, ez sem volt ránk jellemző. Maróti keresztlabdái hajszálpontosak voltak, de Stanic és Tóth is osztott ezekből. A vezető gólunk utáni időszakban 4-1-es elkövetett szabálytalansági arányt jegyeztem fel a javunkra, ami szintén jelzi, hogy kissé visszaestünk, azelőtt 9-5 volt ez a Paksnak, a „kedvenc” bírónk által dirigált mérkőzésen.

Következzenek a második félidő számai:

A Paks összekapta magát, mi pedig nem tudtuk azt hozni, ami időnként jól sikerült az első félidőben. Sokáig a Paks 3-0 ás kapura lövési kisérlettel állt a márkőzésen ebben a féidőben, egy blokkolt „Andrezinho” Da Silva lövés a 69. percben volt az első érvényes lövési kísérletünk kapura, ráadásul ezt is blokkolták, azaz Maróti 84 percben született fejeséig nem veszélyeztettünk kapura, azért ez is árulkodó erről a félidei játékról.

Ha már említettem ezeket a kísérleteket, nézzük meg ezek hogyan oszlottak meg időben:

Visszakanyarodva, játékosaink összesített számai a következők:

Középpályásaink védekező munkáját ismét kigyűjtöttem, itt mindjárt 3 új játékosunk is szerepel, íme:

Voltak hasonlóan alacsony számok e tekintetben még Craig Short idején is – ez a mérkőzés most így sikerült. Morrison ebben általában élen járt és talán többször magasabb értékkel, azonban ez még csak egy mérkőzés volt, korai lenne komolyabb következtetést levonni, ráadásul az első félidőben az ellenfél játéka sem kívánta meg igazán, hogy ezen a téren élen járjanak játékosaink. Ráadásul Morrison másban volt kevésbé erős, például nem voltak ilyen mennyiségű és hajszálpontos keresztlabdái, mint például Marótinak.

Nézzük a korábbi, brit edzőink idejében sokat kritizált ívelgetéseket, hogy e tekintetben történt-e változás:

Nagyon mélyen nem néztem utána, de amikor készítettem ezt, akkor a tavaszi, FTC-Pápa meccs adatai kerültek elém, hasonló ellenfél, mint most a Paks volt, hazai környezetben.

Akkor 33 előre ívelésünk volt, mint látszik, most ez lecsökkent 22-re, szóval, ha ez tudatos, akkor egyfajta pozitívumként máris megemlíthetjük. Annyit még hozzátennék, hogy ezek az előre ívelések mezőnyben gyakran félmagas hosszú passzok voltak és úgy tűnt, játékosaink igyekeznek nem vaktában, hanem tudatosan ezeket pontosan megjátszani.

A szélsőjáték befejezése így nézett ki:

Ez, a korábbi időszakhoz képest némiképp talán nőtt, de túl nagy változás nem volt megfigyelhető, Rósa és Stanic jutott talán egészen alapvonalig és a mérkőzés végén Abdi, de addig nem is baj, amíg ilyen első gólt tudunk szerezni középen.

A gólszerzési kísérleteket már említettük, emlékeztetőül ezek az alábbi módon oszlottak meg játékosaink között:

Összességében ha szabad egy kis szubjektív gondolatot a végén lejegyeznem, én személy szerint úgy látom, hogy az érkezők mind technikailag jobbak, mint például a két sokat játszó jamaikaink (akiket én nagyon szerettem egyébként) és ugyan még kell javulniuk, mert például a második félidőben közülük is voltak gyengébben teljesítők, ez a cserékben is megmutatkozott, de a gondolkodásuk, a megmozdulásaik többségén látszódó tudatottság szerencsére reményt keltő. A Tanár úr igazolásai úgy tűnik, nem voltak véletlenek. Heinz mellett azonban jó lenne, ha majd a jövőben más is felkötné a góllövő cipőt, akár a meglévő játékosaink közül valaki, akár egy még eddig ismeretlen, új fiú.

Hajrá Fradi!

(a statisztikák manuálisan készültek, tv felvétel alapján)

Sinka András

A végére ugorhat és hozzászólhat.

7 hozzászólás

  1. Sör írta:

    Hűha.

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 3. 15:08

  2. franto1984 írta:

    Látom ugyan azt a meccset néztük :). Maróti számomra kimagaslott teljesítményével, Morrisont kedveltem, védtem is, de már egy meccs alapján egyértelmű, hogy melyikük a jobb, hasznosabb, labdabiztosabb. Adrezinho is nagyon ígéretes, remélem gyorsan megszokja a bajnokságot és igazi irányító lesz belőle, aki a távoli lövésektől sem riad meg. Ha Heinz és ő összeszoknak, akkor sok örömöt okozhatnak nekünk.
    Stockley sajnos kilógott, neki a védekezésben kimerül a tudása, fölfutásai sajnos szinte biztos labdavesztések, amit egy erősebb, rutinosabb csapat könnyen kihasználhat.

    összeségben, annak ellenére, hogy az első 30 pecet nem láthattam, megkönnyebbültem a látottak alapján. Igaz,tavaly látszatra jobban indítottunk, mégis most biztos vagyok benne, hogy közel nem az idei legjobb teljesítményünket láttuk. Ez a csapat hétről hétre erősebb lesz! Reményeim szerint igazolunk még egy Heinz szintű (befejező)csatárt, plusz Balog meg Józsi, meg az összeszokás és bármi megtörténhet… 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 3. 16:55

  3. franto1984 írta:

    Persze nem szeretnék a tavalyi hibába esni és túlságosan elbízni magam, bár erre nincs is ok, mivel mégis csak egy gyengébb csapat ellen szereztünk szűkösen 3 pontot, de majd most szombaton sok minden eldől, de nem minden…

    Kedves “sör”! No komment…

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 3. 16:59

  4. eagleeye írta:

    Szia Franto!

    Szerintem senki nem bízza el magát, sok mindent megéltünk már, minthogy ezt megtegyük.Bizakodni viszont lehet és hinni az újak által kapott lendületben.
    Csapatunk még nincs kész, de én olyan jeleket, megmozdulásokat láttam, amit 1-2 éve hiányoltam a csapatunk játékából.Tudatosság, stílusosság,karakteresség – ezt láttam majd mindegyik igazolásunkon.
    A nagy kérdés, ki vagy kik lesznek azok, akik mernek majd meghatározóak lenni, a képességek 20 év meccsdömpingjéből úgy tűnik számomra, hogy megvannak.
    Bízom benne, hogy többen akarnak majd vezérek lenni.

    De most még sok a munka, a második félidei játékot nagyon ki kell elemezni, miért volt visszaesés.

    Szerintem egyébként ez a Paks a 7-8-ik helyen fog végezni, a kieső zóna felett végez jóval.Sok borsot törnek majd még egyes csapatok orra alá.

    Szerintem.

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 3. 17:45

  5. tibu1 írta:

    Jó kis társaság, Sör, Franto és Eagleeye. Nem is tudnám elképzelni ezt a társaságot, csak egy jéghideg sör mellett. 🙂
    A viccet félre téve, tökéletesen egyetértek Franto barátom véleményével. Stockley valóban kilóg ebből a csapatból, ezért is nagyon örülök Balog Zoli hazatértének!
    Eagleeye kijelentésével, ami a Paks helyezésével volt kapcsolatos, viszont vitába szállnék 😉 de nem vagyok jós. 🙂 Jövendőmondó képességeimet még fejlesztenem kell, bár ha belegondolok, a Fradi – Paks meccs eredményét tökéletesen eltaláltam. 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 3. 23:37

  6. Franto írta:

    “Tudatosság, stílusosság,karakteresség”, ezek bizony tökéletesen jellemzik a az új “igazolási politikát”, de a játékunkat is és ez nagy előny.
    Balog Zolinak meg nagyon örülök én is, de halkan megjegyzem, nagyon kicsit azért bíztam az eligazolásában. Hogy miért? Nem hittem, hogy Prukner egész szezonban Stockleyra bízta volna a jobb bek posztot. esetleg igazolt volna egy olyan védőt a szélre, aki nagyban tudja segíteni a támadásokat is, tud felfutni, beadni… Én egyébként Kulcsárt még mindíg megpróbálnám ezen a poszton. Balog egyértelmű erősítés a hátvédsorban, ami nagyon fontos, de forintos beadásokat a szögletzászótól sajnos tőle sem várhatunk. az pedig a pénteki rendszerben nagyon fontos. Sokszor megvolt a lehetőség a felfutásra, de problémát jelentett egy az egyben átjátszani az ellenfelet, ha meg sikerült, akkor a beadással volt probléma.

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 4. 10:42

  7. tibu1 írta:

    Franto!

    BZ lehet, hogy nem a forintos labdáiról híres, de bedobásai legalább olyan forintosak tudnak lenni, mint más beadásai. Remélem ismét előtérbe kerül ez a tulajdonsága, mert ezekből a szituációkból könnyen szerezhetünk gólokat is. A védelemben pedig nagyságrendekkel jobb játékos mint Stockley.

    Hozzászólás ideje: 2010. augusztus 4. 10:58

HOZZÁSZÓLÁS