2024. április 19. péntek

Mai ellenfelünk: FC Bihor Oradea

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. február 5.

Visszatérés Erdélybe, ezúttal Nagyváradra. Egy hete a Partium FC által rendezett sportbálról tudósítottunk, most pedig első csapatunk vizitál a városban. Biztos vagyok benne, nem csak a sportbálon voltak fradisták, a váradi stadion nézőterén is lesznek. Nézzük a mai első számú váradi csapat történelmét!

Amelyet bizony sokan, sokszor összekevernek a sokkal nagyobb eredményeket elért Nagyváradi AC (NAC) történelmével. Nem lehet és nem szabad összekeverni. A NAC teljesen magyar csapat volt és gyakorlatilag a megszűnéséig az is maradt. Nagyságát bizonyítja, hogy amikor a nemzetközi politikai helyzet engedte, akkor a magyar bajnokságban is nyerni tudott (éppen a Ferencváros előtt 1943/44-ben), majd a háború után a román élvonal bajnoki címét is megszerezte (1948/49). A NAC éppen tavaly ünnepelte alapításának centenáriumát.

Az FC Bihor Oradea képen is látható címerében egy 1902-es dátum szerepel. Igazság szerint ez egy megtévesztő dátum. Nem akkor alapítottak egy ilyen nevű klubot, hanem akkor játszottak először labdarúgó mérkőzést Nagyváradon, ekkor kezdődött a szervezettnek nevezhető labdarúgó élet.

A NAC 1910-ben alakult és 1963-ig élt. 1956-ig sikeres klub volt, utána viszont hanyatlásnak indult, a román sokadosztályig esett. Közben 1958-ban CRISANA (CRIS) néven is alapítottak egy váradi klubot, amely ugyancsak több névváltozáson ment át, míg 1972-ben jött létre a mai FC Bihor Oradea néven játszó alakulat. Az új klub a történelmében előszeretettel hivatkozik az elődök által elért sikerekre. Hivatkozik, bár jogfolytonossága nincs. Eredményei enyhén szólva is kisebbek, mint nagynevű elődjéé. Az első osztályban a legjobb helyezése a 7. hely, amelyet két szezonban (1963/64, 1983/84) ért el. Sokszor a második vonalban találta magát, mint ahogy jelenleg is ott szerepel. Sőt olyan is volt, hogy a harmadik vonalban küzdött.

A XXI. században az “új klub” történelme számos újrakezdést, nagy nekibuzdulást jegyez. Ebből a szempontból nagyon hasonlatos számos magyar vidéki klubhoz. Jöttek, egyre jöttek új tulajdonosok, új kezdetet hirdetve. Borsi testvérek, Viorel Stiobei, Marius Vizer. Csak néhány név, az egymást gyakran váltó tulajdonosok közül. Az utóbbi magyar szemmel is ismerős, hiszen a magyar futballban is próbálkozott, emlékezzünk csak a soproni kísérletére. Tulajdonosok, elnökök jöttek, mentek, szinte a kilincset adták egymásnak. Mindegyiknek voltak világmegváltó tervei, neves szakembereket is szerződtettek. Ily módon vállalt szerepet rövid ideig a váradi labdarúgásban Jenei Imre, Gavril Balint vagy éppen Détári Lajos is.

Ugye, ismerős magyar szemmel is a történet? És még hosszan lehetne sorolni elnököket, akik új edzőt hoztak, akik mindig új játékosok szerződtetésében látták a felemelkedés útját. Jelenleg ott tart a klub, hogy 2010 nyarán újra visszatért támogatóként az irányításba Marius Vizer. A csapat a másodosztályú bajnokság félidejében a negyedik helyen áll, négy pontnyira az első helytől. Lehet, most tényleg elindult valami? A téli felkészülés eredményei is erre engednek következtetni. Ugyanis azt az FC Bihor is javában elkezdte már. Ők speciel Debrecenben tartottak egy edzőtábort, ahol megküzdöttek az Újpesttel (2-1-re nyertek) és a Debrecennel is (4-2-re nyertek).

Most odahaza fogadják a Fradit. Odahaza, amely a Bodola Gyula Stadiont jelenti, persze magyarul. A befogadóképessége 18 ezer fő. 1924-ben építették, 2004-től 2007-ig renoválták. Nevét a NAC egyik kiválóságáról, legnagyobb alakjáról, Bodola Gyuláról kapta.

Az összeállítást az FC Bihor Oradea hivatalos honlapjának (http://www.fc-bihor.ro) felhasználásával Simon Sándor készítette.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. biroattila írta:

    Nagy szurkoló vagyok de csalodot mert az idei év botrányos egy ilyen nagy múltu csapat és ilyen gyenge szezont produkált remélem hogy sikerül javítani és egy magasabb osztálybá kerül a csapat.

    Hozzászólás ideje: 2013. december 13. 17:33

HOZZÁSZÓLÁS