2024. március 19. kedd

Ellenfélnézőben: Békéscsabai Előre 1912 SE

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2011. november 29.

A bajnokság a diósgyőri győzelmünkkel hosszú téli álmába szenderült és legközelebb csak mintegy 3 hónap múlva találkozhatunk vele, a Magyar Kupában viszont még hátra van egy teljes forduló oda-visszavágós rendszerben – szerdán és szombaton ezt a két utolsó tétmeccset is maga mögött tudja az állva maradt 16 csapat. Eddig a pillanatig Ellenfélnézőben című rovatunk csak a bajnoki találkozók előtt tekintett körbe aktuális vetélytársunknál, ám most már az első számú kupasorozat is olyan szakaszába érkezett, amit illik komolyan venni, így bemutatjuk olvasóinknak az NB2 Keleti csoportjában szereplő Békéscsabát.

Az 1-szeres kupagyőztes lila-fehér egyesület nagy tradíciókkal bír, sok emlékezetes csatát vívtunk már a Viharsarokban, ám az ezredfordulót követően sajnos hanyatlásnak indult a labdarúgás a békési megyeszékhelyen. Ennek mélypontja 2005-ben jött el, amikor a csapat utolsó helyen kiesett az élvonalból, és mivel egy bosnyák tulajdonos anyagilag is leamortizálta a klubot, még a másodosztályban sem kaptak indulási jogot, gyakorlatilag megszűntek. A foci azonban nem halt meg, mivel egy helyi NB3-as csapatra alapozva új klub létesült a mai, Békéscsabai Előre 1912 SE néven, amely egyből megnyerte az NB3 Alföld csoportját, így pont abban az évben jutott fel az NB2-be, amikor minket kizártak oda, de bentmaradniuk nem sikerült: a 14. pozíciót megszerezve újra következett a harmadik vonal alföldi régiója. Ez a csoport újfent nem jelentett akadályt az Előrének, ismét bajnokságot nyertek és azóta megragadtak az NB2 Keleti csoportjában egy 12., egy 13. és legutóbb egy 6. helyezést szerezve. A fejlődés tehát már tavaly is látszott a csapaton, arra viszont talán a csabaiak sem számítottak, hogy idén ennyire jók lesznek: az általunk épp az MK előző fordulójában búcsúztatott, listavezető Szolnok mögött mindössze 3 ponttal lemaradva a 2. pozícióban telelnek és komoly feljutási reményekkel vághatnak majd neki a tavasznak.

Pedig a játékoskeretben a tavalyihoz képest nem történt komolyabb erősítés. A csapat egy jó részét helyi tehetséges fiatalok alkotják, kiegészülve néhány rutinosabb játékossal és két idegenlégiós csatárral (Jimmy Jones Tchana és Dan Alexandru Leucuţă), akik kirobbanthatatlanok a kezdőből. Az élvonalban mindössze 9 játékos lépett korábban pályára az egyébként szűkös létszámú jelenlegi keretből, de alighanem az ő nevük sem cseng mindenkinek elsőre ismerősen: Balázs József, a már említett Jimmy Jones Tchana, Fülöp Tibor, Szélpál Tamás, Pozsár Gábor, Kállai Norbert, Makra Zsolt, Horváth Tamás és Máthé Gábor rendelkezik több-kevesebb NB1-es rutinnal. Közülük a villámgyors Szélpál és a rendkívül technikás, pontrúgásból mindig veszélyes Pozsár jelenthet számunkra komolyabb veszélyt.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy nincs olyan játékos a jelenlegi lila-fehér keretben, aki felnőtt mérkőzésen képviselte volna korábban a Fradi színeit, ám Fülöp Tibor és Juhász György tizenéves korukban megfordultak utánpótlás-csapatainkban. Fordítva ez korántsem igaz: közismert tény, hogy az azóta már ősfradistának számító Balog Zoltán békéscsabai nevelés, és talán kevésbé köztudott, de Grúz Tamás is a Viharsarokban játszotta első élvonalbeli meccseit egészen fiatalon (abban az utolsó NB1-es békéscsabai szezonban egyébként igen jó spílerek bontogatták szárnyaikat, elég csak Lázok Jánosra, vagy épp Dušan Vasiljevićre gondolni).

Ami konkrétan a Magyar Kupát illeti: ellenfelünk NB2-es együttesként a 2. fordulóban csatlakozott a sorozathoz, és előbb az NB3-ba idén visszalépett Makón gázolt át 6-0-val, majd a Jász-Nagykun-Szolnok megyei I. osztályban vitézkedő Nagyiván otthonában győzött 3-1-re. Ezt követte az előző körben a legnagyobb bravúr: a Vasas gárdája maradt 3-2 arányban alul a Kórház utcai stadionban. Ebben a fordulóban viszont már két meccsen dől el a továbbjutás, így alighanem még nehezebb dolga lesz az Előrének, ha a legjobb 8 közé akarnak kerülni. Az első mérkőzést holnap 18 órai kezdettel, villanyfény mellett rendezik Békéscsabán, a találkozót a Sport1 és a SportM is élőben közvetíti majd (szerk.: kedd este bejelentett hírek szerint mégsem lesz közvetítés), a szombati visszavágó pontos időpontja egyelőre még kérdéses, mivel a tévétársaság az odavágók eredményei függvényében választ a visszavágók közül.

Az előző hetek összeállításait figyelembe véve Pásztor József vezetőedző az alábbi kezdőcsapatot küldheti ki a holnapi meccsen ellenünk:

Máthé – Kerekes, Kállai, Makra, Juhász (Horváth T.) – Szélpál, Balogh M., Pozsár, Balázs J. – Tchana, Leucuţă

Ez a mérkőzés a bajnokikkal ellentétben nem sláger a nemzetközi fogadóirodákon, a mértékadás végett viszont nézzük meg két közkedvelt hazai iroda esélylatolgatását: a bwin 4,50-3,70-1,65, míg a Tippmix 4,00-3,25-1,70 oddsértékeket kínál a H-D-V kimenetelekre. Reméljük bejön a papírforma, és már az első meccsen megnyugtató előnyt harcolunk ki a szombati visszavágóra!

Hajrá Fradi!

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS