2017. április 28. péntek

Ismét Nagyváradon jártunk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. január 31.

Ilyenkor veszi észre az ember, hogy milyen gyorsan múlik az idő. Szoktuk mondani, mintha csak tegnap lett volna. Nagyváradon immár ötödik alkalommal rendezték meg a jótékonysági sportbált. Az FTC Baráti Kör küldöttsége, ahogy tavaly, úgy idén is a meghívottak között volt.

Színeinket ezúttal Dr. Springer Miklós alelnök, Hélisz József főtitkár, Kis Imre titkár és Czikkely Boldizsár képviselte. Hogy milyen társaságban? Idézzük a bálról tudósító erdely.ma honlapot, ahová Pap István írta meg összefoglaló cikkét.

Ötödik alkalommal rendezték meg Nagyváradon neves sportolók részvételével a jótékonysági sportbált a Partium SK labdarúgó csapat javára.

Az idén is nagyon jó hangulatban zajlott le az immár hagyományosnak számító jótékonysági sportbál, melyet ezúttal is a nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében szerveztek meg szombaton este. A sportbált a magyar sportélet illusztris személyiségei tisztelték meg ezalkalommal is: jelen volt Buzsánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, továbbá Mészöly Kálmán, Dunai Antal és Gellei Imre egykori válogatott labdarúgók, de eljött a rendezvényre Kubatov Gábor, a Ferencváros Torna Club elnöke is.

Az est hivatalos programját a váradi Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium tánccsoportjának keringője nyitotta meg, majd Tőkés Máté, a PKE Sportklubjának elnöke köszöntötte elsőként több mint száz megjelentet, emlékeztetve arra, hogy a Partium SK már két alkalommal ért el dobogós helyezést a megyei bajnokságban, és ezúttal is a bajnoki cím megszerzése a céljuk. Bejelentette továbbá, hogy a két ifjúsági korosztály mellett a közeljövőben beindítják a harmadik, 4-7 év közötti korosztályos csapatot, és már toborozzák is a gyerekeket a csapatba.

Az est házigazdája, Tőkés László közvetlen hangvételű beszédében emlékeztetett arra, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kolozsvári választmányi ülésén elhatározta, hogy a Mikó Imre gazdaságfejlesztési terv nyomán útjára indítják az ideiglenesen Bodola Gyuláról elnevezett Erdélyi Ifjúsági- és Sportstratégiát. „Nagyon fontos volna, hogy etéren is újból helyreállítsuk a magyarság becsületét, mert közismert, hogy egy adott pillanatban a román foci válogatott tagjai között olyan arányban vettek részt magyar futballisták, köztük hat-hét váradi is, mint most a jégkorong válogatottban a csíki jégkorongozók.

Azóta rendre kiszorultunk a romániai sportéletből. Van aki a nevét változtatta meg, van aki kivándorolt, van akit munkanélküliségre kárhoztattak. Ilyen szempontból példázatértékű a Tőkés Máté által létrehozott Partiumi SK focicsapatnak a létrejötte. Talán az üzenetértéke egyelőre nagyobb, mint a futball szakmai értéke, de reméljük, hogy ezen a téren is előre tudnak haladni” – fogalmazott Tőkés László.

A következő felszólaló Magyarország bukaresti nagykövetének felesége Füzi Oszkárné Bajtai Erzsébet volt, aki az összetartozás és a sportolók által nyújtott példa értékéről beszélt: „Nekünk mindenhol otthonunk van ahol magyar közösség van a Kárpát-medencében. A sport pedig nekünk azt jelenti, hogy valamire képesek vagyunk, születünk valamire. A sportolók mindig azt mutatják meg nekünk, hogyan lehet a maximumot kihozni magunkból.” Weöres Sándort idézve elmondta: „alattunk a föld, fölöttünk az ég, és bennünk a létra. Kívánom mindannyiunknak, hogy a sportolók mintájára másszuk meg ezt a létrát és vegyünk példát a sportolókról, akik amikor összejönnek és teljesítményre van szükségük, akkor őszinték.”

Kubatov Gábor a Ferencváros Torna Club elnöke egy rockzenészt idézett, aki szerint egy valamire való nemzetnek van saját légitársasága, saját söre és egy rendes futballcsapata. „Abban reménykedem, hogy nekünk ez a Ferencváros” – tette hozzá Kubatov, nagy derültséget váltva ki a teremben. Majd hozzátette, hogy a Ferencváros nem egy IX. kerületi csapat, még csak nem is egy budapesti, vagy magyarországi csapat, hanem az egész nemzet csapata, hiszen az egész Kárpát-medencében vannak szurkolói. Ezt követően kifejtette: „A sport visszaad egy csomó olyan értéket, ami a mai társadalomban, rohanó életünkben nem tűnik annyira fontosnak, többek között a munkába vetett hitet és a tisztességet, a fair play fontosságát.

Megtanít arra is, hogy a siker mindig közös. A mai magyar társadalomból nagyon hiányoznak az a példaképek, ezért is fontos a sport, melynek talán az a legnagyobb jelentősége, hogy egy második lehetőséget nyújt. Vannak ugyanis olyan gyerekek, akik, nem olyan jó tanulók, és talán nem vinnék semmire az életben ha nem lenne még egy esély, a sport, ahol csak a teljesítmény számít” – összegezte a sport jelentőségét Kubatov Gábor.

Gellei Imre a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója a sport által megvalósuló nemzeti összetartás, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja pedig a magyar-magyar barátság fontosságát hangsúlyozta. „Remélem azt, hogy az itteni sportszerető emberek az erdélyi magyarságot a sportban megfelelő szinten képviselni tudják, és remélem, hogy az a kapcsolatrendszer, ami ezeken a sportbálokon kialakul, az embereknek további találkozójával, megismerésével, barátságával és a jövőbeni kapcsolatok kiépítésével tovább fog gazdagodni” – mondta Buzánszky Jenő.

Az ünnepi beszédek után okleveleket osztottak ki azok között, akik az elmúlt évek során a Partium SK támogatásához valamilyen módon hozzájárultak. A vacsorát megelőzően rövid komoly- és könnyűzenei, valamint társasági táncműsor szórakoztatta a bálozókat, este tizenegy óra magasságában pedig a festmények és sportrelikviák árverésére került sor. Az aukción befolyt összeget a Partium SK javára fordítják majd. Várva várt pillanat volt, amikor színpadra lépett a közkedvelt magyarországi zenész, Somló Tamás, aki hangulatos koncerttel örvendeztette meg a megjelenteket. Az éjszakába nyúló bálon a tombolahúzás után a Márkus Band biztosította a talpalávalót a táncolni vágyóknak.

Íme néhány fotó:

A képeken az előbb is említett sportembereken is láthatunk még fradistákat, mint például Takács Tibort, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző egyesület elnökét vagy éppen Kű Lajost.

A Baráti Kör a licitre is adott emléktárgyat, egy olyan arannyal bevont emlékérmét, amelynek egyik oldalán a tavaly eltávozott Császár, Albert Flórián portréja volt látható. Az érme licitjét nagy érdeklődés kísérte, a befolyt összeggel így mi is támogatni tudtuk a nemes célt.

A végén természetesen úgy köszöntünk el a helyiektől: Jövőre, Veletek, ugyanitt!

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Annyi arc ismerős

           Bejegyzés ideje: 2011. szeptember 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Hála Istennek, újra elkezdődik

           Bejegyzés ideje: 2013. március 2.
           Szerző: Simon Sándor

           Barátok közt, ünnepek előtt

           Bejegyzés ideje: 2011. december 23.
           Szerző: Simon Sándor

           Méltó emlék Mátrai Sándornak

           Bejegyzés ideje: 2010. május 31.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 78.rész – 1979-80

           Bejegyzés ideje: 2010. január 10.
           Szerző: Simon Sándor