2024. március 29. péntek

Ismét Nagyváradon jártunk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. január 31.

Ilyenkor veszi észre az ember, hogy milyen gyorsan múlik az idő. Szoktuk mondani, mintha csak tegnap lett volna. Nagyváradon immár ötödik alkalommal rendezték meg a jótékonysági sportbált. Az FTC Baráti Kör küldöttsége, ahogy tavaly, úgy idén is a meghívottak között volt.

Színeinket ezúttal Dr. Springer Miklós alelnök, Hélisz József főtitkár, Kis Imre titkár és Czikkely Boldizsár képviselte. Hogy milyen társaságban? Idézzük a bálról tudósító erdely.ma honlapot, ahová Pap István írta meg összefoglaló cikkét.

Ötödik alkalommal rendezték meg Nagyváradon neves sportolók részvételével a jótékonysági sportbált a Partium SK labdarúgó csapat javára.

Az idén is nagyon jó hangulatban zajlott le az immár hagyományosnak számító jótékonysági sportbál, melyet ezúttal is a nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében szerveztek meg szombaton este. A sportbált a magyar sportélet illusztris személyiségei tisztelték meg ezalkalommal is: jelen volt Buzsánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, továbbá Mészöly Kálmán, Dunai Antal és Gellei Imre egykori válogatott labdarúgók, de eljött a rendezvényre Kubatov Gábor, a Ferencváros Torna Club elnöke is.

Az est hivatalos programját a váradi Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium tánccsoportjának keringője nyitotta meg, majd Tőkés Máté, a PKE Sportklubjának elnöke köszöntötte elsőként több mint száz megjelentet, emlékeztetve arra, hogy a Partium SK már két alkalommal ért el dobogós helyezést a megyei bajnokságban, és ezúttal is a bajnoki cím megszerzése a céljuk. Bejelentette továbbá, hogy a két ifjúsági korosztály mellett a közeljövőben beindítják a harmadik, 4-7 év közötti korosztályos csapatot, és már toborozzák is a gyerekeket a csapatba.

Az est házigazdája, Tőkés László közvetlen hangvételű beszédében emlékeztetett arra, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kolozsvári választmányi ülésén elhatározta, hogy a Mikó Imre gazdaságfejlesztési terv nyomán útjára indítják az ideiglenesen Bodola Gyuláról elnevezett Erdélyi Ifjúsági- és Sportstratégiát. „Nagyon fontos volna, hogy etéren is újból helyreállítsuk a magyarság becsületét, mert közismert, hogy egy adott pillanatban a román foci válogatott tagjai között olyan arányban vettek részt magyar futballisták, köztük hat-hét váradi is, mint most a jégkorong válogatottban a csíki jégkorongozók.

Azóta rendre kiszorultunk a romániai sportéletből. Van aki a nevét változtatta meg, van aki kivándorolt, van akit munkanélküliségre kárhoztattak. Ilyen szempontból példázatértékű a Tőkés Máté által létrehozott Partiumi SK focicsapatnak a létrejötte. Talán az üzenetértéke egyelőre nagyobb, mint a futball szakmai értéke, de reméljük, hogy ezen a téren is előre tudnak haladni” – fogalmazott Tőkés László.

A következő felszólaló Magyarország bukaresti nagykövetének felesége Füzi Oszkárné Bajtai Erzsébet volt, aki az összetartozás és a sportolók által nyújtott példa értékéről beszélt: „Nekünk mindenhol otthonunk van ahol magyar közösség van a Kárpát-medencében. A sport pedig nekünk azt jelenti, hogy valamire képesek vagyunk, születünk valamire. A sportolók mindig azt mutatják meg nekünk, hogyan lehet a maximumot kihozni magunkból.” Weöres Sándort idézve elmondta: „alattunk a föld, fölöttünk az ég, és bennünk a létra. Kívánom mindannyiunknak, hogy a sportolók mintájára másszuk meg ezt a létrát és vegyünk példát a sportolókról, akik amikor összejönnek és teljesítményre van szükségük, akkor őszinték.”

Kubatov Gábor a Ferencváros Torna Club elnöke egy rockzenészt idézett, aki szerint egy valamire való nemzetnek van saját légitársasága, saját söre és egy rendes futballcsapata. „Abban reménykedem, hogy nekünk ez a Ferencváros” – tette hozzá Kubatov, nagy derültséget váltva ki a teremben. Majd hozzátette, hogy a Ferencváros nem egy IX. kerületi csapat, még csak nem is egy budapesti, vagy magyarországi csapat, hanem az egész nemzet csapata, hiszen az egész Kárpát-medencében vannak szurkolói. Ezt követően kifejtette: „A sport visszaad egy csomó olyan értéket, ami a mai társadalomban, rohanó életünkben nem tűnik annyira fontosnak, többek között a munkába vetett hitet és a tisztességet, a fair play fontosságát.

Megtanít arra is, hogy a siker mindig közös. A mai magyar társadalomból nagyon hiányoznak az a példaképek, ezért is fontos a sport, melynek talán az a legnagyobb jelentősége, hogy egy második lehetőséget nyújt. Vannak ugyanis olyan gyerekek, akik, nem olyan jó tanulók, és talán nem vinnék semmire az életben ha nem lenne még egy esély, a sport, ahol csak a teljesítmény számít” – összegezte a sport jelentőségét Kubatov Gábor.

Gellei Imre a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója a sport által megvalósuló nemzeti összetartás, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja pedig a magyar-magyar barátság fontosságát hangsúlyozta. „Remélem azt, hogy az itteni sportszerető emberek az erdélyi magyarságot a sportban megfelelő szinten képviselni tudják, és remélem, hogy az a kapcsolatrendszer, ami ezeken a sportbálokon kialakul, az embereknek további találkozójával, megismerésével, barátságával és a jövőbeni kapcsolatok kiépítésével tovább fog gazdagodni” – mondta Buzánszky Jenő.

Az ünnepi beszédek után okleveleket osztottak ki azok között, akik az elmúlt évek során a Partium SK támogatásához valamilyen módon hozzájárultak. A vacsorát megelőzően rövid komoly- és könnyűzenei, valamint társasági táncműsor szórakoztatta a bálozókat, este tizenegy óra magasságában pedig a festmények és sportrelikviák árverésére került sor. Az aukción befolyt összeget a Partium SK javára fordítják majd. Várva várt pillanat volt, amikor színpadra lépett a közkedvelt magyarországi zenész, Somló Tamás, aki hangulatos koncerttel örvendeztette meg a megjelenteket. Az éjszakába nyúló bálon a tombolahúzás után a Márkus Band biztosította a talpalávalót a táncolni vágyóknak.

Íme néhány fotó:

A képeken az előbb is említett sportembereken is láthatunk még fradistákat, mint például Takács Tibort, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző egyesület elnökét vagy éppen Kű Lajost.

A Baráti Kör a licitre is adott emléktárgyat, egy olyan arannyal bevont emlékérmét, amelynek egyik oldalán a tavaly eltávozott Császár, Albert Flórián portréja volt látható. Az érme licitjét nagy érdeklődés kísérte, a befolyt összeggel így mi is támogatni tudtuk a nemes célt.

A végén természetesen úgy köszöntünk el a helyiektől: Jövőre, Veletek, ugyanitt!

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS