2024. április 19. péntek

Magyar bajnoki múlt, 8.rész. Az első negyven év (összesítés)

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. október 29.

NBI_1901-40Az első negyven év (1901-1940) összesített adatai. Hogy változott a sorrend, miután az utolsó évtizedet a Ferencváros az élen zárta?

Az első négy évtizedből kettőt a Fradi, kettőt az MTK nyert. A Fradi, ha nem nyert, akkor is második volt az MTK mögött. Mindez csak majdnem igaz az MTK-ra, amelyik 1931 és 1940 között a harmadik lett, mvel az Újpest beelőzte. Aki eddig nem elemezte ezeket a korszakokat, nyugodtan nyissa meg az oldalsávban található “Kategóriák” menüben a “Magyar bajnoki múlt” sorozatot, az összes eddigi rész fel fog tárulni.

Az előző részt ott fejeztük be, hogy vajon elegendő előnnyel nyert-e a Ferencváros a Hungária előtt, hogy az összesítésben is átvegye tőle az első helyet. Nézzük…

Tabella_1901-40

Látható, bár szépen hozott hátrányából a Fradi, az őrségváltás az élen ekkor még nem sikerült. Bár a győzelmek számában, a megszerzett pontok számában élen állna, ez viszont annak is köszönhető, hogy több mérkőzést játszott. Az Újpest viszont, igaz az élenálló kettőstől jócskán elmaradva, megerősítette a harmadik helyét. A ma is az élvonalban játszók közül változatlanul csak a Vasas és a Honvéd található a listán. Azon a listán, amelyen azokat a csapatokat tüntettük fel, akik az eltelt idő összesített bajnoki mérkőzéseinek legalább a tizedén játszottak. 1901-től 1940-ig 748 mérkőzés a maximum, tehát csak a minimum 75 meccset játszó csapatokat rangsoroltuk.

Egyébként 1901-től 1940-ig mindösszesen 42 csapat játszott az első vonalban, ezekből 15-en azonban nem érték el a 10 %-os határt.

A rangsor alapja továbbra is a pont-százalék (a csapat által megszerzett összpontok aránya az általa megszerezhető maximális ponthoz), hisz ez fejezi ki a legobjektívebben a csapatok teljesítményét.

A tabellában vastagabb betűvel jelöltük a ma is NB I-ben játszó csapatokat. A mai öt budapesti csapat mindegyike már ott volt az első negyven évben is. Az itt található szombathelyi (Sabaria), debreceni (Bocskai), miskolci (Attila) és kaposvári (Somogy) csapatok nem voltak jogelődei a mai NB I-es csapataiknak. A zárójeles nevek azt jelzik, hogy az adott csapat jogfolytonosan milyen neveken játszott.

Ebben az időszakban a bajnoki aranyak és dobogós helyezések száma a következőképp alakult:

FTC: 15 arany, 14 ezüst, 7 bronz, összesen 36 érem
MTK: 15 arany, 9 ezüst, 9 bronz, összesen 33 érem
Újpest: 5 arany, 7 ezüst, 8 bronz, összesen 20 érem
Kispest: 0 arany, 1 ezüst, 0 bronz, összesen 1 érem
Vasas: 0 arany, 0 ezüst, 2 bronz, összesen 2 érem

Folytatás hamarosan, az ötödik évtized (1941-től 1950-ig) eredményeivel.

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Internetes forrás:
http://www.nemzetisport.hu/lexikon/20020729/bajnoki_mult/
http://hu.wikipedia.org (magyar labdarúgó bajnokságok)

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS