2024. április 18. csütörtök

Baráti Körben, áprilisban

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. április 25.

Akik ezt az oldalt olvassák, tudják, az FTC Baráti Kör tagsága havonta egyszer személyesen is találkozik. Így van ez már hosszú évek óta, idén januártól pedig újra az Üllői úton, azaz otthon.

Az üdvözléseken túl, ahogy az a baráti társaságokban szokás, mennek a beszélgetések. És mindig vannak vendégek, akik beszélnek az életükről avagy éppen a munkájukról.

Ebben a hónapban Bardóczy Gábor volt a meghívott vendég, aki a Nemzeti Sport Intézet (NSI) megbízott főigazgatója. Az NSI manapság nagyon fontos szerepet játszik a magyar sportban, hiszen az elmúlt időben elhíresült TAO pénzek elosztásának és felügyeletének a központi szerve.

Természetesen Bardóczy Gábor is erről beszélt nekünk. Elmondta, hogy a TAO (társasági adó kedvezmények) sportcélú felhasználása magyar találmány, amelynek az EU bizonyos feltételekkel zöld utat adott. Eleinte sokan kételkedtek a sikerben, mára már hét más EU ország is élénken érdeklődik a metódus után, hiszen eddig nem látott pénzekhez juthat a sportmozgalom, annak is elsősorban az utánpótlása illetve az infrastruktúrája. Azt eddig is tudtuk, hogy mindez egyelőre öt úgynevezett látványsportágat (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) érint, ám jó volt egy illetékestől részleteket is hallani.

Példának okáért azt, hogy mennyire megpezsdítette az adott sportágak képviselőit a lehetőség. Hogy nem kevesebb, mint egy szezonra 95 Mrd forintnyi igény érkezett, több mint 1500 sportszervezettől. Ebből is látszik, nem volt könnyű a döntnökök sorsa. Annál is inkább, mert az engedélyezett keret az négy szezonra összesen 80 Mrd forint. Ezzel együtt a kérelmek igen nagy százalékát pozitívan bírálták el és megszavaztak összegeket. Bardóczy úr kifejtette, hogy a sportágak közül a labdarúgásé a primátus, létszámban is, összegekben is. Részletesen szólt arról, hogy milyen szigorú ellenőrzési mechanizmus fog működni, amelyekért ugyancsak az ő intézete a felelős.

Kérdésre válaszolva elmondta nekünk, hogy az FTC a különböző sportágakban mennyi pénzt igényelt és mennyit kapott. Jó volt hallgatni, jó volt hallani, hogy a múlthoz képest jelentős összegekkel tudnak utánpótlás műhelyeinkben gazdálkodni, érzékelhetően tudják a működéshez szükséges infrastruktúrát fejleszteni.

És ahogy mindig, most is hangzottak el közérdekű bejelentések, beszámolók.

A vezetőség tudatta a tagsággal, hogy a SZAC (Szentlőrinci Atlétikai Club) Baráti Köre újjáalakul és az alakuló ülésére meghívta az FTC Baráti Kör vezetőit. A két egyesület múltbéli kapcsolatához elég csak egyetlen nevet említeni, Deák “Bamba” Ferenc, a nemzet bombázójának nevét, máris érthetővé váli a meghívás oka. A meghívást örömmel elfogadtuk.

Kis Imre beszámolt az MTK stadion centenáriumi ünnepségéről, ahová az FTC Baráti Kört is meghívták. Ezen esemény egyik fénypontja az MTK – FTC öregfiúk örökrangadó volt, amelynek eredményéről a sportmédia is beszámolt, barátságos 5-5, lett.

2012. május 3-án, az FTC 113-ik születésnapján az idén is lesz a Bakáts téren koszorúzás, ahol a Polgármesteri Hivatal falán levő emléktáblát – mely a megalakulásra emlékeztet – koszorúzzuk meg. Ide is minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Dr. Springer Miklós beszámolt arról, hogy az aznapi FTC elnökségi ülésen felvetette, hogy idén szeptember 16-án lesz a Ferencváros egyik legnagyobb futballistája, dr. Sárosi György születésének századik évfordulója. Kérte az elnökséget ennek méltó megünneplésére, amely kérés természetesen pozitív fogadtatásra talált.

Jó volt újra összejönni. Legközelebb egy hónap múlva, május végén találkozunk.

Hajrá Fradi!

Köszönet a képekért Szántay Balázsnak.

Az FTC Baráti Kör összejöveteléről Simon Sándor tudósított.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS