2024. március 28. csütörtök

Az FTC olimpiai bajnokai: Fábián Dezső

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. május 5.

2012. július 27-én Londonban elkezdődnek a XXX. nyári olimpiai játékok, azaz újra indul az olimpia. Olimpia, a földkerekség legnagyobb sportrendezvénye, melyet négy évente az egész világ vár, melyre az egész világ figyel. Olimpián győzni minden sportoló álma, mely azonban nem mindenkinek adatik meg. Sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Az 1952-es helsinki olimpiáról eddig két sportágban négy bajnokunkat mutattuk be. Most következzék egy harmadik sportág, a vízilabda, amelynek bajnokcsapatában nem kevesebb, mint három Fradi játékos kapott szerepet. Következzék közülük az első, Fábián Dezső.

Fábián Dezső 1918. december 17-én, Budapesten született. 1936-tól 1945-ig a MAC (Magyar Atlétikai Club) úszója és vízilabdázója volt. Úszásban a mellúszás volt az erőssége, abban is szerzett magyar bajnoki címet, csakúgy mint vízilabdában. A második világháború után az UTE (Újpesti Torna Egylet), majd 1948-tól az FTC vízilabdázója lett.

1944-től 1952-ig tizenötször szerepelt a magyar vízilabda válogatottban. Tagja volt az 1948. évi nyári olimpiai játékokon ezüstérmes, az 1952. évi nyári olimpiai játékokon bajnokságot nyert magyar csapatnak.

Az első olimpiáján játszott többet a csapatban, Helsinkiben csupán egy mérkőzés jutott neki. De az az egy is elég volt ahhoz, hogy neve a Fradi és a magyar sport aranykönyvébe íródjon.

A kép az aranyérmes csapatot mutatja, az álló sorban balról a legelső Fábián Dezső. Aztán sorban a többiek: Szittya Károly, Martin Miklós, Vízvári György, Hasznos II István, Antal Róbert, Markovits Kálmán, Bolvári Antal és Gyarmati Dezső. Guggolnak: Lemhényi Dezső, Kárpáti György, Szívós István és Jenei László.

A magyar csapat eredményei az olimpián:

1. forduló, a 16-ba jutásért: Magyarország – Mexikó 13-4 (6-2)

A 16 között négy négyes csoportot alakítottak ki, a magyarok a B jelűbe kerültek:
Magyarország – Egyiptom 9-0 (6-0)
Magyarország – Szovjetunió 5-3 (1-2)
Magyarország – Németország 9-1 (3-0)

A legjobb 8 között két négyes csoport volt, ahova a magyarok és a szovjetek mellé (ők az egymás elleni eredményt vitték magukkal) a hollandok és a jugoszlávok kerültek:
Magyarország – Hollandia 4-4 (3-1)
Magyarország – Jugoszlávia 2-2 (1-1)
Ez a két döntetlen a jugókkal együtt a továbbjutást jelentette a 4 közé, ahová ugyancsak vittük az ellenük elért döntetlent és játszhattunk az olaszokkal és az amerikaiakkal.

Magyarország – Olaszország 7-2 (2-2)
Magyarország – USA 4-0 (3-0)

Ami azt jelentette, hogy Magyarország Jugoszlávia előtt megnyerte az olimpiai tornát.

Az eddigi számokat illusztrálja ez a fennmaradt, hatvan éve készült videó.

Az olimpia után Fábián Dezső visszavonult. Visszavonulása után a zöld-fehérek utánpótlását nevelte, majd a hatvanas évek elsô felében háromszor vezette bajnokságra az FTC csapatát.

Fájdalmasan korán, 1973. október 6-án hunyt el, az Óbudai temetőben nyugszik. A Csanádi Árpád sportiskolában pedig az egyik osztályterem őrzi az emlékét.

Ahogy mi is azt tesszük.

Összeállította: Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben
www.mob.hu
http://www.h2opolo.be
hu.wikipedia.org/wiki/Fábián_Dezső

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS