2024. március 29. péntek

Baráti körök találkozója

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. május 15.

Idén január 16-án, Deák Ferenc születésének 90-ik évfordulóján a Farkasréti temetőben egykori barátai emlékeztek a legendás gólvágóra. Ott született meg a gondolat, hogy a SZAC képviselői meghívják az FTC Baráti Kört egy találkozóra. A gondolatot tett követte, a találkozó létrejött. Ez a találkozó voltaképpen a SZAC Baráti Kör júniusban esedékes megalapításának előkészítése volt, ahol kikérték a jelenlévők véleményét az alapítással kapcsolatban ill. kíváncsiak voltak a fradisták tapasztalataira, véleményére, miként is működik egy ilyen baráti egyesület. Az eseményről Abonyi Ferenc írt egy nagyszerű tudósítást, amelyet fényképekkel is illusztrált.

Vajon mi okozhat nagyobb örömet egy ízig-vérig Fradista, amatőr old boys labdarúgónak, mint találkozni kedves egyesületének egykori legendás játékosaival, beszélgetni velük, hallgatni csodás történeteiket? Tud ennél jobbat valaki, kedves Sportoló Barátaim?

Nos, nekem, nekünk ma mindez megadatott!

Az 1908 SZAC KSE ifjúsági, felnőtt, öregfiúk, old boys és egykori labdarúgói az FTC-SZAC Baráti Körök találkozója alkalmából egy asztalhoz ültek az FTC ikonjaival. Dr. Springer Miklós, Rudas Ferenc, Hélisz József, Kiss Imre, Dr. Fenyvesi Máté, Verebes József, Galambos Antal. Raduly József, Muraközy Tibor, Bircsák Márton, Felszeghy Olivér, Szandarits Tivadar, Soós László, Bárdy Tibor, Tóbi László, Kőhalmi János, Müller István, Csupor Imre, Pintér Béla és az Odri fivérek találkoztak, s múlatták jókedvűen az időt ma este egymással és velünk, egészen és egy kicsit még mindig fiatalokkal.

Közöttünk volt özvegy Deák Ferencné Iluska néni, az örökös magyar gólkirály, Deák Ferenc „Bamba” hitvese, akit nagy-nagy szeretettel fogadtak a régi játékostársak. (Ha valaki nem tudná, Deák Ferenc az 1940-es évek nagy részében a SZAC csapatában lőtte számolatlanul a gólokat, majd onnan került 1947-ben az FTC-be, ahol folytatva a gólgyártást, európai hírnévre tett szert!)

Kedves gesztusként köszöntötték szacisták és fradisták 85. születésnapja alkalmából Raduly Józsefet, a SZAC és később a Vasas volt válogatott játékosát. Csatlakozott a gratulálókhoz Iluska néni is, valamint dr. Lévai István Zoltán, a XVIII. Kerület alpolgármestere, ifistaként egykori SZAC-labdarúgó, jelenleg az FTC-PLER Budapest kézilabda klub társadalmi elnöke, mintegy újabb ékes bizonyítékaként annak, hogy az FTC és a XVIII. kerület között Deák Bamba révén 65 éve létrejött sportkapcsolatok ma is élnek s közös feladatunk, hogy ez mindig is így legyen.

Ezután egymást váltva hangzottak el élménybeszámolók, anekdoták, tanulságos visszaemlékezések, majd egy könnyű vacsorát követően késő estébe nyúló, kötetlen beszélgetés vette kezdetét. Volt bor, sör, szóda, focistának mi kell még? Azt sem mondtuk: „éljen-éljen”, s elszállt az idő! Indulnunk kellett hazafelé.

Egy azonban biztos! Megfogadtuk. Újra s megint, amíg csak pattog a labda, lesz folytatás, lesz találkozás!

Abonyi Ferenc

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. Földes Sándor írta:

    Jo a cikk Ferike!
    Nincs javaslatod,hogy ki lehetne ennek a Baráti Körnek az elnöke?
    Szia Sanyi

    Hozzászólás ideje: 2012. május 16. 19:31

  2. Kulin Csaba írta:

    Szep kepek, jo cikk. Sajnos a nevek hianyoznak a kepek alatt.
    56 ev utan nehez felismerni a jatekosokat. Sokan megvaltoztak egy kicsit.

    Kulin Csaba
    Cleveland, Ohio, USA

    Hozzászólás ideje: 2012. május 17. 05:46

  3. Muraközy Tibor írta:

    Köszönöm az FTC Baráti Kör Vezetőségének, régi, klasszis, válogatott játékosainak, hogy megtisztelték jelenlétükkel a mi kis, ujraélesztett SZAC Csapatunk Baráti Körének alapító összejövetelét. Életre szóló élményt nyújtva ezzel minden jelenlevő Szacistának, különösen az ífjúsági csapat játékosainak. Méltó sportemberi cselekedet volt részükről, éppen úgy, mint Dr.Lévai István Zoltán alpolgármester úrtól, valamint drága Iluskától, szeretett Deák “Bamba” özvegyétől. Jelenlétükkel jelentősen hozzájárultak a csodálatosra sikerült estéhez, élő legendánk, Raduly Józsi születésnapi megemlékezéséhez. Tisztelettel és szeretettel: Muraközy Tibor, a SZAC tiszteletbeli elnöke, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Díszpolgára.

    Hozzászólás ideje: 2012. május 31. 18:59

HOZZÁSZÓLÁS