2024. március 28. csütörtök

Sanyi bá és az új sportág

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2013. november 25.

Itt van az ősz, itt van újra! Ilyentájt Magyarországon elkezdődnek egy új sportág küzdelmei, amelyet aztán egészen a tavasz beköszöntéig élvezhetünk.

Paks-sárMelyik ez a sportág? Hivatalos neve tán nincs is, nevezzük mondjuk, sárlabdának, netán sárfocinak. Miért is ne? Ahogy a legvadabb nyárban létezik strandfoci, a teremben teremfoci, úgy a sárban lehet sárfoci. Aprócska gond, hogy míg a strandfocinak és a teremfocinak külön szabályai vannak, úgy a sárfocit a labdarúgás szabályai szerint akarják játszani. Az pedig valahogy nem megy, illetve pont úgy, mint ahogy vasárnap este is láttuk, esetlegesen.

Pedig az ilyennek elő sem szabadna fordulnia. Ezt mondja a versenykiírás:

17. STADION ÉS PÁLYA
A bajnoki mérkőzéseket a bajnoki év teljes időtartama alatt az MLSZ Infrastruktúra Szabályzatának megfelelő első osztályú stadionokban (pályán) kell lebonyolítani, amely stadionoknak az MLSZ hitelesítésével kell rendelkezniük.

Nézzük mi van abban az Infrastruktúra Szabályzatban:

3. §

Első osztályú pálya
A létesítményre vonatkozó előírások

(16) Center pálya:
Természetes füves talajú pálya, melynek paraméterei:
Hosszúsága: 105 m
Szélessége: 68 m ;
Az infrastruktúra fejlesztésével 2014. június 30-ig minden NB I-es sportszervezet stadionjában természetes fűvel ellátott centerpályát kell kialakítani. A pályagyepnek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:
a) meg kell felelnie a FIFA licencének, amely a FIFA akkreditált laboratóriumában elkészített standardok alapján lett rögzítve.
b) Meg kell felelnie a nemzeti hatályos jogszabályok követelményeinek.
c) A játéktér felületének zöldnek kell lennie, fehér vonalazással.

A játéktér alatt olyan vízelvezető rendszernek kell lennie, amely biztosítja, hogy a pálya özönvízszerű esőzés során sem válik játékra alkalmatlanná. A játéktér alá olyan fűtési rendszert kell építeni, amely biztosítja, hogy a pálya mérkőzés lebonyolítására alkalmas legyen az UEFA által meghatározott egész szezon valamennyi játéknapján. A játéktér felett semmilyen tárgy nem lóghat be 21 méteres szint alá.

Értik? Ez olyan magyaros. Van is, meg nincs is. A 2013/14-es versenykiírás olyanra hivatkozik, amelyet 2014.06.30-ig kell teljesíteni, mármint játéktér alatti vízelvezetés, fűtés. Megnézném a magyar pályákat, hányon van ilyen? Na, jó! Ha jelenleg nincs, hány rendelkezik tervvel (és pénzzel), hogy jövő év közepéig lesz? Ugye, milyen érdekes? Olyan versenykiírásban játszanak csapataink, melynek infrastruktúrális feltételeit nem teljesítik. Akkor meg minek a versenykiírás? Vagy visszatérve az eredeti felvetésemhez, miért nincs sárlabda bajnokság versenykiírás? Az arra vonatkozó speciális szabályokkal. Ezen a ponton ugyanis irreálissá válik a bajnokság, az ilyen pályán született eredményeket kevésbé a játéktudás, sokkal inkább a pálya állapota, illetve az ebből adódó vakvéletlen alakítja ki.

Minek puffogok, mondhatják sokan, a Paksot így is, úgy is verni kellett volna. Verni kellett volna, ha a játékosok is ezt akarják, ha odateszik magukat, ha a Fradi az Fradi. Lehet, ebben is van igazság, hiszen Gerson nem csak ilyen pályán hibázott kapitálisat, két hete a Haladás ellen is megtette. Ahogy Jova Levente sem csak most mutatott be bizonytalan mozdulatsort. És azok a fránya ellenfelek ezeket a kapitális hibákat mindig góllal büntetik, száraz pályán és sárban is. Én azonban örülnék, ha a sár, a dagonya ebbe nem szólna bele, ezért mentem bele egy kicsit a körülményekbe.

A csapat amúgy hajtott, erre nem lehet szavam. Igaz, passzolni, technikázni nem lehetett, a hatásos taktikai elemeket is láthattuk, nem is egyszer, egyenesen kétszer. Mindkettőből gólt szerzett a csapat, úgy Böde életerős lövéséből, mint Jenner kapu felé ívelt labdájából. A baj az, hogy ezek az elemek nem ismétlődtek, nem volt meg a kellő idomulás a sárhoz.

Vége a bajnokság első felének. A teljesítmény nem olyan, amiből bajnoki cím lehet. Ha a nemzetközi kupaszereplés továbbra is cél, azt a Magyar Kupa megnyerésével lehet könnyebben elérni. Ahol szerdán az Újpesttel játszunk. Nem hiszem, hogy labdarúgást, sokkal inkább sárfocit, ami addigra lehet, jégfoci lesz. Tehát a körülmények nem lesznek ideálisak, ezzel szemben irreálisak. Csak a szívem, az a rendíthetetlenül optimista, fradista szívem mondatja velem, nyerünk és kész. Az eszem azt mondja, túl sok a zavaró körülmény, nincs stabil csapat, nincs stabil védelem, van ellenfél és most már lesz sár is.

Mindezzel együtt és mindezek ellenére: Hajrá Fradi!

Sanyi bá
alias Simon Sándor

Fotó: nemzetisport.hu

A végére ugorhat és hozzászólhat.

4 hozzászólás

  1. halmágyi írta:

    Az ellenfél nem ezen a pályáén játszott csak mi? Ők miért nem sírnak, amikor egy technikásabb csapat nálunk?

    Hozzászólás ideje: 2013. november 26. 08:04

  2. Bakonyi Antal írta:

    Sajnos Sanyi bá’ lassan már csak a Fradista szívünk marad , meg az emlékeink…
    Csapatunk ugyanis addig nem lesz, amíg:
    -nem tudunk legalább ötször pontosan egymáshoz passzolni
    -nem próbálunk meg a 16-os környékéről kapura lőni
    -a nehezen megszerezett labdákat nem vágjuk vaktában előre
    -ívelgetések helyett nem tudatosan építjük a támadásokat
    -kreatívabb játékosaink nem állnak le, ha nem jön be egy csel, hanem rohannak segíteni védekezni

    Nevek nélkül ez csak pár kiragadott észrevétel a meccseinkből. Nyilasi Tibiék játékán nőttem fel, igaz az elmúlt 30 évben sokat változott a foci, de ennyire talán sohasem volt élvezhetetlen! A legszomorúbb, hogy lassan megszokjuk és már annak is örülünk, ha akad egy szép jelenet, vagy helyzet…Ez azért nagyon kevés! Minőségi stadionunk épül, amit nagyon várok már, de a “régi” Szentély egykori mérkőzéseit várom, mert bizony ezzel a játékkal a lelátók kongani fognak!
    Ha jól emlékszem a Vasas elleni 0-1 után hallottam egyszer a szektor lépcsőjén két idősebb úrtól: ” Kikaptunk, de muszáj ezt nekünk nézni??”

    Bizakodom, hogy az új stadionban ilyen mondat sohasem fog elhangozni!
    Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2013. november 26. 20:06

  3. halmágyi írta:

    Tegnap Fradi-Dózsa volt, és még egy szó sincs róla se itt, se a tempó Fradin. Igaz, nem sok mindent lehet írni erről a harmatgyenge csapatról, de azért az is egyértelműen látszik, hogy teljesen kiüresedett és érdektelenné lett mára az egykor szebb napokat látott Ferencváros. Már beszélni sincs mit róla.

    Hozzászólás ideje: 2013. november 28. 14:26

  4. gyulabá írta:

    Tíz perce töröm a fejem, hogy miféle okosságot írjak ide, de semmi új nem jut az eszembe. Ezért hát leírom a véleményem, vállalva az önismétlés vétkét…
    1./ Nem lehet/szabad a Fradi-focit és a Magyar-focit egymástól szétválasztani, mert ezek szorosan összefüggenek! A magyar foci (friss adat!) 42. a FIFA ranglistáján.
    2./ Mennyivel lennénk “beljebb”, ha a Fradi vezetné a bajnokságot, noch dazu megnyerné 2-3 ponttal? Azt mondom: semennyivel, lsd.: Vidi, ETO nemzetközi szereplése. Önáltatás lenne azon örömködni, hogy megnyertük az NBI-et, hogy mi vagyunk a legjobb csapat MO-on. Ennek manapság nincs értéke!
    3./ A mai futball – úgy tűnik – kizárólag a pénzről szól. Pénz meg ott van, ahol egy KÖZEPES bajnoki meccsre kimegy 20-30 ezer ember, a nagyokra meg min. 50ezer. Nálunk ünnepnap, ha kimegy tízezer, – akkor miből legyen pénz?
    4./ Fentiek tudatában lehet/kell/nem kell szeretni a Fradit, ill. bármelyik MAGYAR csapatot. Mert csodák nincsenek. HAJRÁ FRADI!

    Hozzászólás ideje: 2013. november 28. 18:59

HOZZÁSZÓLÁS