2024. április 18. csütörtök

A magyar fociért …

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2016. október 20.

Régen azt mondták, levelet hozott a Posta. Ma sokkal inkább emailek röpködnek a virtuális térben. A mi címünkön is gyakran landolnak. Van köztük ilyen, van olyan. Van, ami után ügyet intézünk, van, amit megjelentetünk, mint például az alábbi levelet.

magyarfocilabdaÍrója egy fociért aggódó lelkes amatőr – önmagát jellemzi így – aki, mint oly sokan közülünk, véleménnyel van a fociról, különösen a magyar fociról. Ezt a véleményét, amolyan vitaindítóként osztotta meg velünk, íme.

 

Kedves Mindenki,

ezúton szeretnék megosztani néhány gondolatot (a teljesség igénye nélkül), hogy együttgondolkodásra serkentsem velük a labdarúgásunk jövőjéért még tenni akarókat.

Érvéket sorakoztatok majd fel valami mellett és valamivel szemben, a józan észre apellálva.

A hogyan továbbról tehát…

Mi az alaptétel?

A végzett munkát csak az eredményesség igazolja.

Ez alatt nemcsak az eredményeket – persze elsődlegesen az a legfontosabb – hanem a mutatott és elfogadható játékot is értem, ami miatt érdektelen sokszor a mai játékunk a nagyközönség számára.

A körülmények az EB szereplés kapcsán megadták és megmutatták, hogy a foci igenis népszerű és társadalmi érdeklődésre számot tartható tud lenni, de a jelenlegi helyzetben sok mindenben változtatni kellene.

Ezt kupacsapataink szereplése is alátámasztotta.

Az EB szereplés rámutatott igen lényeges és pénzben nem kifejezhető jelenségekre is. (pl. hangsúlyos pszichés felkészülés, játékosok és edzőjük közötti „éjjel-nappal” zajló kommunikáció-, mentalitás fontosságára, stb.) Ezen kívül létezik még sok egyéb olyan, ami a teljesítményt – és ezen keresztül az eredményességet – befolyásolhatja.

Példát lehetne venni más sportágaktól. Így azt, amit Hosszú Katinkáék tettek férjével Shane Tusuppal. Fantasztikusan sikeres együttműködésük az egyik példa a riói olimpián, hogy a megszokott, bejáratott edző-versenyző „sémákból” kilépve is lehet kimagasló eredményeket elérni. A verseny centrikus, rengeteg „turnéval”, mérkőzéssel járó felkészítés új megközelítés volt, amely a jövőben talán más úszóknak, sportolóknak és csapatoknak, akár más sportágaknak is megfelelő lehet.

De nem Hosszú és Tusup párosa az egyetlen ilyen team, amely új utakat jár, és rengeteg dologgal megy szembe, amit a sportágban korábban elképzeltek.

A kérdés itt csak az, hogy ezek egyszeriek és megismételhetetlenek, vagy rendszerszintre is be lehet emelni őket?

Vehetünk példát továbbá más sportágakból (jégkorong, kosárlabda, kézilabda).

Érjük el, hogy a játékosaink hazai szinten átlag 10-15 km-t tudjanak futni mérkőzésenként, mert ha megvan a kondíciójuk a futáshoz, akkor bátran meg tudnak csinálni és fel mernek vállalni döntéseket versenyhelyzetben.

Sir Alex Ferguson mondta egyszer, hogy a foci nagyon egyszerű játék: „passzolj és fuss!”.

A részletek.

Rendszer és módszer átalakítások.

Lényege.

Kiegyensúlyozott (szellemileg, lelkileg és fizikailag egyaránt) játékosokkal lehet csak magas színvonalú bajnokságot csinálni, amelyekhez szükséges a körülmények – a bajnokság lebonyolítása, a csapatok finanszírozása, játékvezetés, fiatalok felkészítése stb. – harmonizálása is.

Nagyvonalakban:

  • Szemlélet
  1. a játékhoz –             azaz mindig élvezni kell, lazán és könnyedén, végül is ez egy játék és nem munka, amit fizetésért kell végezni teljesítmény elvárása nélkül. Ez a sport. Szórakozás, olyasvalami, ami felpörgeti az embereket (mind a játékosokat, mind a nézőket), hogy attól jól érezzék magukat.

Versenyezz a saját örömödért!

Megértetni, hogy nincs mitől félni, nem kell semmitől sem megijedni. Mérkőzés közben ne is gondoljon arra egy játékos, hogy egy egész ország várja a győzelmeket!

Szavak által lesz világos a helyzet.

Ezt kell tudatosítani!

2. a sporthoz –            az egészséges életmód megőrzése (vitaminok, helyes táplálkozás, stb.).

3. az élethez –            módszerek azért, hogy a kiegyensúlyozott, harmonikus mindennapok megteremtődjenek.

  • Finanszírozás

Például az USA-ban elterjedt rendszer, amelynek az egyik célja, hogy a bajnokságban induló csapatok között kevés legyen a minőségi, gazdasági eltérés (mint az NBA-ben, ahol igyekeznek közel azonos csapatokat létrehozni, amit elősegít például az új játékosok vásárlásának módszere is). Ezáltal kiegyensúlyozottabb a bajnokság, a nézők száma, a klubok médiától kapott díjai, stb.

Itt van egy jellegzetesség – persze nem kell mindent átvenni, csak azt, amit a körülményeink lehetővé tehetnek – hogy a klubok franchise típusúak (Hawks, Warriors stb.), azaz sokszor városról városra költözhetnek.

Ezzel a rendszer igen nagy előnye tehát az, hogy kiegyenlítődnek a csapatok közötti anyagi és minőségi különbségek, tehát szinte nem lesz olyan, hogy gyengébb csapat.

  • Bajnokság

16 éves korig a foci mellett kötelező legyen kiegészítő sportot is űzni.

16 év után hetente két bajnoki (vagy bármilyen más tét) mérkőzés az első, második, harmadik ligában, hogy hozzászokjanak.

Talán így megértik a játékosok (ahogy a sok versenyzéssel Katinka is ezt tette), hogy minden mérkőzés egyforma (csak a neveik, a helyszínek, a nézőszám, a szereplők változhatnak), nem kell túlizgulni semmit, nem semmilyen hatalmas nyomást helyezniük magukra.

Meg kell pontosan érteni a játékosoknak és a sportban dolgozóknak, hogy mindig csak egy mérkőzés van, az adott, ahol az esély a győzelemre mindig 50% – ezt úgy mondtuk régen, hogy a labda mindenkinek ugyanolyan kerek.

A javaslat egy őszi, egy tavaszi bajnokság, a végén akár rájátszás is lehetne a legjobbak között.

Egy bajnokság alatt mindenki játszana mindenkivel otthon és idegenben, így biztosítható lenne a heti kettő tétmeccs.

  • A játékosok felkészítése.

Mentálisan és kondicionálisan BL szintre hozni őket a hazai bajnokságban (a saját egészségük érdekében is, mert így kevésbé lesznek sérülékenyek).

Ezt lehet, hogy nem minden csapatnál akarnák bevezetni, mert mondjuk a mostani is elég, de ha egy vagy két csapatnál bevezetik, akkor 2 éven belül biztosan meg lesz az inspiratív eredménye a bajnokságban is.

Amit a hazai szakemberek állítólag régóta tudnak, de valamiért akadozik a megvalósítása:

– Növelni az edzéseken végzett munka intenzitását, azaz a hatékonyságot.

– Taktikai variációk szélesebb skálájának ismerete, és a megvalósításához szükséges feltételek megteremtése (mentális és fizikai felkészültség, stb.).

  •  Játékvezetés

Elővenni a Puhl Sándor által is ismert találmányt a játékvezetés megsegítésére az első ligában (vagyis a modern technológia használata: például számítógép segítségével jelezni a lest, gólt; a testi érintkezést, és ez által a műeséseket, stb.).

Ezzel a bírói karon keresztül talán bundázási lehetőséget is jobban ki lehetne szűrni.

Köszönöm, hogy elolvasták soraimat!

Budapest, 2016. október hó

Őszinte tisztelettel:

Balogh János

fociért rajongó lelkes amatőr

(jbalogh314@gmail.com)

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS