2024. március 29. péntek

A Rudas-szobor felavatása

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2016. december 4.

dscn0076Most volt először, hogy szeretett és tisztelt elnökünket, Rudas Ferencet nem tudtuk Ferenc nap alkalmából köszönteni.

Az ez év februárjában elhunyt egykori kiváló labdarúgónak, akinek egész élete a Fradihoz kötődött, az FTC Baráti Kör (a továbbiakban FTC BK) méltó emléket kívánt állítani.

Tagtársunk, Fekete Géza szobrászművész a közelmúltban, személyes benyomások és fényképek alapján, megmintázta Rudas Ferenc fejszobrát, amely a műtermében várakozott jobb sorsára. Vezetőségünk megkeresésére hozzájárult ahhoz, hogy a szobrot, a tulajdonjogának fenntartása mellett, megfelelő helyen kiállítsák. A legmegfelelőbb helynek a Groupama Arénában levő, Rudas Ferencről elnevezett 16-os számú skybox mutatkozott.

dscn0068Miután a skybox-ot bérlő konzorcium lehetővé tette a szobor elhelyezését, megkezdődhetett az ünnepi esemény szervezése. Időpontként a Ferenc nap adódott, ami egyben a Rudas-rend átadásának egyéves évfordulóját is jelentette. A december 3-i bajnoki forduló miatt végül az ünnepségre 2-án este került sor.

dscn0059Dr. Springer Miklós, az FTC BK elnöke köszöntötte a megjelenteket, kiemelt tisztelettel Rudas Ferenc özvegyét, Marikát, a skybox-ot bérlő konzorcium vezetőit, a szobor alkotóját, Fekete Gézát, a Rudas-rend megjelent birtokosait, a rendezvény szervezőit, majd röviden megemlékezett Rudas Ferenc pályafutásáról.

Fekete Géza ismertette a szobor elkészülésének történetét, a bepatinázott gipsz szobor sérülékenysége miatti óvatos „kezelésének” fontosságát.

Ezt követően Takács Tibor, az FTC BK elnökségi tagja mutatta be a skybox bérlőinek megjelent képviselőit, s mondott köszönetet a szobor befogadásáért.

dscn0061Prohászka János, az FTC BK tagja, a skybox korábbi bérlője, a rendezvény egyik támogatója, meghatottan emlékezett vissza Rudas Ferencre, a vele való találkozások felejthetetlen élményeire, az általa is birtokolt, Feri bácsi életének utolsó periódusában létrehozott Rudas-rend értékére.

Ezután került sor a Rudas Ferenc szobor leleplezésére, amelyben az özvegy, Marika, dr. Springer Miklós és Kubatov Gábor, az FTC elnöke működött közre, majd a résztvevők koccintottak Rudas Ferenc emlékére.

Tobak Csaba, a Rudas-rend korjegyzője ismertette az FTC BK elnökségének határozatát a Rudas-rend jövőjével kapcsolatban. Ennek lényege az, hogy a Nemzet Művésze és a Nemzet Sportolója mintájára a 23-as létszám kötött, csak elhalálozás esetén lehet a keretet kiegészíteni.

dscn0065Az összejövetel végén kötetlen beszélgetés keretében egy-egy Rudas Ferenchez kötődő emlék felidézésére került sor, majd Aradszky László vezetésével a Fradi induló hangjaival zártuk a szoboravató ünnepséget.

SzB
2016. december 2.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Leonardo írta:

    Azt kívánom a Rudas-rend birtokosainak, hogy minél később kelljen pótlásról gondoskodniuk. Jó egészséget!

    Hozzászólás ideje: 2016. december 4. 17:01

HOZZÁSZÓLÁS