2017. április 26. szerda

A csapatépítés nehézségei

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2009. december 8.

McCabeTermészetesen ma még mi sem tudjuk ki lesz a Ferencváros vezető edzője a tavaszi szezonban. Azt viszont már most tudjuk, kemény fába kell vágnia a fejszéjét.

A Ferencváros őszi szereplése múltjához és az elvárásokhoz képest, nagyon szerényre sikeredett. A szakmai vezetés belátta, rosszul mérték fel, az NB 1 erejét. (A kép a www.origo.hu oldalról)

Álljunk is meg itt egy pillanatra. Az NB2-es szezont, különösebb küszködés nélkül tudhattuk magunk mögött. Bobby Davison pedig állítólag folyamatosan figyelte az első osztályú mérkőzéseket, melyből azt a következtetést vonta le, hogy feltétlenül a dobogóért fog küzdeni légiósokkal felturbózott csapatunk. Mi szurkolók is hittünk neki. Az edzéseken egy energikus, jó szellemiségben küzdő, harcoló alakulatot láthattunk a felkészülés alatt. Aztán az elképzelt, megálmodott csapat, bár első mérkőzését még népünnepély között nyerte meg, a második idegenbeli küzdelemre, atomjaira hullott szét. Nem szerepünk, hogy felelősöket keressünk, a Ferencváros tulajdonosa is érezte a problémákat, így meghozta döntéseit.

Azt már tudjuk, kik lettek ennek a döntésnek a vesztesei, azt viszont még csak sejtjük, kik lesznek a győztesei. Egy kisebbfajta győztese természetesen már az őszi szezonban megmutatta magát, ő Craig Short. A hitehagyott gárdát, összerántotta a bajnokság végére és bár nem lettünk világverő 11, de vele megmenekültünk a totális szégyentől.

A kérdés már csak az, ki lesz a Ferencváros vezetőedzője?

A választ erre még nem tudjuk. Azt viszont igen, korántsem mindegy, ki ül ezen a poszton, hiszen a háborúkat is a katonák véres küzdelme fonja körül, de hiába a hősies küzdeni akarás, ha egy seregnek nincs tapasztalt jó eszű hadvezére.

Egy edző feladata, nem áll meg az edzések magas fokú levezénylésénél. Neki egybe kell szerkeszteni a csapatot különböző taktikai variációkkal, ehhez meg kell találnia a megfelelő embereket, majd pedig a mindennapok során, pedagógiai érzékkel kell motivációt adni a játékosainak. Persze, mivel nem cserélheti le a teljes csapatot, ezért figyelembe kell vennie azt is, hogy milyen képességei, karizmái vannak játékosainak és ehhez kell igazítania a taktikát is.

A csapatépítés nem egyszerű feladat. Mivel még azt sem tudjuk kinek a kezében lesz az irányítás, sokat nem tehetünk, várunk. Várjuk a vezetőség döntését, de addig is szeretnénk bemutatni egy remek embert a múltunk dicsőséges színpadáról, ő hogyan rakott össze egy csapatot, milyen elvek szerint dolgozott.

Barátom és szerkesztőtársam, Simon Sándor, mint egy időutazó, mindig elővarázsol egy szeletet a múltból, lesöpörjük róla az idő szürke porát, majd olvasóink elé tárjuk, mert úgy érezzük, ma sem vesztette el aktualitását. A most megidézett szelet napra pontosan 45 eszttendeje jelent meg először, a Képes Sport hasábjain. Igen, nincs új a nap alatt, valóban bőven van mit tanulnunk dicső elődeinktől. A múltból megidézett vezetőedző pedig nem más, mint az FTC Baráti Kör előző elnöke. Igen, Mészáros József, Rudas Ferenc előtt, a Baráti Kör vezetőjeként is beírta magát a Ferencvárosi történelem díszes könyvébe. Most essen mégis szó arról, miként gondolkodott ő, edzőként a csapatépítésről. Különösen annak fényében érdekes ez, hogy a Fradival éppen túl volt már egy bajnoki aranyon és a nevezetes VVK sorozat közepén tartott, melyet mint tudjuk végül elhódított csapata. Szavait nem csak olvasóinknak ajánljuk, hanem a Ferencváros mindenkori vezetőedzőjének is.

Istenes Tibor

meszaros-jozsef-cikk64

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

 1. YSE írta:

  Szerintem Mészáros József volt Fradi történetének legjobb irányító játékosa (én még láttam játszani, bár már akkoriban kiöregedőben volt, és a tarcsiban játszott). De minden labájának szeme volt… És olyan húzásai voltak, amire az ellenfél nem számított. Edzőként Lakat Károly és ő voltak a klub két legjobb edzője. De egyiküknek sem adatott meg, hogy a maximumot kihozhassák a csapatból. És ez nem rajtuk múlott. Viszont sportvezetőként (legalábbis saját magához képest) gyengébbet nyújtott.
  Bár lenne ilyen játékosunk és edzőnk most.

  Hozzászólás ideje: 2009. december 8. 15:17

 2. trebla77 írta:

  Mészáros József mellett ne feledkezzünk meg Lyka Antalrol sem,Aki a háttérben az ifi eggyel dolgozott nagyon hosszú ideig.Ha jól tudom kétszer is edzősködött nálunk.Ő volt annak az ificsapatnak az edzője, amelyik veretlenül nyerte a bajnokságot és olyan támadósora volt mint:-Szőke-Varga-Németh Miklós-Rátkay-Füsi.Ha jól emlékszem110 gólt rúgtak.Mint játékos is maradandót alkotott a Fradiban.Úgy gondolom a csapatépítés nem csak a vezetőedző zsenialitásán múlik, hanem a háttérmunkát jól végző többi munkatárson is.

  Hozzászólás ideje: 2010. január 13. 11:02

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Ferencváros egykori labdarúgóinak felhívása!

           Bejegyzés ideje: 2009. november 1.
           Szerző: Simon Sándor

           Az „örökzöld” Rudas Ferenc

           Bejegyzés ideje: 2009. január 26.
           Szerző: Simon Sándor

           Születésnapi beszélgetés Megyeri Balázzsal

           Bejegyzés ideje: 2010. március 31.
           Szerző: tibu1

           Születésnapi köszöntések

           Bejegyzés ideje: 2017. március 8.
           Szerző: SzB

           Nyereményjáték’2010: 1. forduló

           Bejegyzés ideje: 2010. október 4.
           Szerző: Simon Sándor