2024. április 18. csütörtök

Karácsonykor is vannak Fradista évfordulók: 2009.12.24. – 12.26.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. december 24.

hetikoszonto_1224-1226
Karácsony ünnepi napjainak Fradista évfordulói.

2009. december 24-től 26-ig ünneplik a születésnapjukat:

2009. december 26. szombat:

Lőrincz Antal: 38. Mindössze 11 nappal “öregebb” nála egy pálya- és sorstársa, Bekő Balázs, akiről december 15-én írtuk, hogy pályafutása sokkal inkább a Videotonhoz kötődik, mint a Fradihoz. Ám, csakúgy, mint Bekő, Lőrincz Antal is játszott a Fradiban 1997 tavaszán, Varga Zoltán edzősége alatt, 5 bajnoki mérkőzést, amelyeken ráadásul védő létére egy bajnoki gólt szerzett.

Születésnapja alkalmából jó egészséget és sok boldogságot kívánunk!

Az előttünk álló napokban lesz haláluk évfordulója:

2009. december 24-én, csütörtökön:

gabrovitz-kornel– 62 éve, hogy meghalt Gabrovitz Kornél. Az FTC alapítótagjainak egyike, aki 1872-ben született. Csak rövid ideig játszott hivatalosan az FTC-ban (mindösszesen 5 mérkőzésen, 1 góllal), 1901 októberétől decemberéig. Ennek oka, hogy Erdélyben tanári állást kapott, odaköltözött és a későbbiekben egy kőfaragó iskolában tanított. Vele kapcsolatban érdemes megemlíteni egy máig élő legendát a klub színeivel kapcsolatban. Még az FTC megalakulása előtt, amikor a fiatalok csak úgy kedvtelésből futballoztak a IX. kerület terein, Gabrovitz menyasszonyát kérték fel színválasztásra. A szép leányzó a mondák szerint a halvány lila – zöld színösszetételt választotta, így a téren futballozó fiatalok, a “tizenegyek bandája” (akkor még szó sem volt FTC-ről) ilyen ingben játszottak. Aztán a sok mosásban a halvány lila kifakult, kifehéredett, az ing fehér és zöld lett. Amikor az FTC ténylegesen megalakult 1899-ben, akkor ez a fehér-zöld színösszeállítás nem ezért, hanem a nemzeti színekből született, minden egyéb összeesés a véletlen műve.

Gabrovitz Kornél 1947-ben december 24-én halt meg, leánya ekkor ajándékozta a klubnak édesapja mellszobrát és azt a díszoklevelet, amely a klubalapításban szerzett érdemeiért az örökös tiszteletbeli tag címet igazolta.

mike-istvan– 15 éve, hogy meghalt Mike István, akiről július 6-án írtunk, születésének 85. évfordulóján, “Az elfelejtett gólvágó” címmel.

blum-zoltan– 50 éve, hogy meghalt csapatunk egykori legendás játékosa, majd ugyanolyan legendás edzője, Blum Zoltán.

Híven szokásainkhoz, erről a kerek évfordulóról (még ha Karácsony napja is) külön cikkben fogunk megemlékezni.

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Felhasznált irodalom: Nagy Béla: Fradisták (Az FTC labdarúgói 1900-1980)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS