2017. április 23. vasárnap

Mike István, az elfelejtett gólvágó

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. július 6.
Mike István

Mike István

85 esztendővel ezelőtt, a mai napon született Mike István, akit Mayer néven anyakönyveztek.

Tudom, még a Fradit az átlagnál jobban ismerőknek sem mond sokat e név. Ezért a cím, az elfelejtett gólvágó. Most megpróbáljuk egy kicsit a helyére tenni.

Mike István  81 NB I-es mérkőzésén 94 gólt szerzett a Ferencváros színeiben. És nem tétlenkedett az egyéb díjmérkőzésein sem, ahol további 23 mérkőzésen 14 góllal iratkozott fel a listákra. Minden tekintetben nagyobb a gólátlaga 1-nél, amit minden korban jegyeztek.

Úgy érte el ezt a nem mindennapi teljesítményt, hogy egyáltalán nem volt a mindenkori vezetőknek, edzőknek, de még a játékostársaknak sem a “szíve csücske”. Nézzük, ki is volt!

A Fradiba 1944 nyarán került a MÁVAG csapatától. Ekkor már tagja volt az amatőr válogatottnak és ekkor már Mike volt a hivatalos neve, amit az amatőr válogatottbeli bemutatkozásakor kapott. Oda Mayerként hívták meg, Mikeként mutatkozott be, mondván ez egy igazi “ősmagyar” név. A Fradiban 1944. augusztus 13-án mutatkozott be a Szent László-tornán, a Csepel ellen. Bemutatkozása nem volt sikeres. Bár a csapat nyert 2:1-re, ő gólt nem szerzett, sőt összeveszett az edzőjével, amiért fegyelmit, vele együtt 1 hónapos eltiltást kapott. Mike erre még jobban megsértődött, összepakolt és vidékre költözött, legközelebb csak 1945 tavaszán lépett pályára. Akkor viszont olyannyira beindult a gólgyártása, hogy még a nagyválogatottba is meghívták. A válogatottban 1947-ig négy alakalommal jutott szóhoz, egy gólt szerzett.

A Fradiban két csúcséve volt. 1945-ben 51, nem elírás, ötvenegy gólt lőtt, amitől 1946-ban bizony egy kissé elmaradt, ekkor “csupán” 43-ig jutott. Egy-egy meccsen is emlékezetesek ezek az évek, 1945.11.25-én a Zuglói Dózsa MADISZ elleni bajnokin (11:0) egymaga hat gólt szerzett, míg 1946.05.12-én a Dorog ellen (8:2) “csak” öt lett az egyéni góltermés. Pedig a dorogi csapat kapuját egy bizonyos Grosics Gyula védte.

1947-ben még kiutazhatott a híres mexikói portyára, de ott ismét összetűzött a vezetőkkel, amely hazatérve úgy döntött, hogy a nehezen kezelhető gólgyárost eladja az olasz Bologna csapatának. Ez volt az az üzlet, ahol mindenki jól járt. A Bologna hozzájutott egy kivételesen gólérzékeny támadóhoz, a Fradi egy kétemeletes bérház árát könyvelhette el a tarnzakción, Mike István pedig játszhatott, mégpedig az MLSZ engedélyével. Később a hazajövetele is vízumproblémákba ütközött, ezért úgy döntött, végleg Olaszországban marad. A Bologna után a Lucchese, a Napoli, ismét a Bologna, majd a Genoa csapatában lőtte szinte számolatlanul a gólokat, mígnem 31 évesen tífuszt kapott, ami véget vetett a karrierjének. Felgyúgyult, de játszani már nem tudott. Kisebb csapatoknál edzősködött, majd 1960-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol eleinte menekültként élt. Később kitört ebből a körből és bár soha nem gazdagodott meg, saját elmondása szerint teljes életet élt. Csak a magyar futball és mindenekelőtt a Fradi hiányzott neki, ahogy erről élete utolsó éveiben beszámolt. 1994-ben Karácsony szent estéjént hunyt el a távoli Glen Rock városában….

Nagy Béla “Fradisták futballmezben 2.” című kötete alapján az összeállítást készítette Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Nyereményjáték, emeltük a tétet!

           Bejegyzés ideje: 2009. február 23.
           Szerző: Simon Sándor

           Pro és kontra, egy sima egy fordított

           Bejegyzés ideje: 2014. szeptember 1.
           Szerző: Simon Sándor

           FTC – PMFC után

           Bejegyzés ideje: 2011. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Fradi dicső múltja, 26.rész – 1927-28

           Bejegyzés ideje: 2009. március 31.
           Szerző: Simon Sándor

           Deák Ferenc emlékét is ápoljuk

           Bejegyzés ideje: 2013. január 17.
           Szerző: Simon Sándor