2017. április 24. hétfő

A Fradi és a magyar labdarúgás régebbi kupái: 3.rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. január 23.

A magyar labdarúgóélet jelenleg három kupát ismer, melyért évről-évre mérkőzhetnek a hazai klubcsapatok. Ezek közül kétségkívül a legrangosabb (még ha ezt nem is mindig vesszük észre a nézőtérről) a Magyar Kupa. Tudjuk, ennek a győztese megmérkőzhet az adott szezon bajnokával a Szuperkupáért. E kettőn kívül pedig a Ligakupával próbálkozik még az MLSZ.

Sorozatunk első részében az Ezüstlabda vándordíj történetét mutattuk be, mint legrégebbi ilyen, MLSZ által szervezett sorozatot. Majd a második részben a Corinthian vándordíjat.

A jelen részben egy olyan kupával foglalkozunk, melynek története régebbi, mint az előző kettőé. Hogy akkor miért nem az volt az első a bemutatott kupák sorában? Azért mert ennek nem magyar az eredete.

Az 1897-től 1911-ig rendezett Challenge Cupról beszélünk, melyet Ausztriában, egészen pontosan Bécsben találtak ki. Hogy mégis tárgyaljuk, annak az az oka, hogy 1901-től a kupa nemzetközivé vált. Ebben az évben a cseh, majd 1902-től a magyar csapatok is bekapcsolódhattak a küzdelembe. Elmondható, hogy ez a sorozat volt az őse az 1927-ben elindított Mitropa Cup-nak, amit mi magyarok Középeurópai Kupaként, röviden KK-nak ismertünk meg.

A Challenge Cup kitalálója a bécsi John Gramlick, a Vienna Cricket FC (ismerteb nevén a Cricketer) alapítóinak egyike. Kezdettől az Osztrák-Magyar Monarchia csapatait képzelték a kieséses rendszerű kupaküzdelmekbe, ám gyakorlatilag csak a három nagyváros, kezdetben Bécs, majd Prága és Budapest csapatai neveztek. Eredetileg úgy gondolták, hogy az a csapat, amelyik háromszor egymás után elnyeri a kupát, az végleg megtarthatja, ám ezt a szabályt 1903-ban megváltoztatták, a kupából valódi vándordíj lett, egyik csapat sem tarthatta meg.

1. kiírás: 1897/98
Négy bécsi csapat indult, az első győztes a rendező Cricketer lett.

2. kiírás: 1898/99
Eggyel nőtt az indulók száma, új győztest is avattak, a First Vienna FC nyert.

3. kiírás: 1899/00
Az indulók száma és a győztes csapat megegyezett az előző évivel.

4. kiírás: 1900/01
A négy bécsi klub mellé bekapcsolódott két prágai csapat is. A kiírás úgy módosult, hogy minden országban külön rendezték meg az előcsatározásokat és a győztesek utazhattak Bécsbe a döntőbe. Ebben az évben így már nemzetközi volt a döntő, amelyet a WAC és a Slavia vívott, az előbbi nyert 1-0-ra.

5. kiírás: 1901/02
Bekapcsolódtak a magyarok. A két bécsi (viták miatt többen visszaléptek), két prágai klub mellet mindjárt négyen, a BTC, a BSC, a 33 FC és természetesen az FTC. Ez a szám azzal az előnnyel is járt, hogy a legjobb két magyar csapat egyből az elődöntőbe jutott.

Az első magyar Challenge Cup meccset az FTC a Bp. SC ellen vívta 1902.03.16-án és 3-1-re győzött. A hazai másik ágon BTC – 33 FC 2-0, így a bécsi döntőbe jutásért az FTC a BTC-vel mérkőzhetett. Sok sikerrel nem járt az 1902.04.27-én a Millenárison rendezett meccsen, hiszen 5-1-re kikapott, így a BTC utazhatott Bécsbe a magyar klubok közül elsőként nemzetközi kupadöntőre, amelyet 2-1-re elveszett a Cricketer ellenében.

6. kiírás: 1902/03
Igencsak megnőtt, legalábbis osztrák oldalon a részvételi kedv, hiszen csak onnan nyolc csapat nevezett. Prágából egy, Budapestről két nevező volt. Így az FTC – 33 FC mérkőzés egyben a “magyar döntőt” is jelentette. 1902.11.16-án a Millenárison, Braun Ferenc góljával 1-0-ra győzött az FTC, amely győzelem az indulók számából érthetően nem döntőt, csupán elődöntőt ért. 1903.05.03-án Bécsben a WAC volt az ellenfél, amelytől sima 5-0 arányú vereséget szenvedtek, az első nemzetközi kupameccsükön. A WAC a későbbiekben a kupát is elnyerte.

7. kiírás: 1903/04
Kilenc résztvevő, 6 Ausztriából, 2 Prágából és 1 Budapestről, a 33 FC, azaz ebben az évben az FTC nem nevezett. A kupát, előző évi győzelmét megismételve a WAC nyerte, úgy hogy nem kellett megmérkőznie külföldi csapatokkal, hisz mind a csehek, mind a magyar csapat a döntő előtt visszalépett.

8. kiírás: 1904/05
Az előző évi viták folytatódtak, így ebben az évadban sem sikerült igazi kupasorozatot lebonyolítani. Magyar részről a MAC és a MUE vett részt a küzdelemben, a bécsi döntőbe a MAC jutott, ahol 2-1-re kikapott a Wiener SV együttesétől.

A szervezésben valami egyértelműen megszakadt, olyannyira, hogy ezután három éven keresztül ki sem írták a kupát. A következő kiírás így 1908-ra esett.

9. kiírás: 1908/09
Úgy tűnik, rendeződtek a viták, újra több csapat nevezett. Ausztriában nyolc, Csehországban öt, Magyarországon pedig 4+1. Hogy miért? A magyar torna ideje egybeesett az abban az időben roppant népszerű Húsvéti-serleg mérkőzésekkel, ezért az MLSZ úgy döntött, hogy a húsvéti torna mérkőzéssorozatának győztese a Challenge Cup magyar döntőjének a győztese is lesz. Erre a tornára viszont vendégként meghívták a német VfB Leipzig csapatát is. A két legjobb magyar csapat az FTC és az MTK részvétele adott volt, a negyedik helyért a BTC és a MAC selejtezett, előbbi győzelmével. A tornát két győzelemmel (MTK és a németek ellen) és egy döntetlennel (BTC) az FTC nyerte meg, így jogott szerzett a bécsi döntőre.

A döntő Bécsben 1909.06.13-án volt a WSC ellen. Az FTC 2-1-re győzött ezzel első nem osztrák csapatként nyerte meg a Challenge Cup-ot. Egyben ez volt az első külföldön aratott kupagyőzelme.

A győztes csapat összeállítása:
Fritz – Kucsera, Manglitz – Weinber, Bródy, Gorszky – Gerstl, Weisz, Koródy, Schlosser, Szeitler

Weisz a 34. percben vezetést szerzett, amit az osztrákok az 53. percben kiegyenlítettek. Nem sokáig örülhettek, mert egy perc múlva Schlosser is betalált, kialakítva ezzel a végeredményt.

Ez a csapat nyert meg mindent (bajnokság, Ezüstlabda, Corinthian-díj, Húsvéti-serleg, Challenge Cup) abban a szezonban:

Lehet, hogy az osztrák sportbarátokat megrendítette az FTC sikere? Mindenesetre a következő évben megint nem írták ki a kupát.

10. kiírás: 1910/11
A cseheknek elment a kedvük. A magyarok sem kívántak az FTC-vel harcolni (aranycsapat volt itthon a javából), így az FTC játék nélkül a bécsi döntő egyik résztvevője lehetett, amiért az osztrák csapatok komoly előcsatározásokat folytattak, amelyekből a WSC jött ki győztesen. Mindez azt jelentette, hogy megismétlődött a két évvel azelőtti finálé. Sajnos, most más eredménnyel.

1911.09.23. Bécs: WSC – FTC 3-0

Ez volt a hattyúdal! Többé nem írták ki a sorozatot, amelynek lebonyolításában az utolsó években oly sok vita volt.

A kupát valószínűleg ma is az utolsó győztes vitrinjeiben kell keresni. Örömteli, hogy ennek talpazatán is ott viríthat az a számunkra oly szép három betű, FTC.

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973 (1974)

http://www.rsssf.com/
http://www.iffhs.de/

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Nemes gondolatok baráti körben

           Bejegyzés ideje: 2014. augusztus 30.
           Szerző: SzB

           Elhunyt egy lelkes Fradi drukker

           Bejegyzés ideje: 2013. március 13.
           Szerző: SzB

           A két edző szópárbaja

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 9.
           Szerző: tibu1

           Verses kedvű fradisták a múltból

           Bejegyzés ideje: 2014. november 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Meghívó az Albert Emlékkiállításra

           Bejegyzés ideje: 2016. szeptember 10.
           Szerző: Admin