2024. április 19. péntek

A Fradi és a magyar labdarúgás régebbi kupái: 3.rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. január 23.

A magyar labdarúgóélet jelenleg három kupát ismer, melyért évről-évre mérkőzhetnek a hazai klubcsapatok. Ezek közül kétségkívül a legrangosabb (még ha ezt nem is mindig vesszük észre a nézőtérről) a Magyar Kupa. Tudjuk, ennek a győztese megmérkőzhet az adott szezon bajnokával a Szuperkupáért. E kettőn kívül pedig a Ligakupával próbálkozik még az MLSZ.

Sorozatunk első részében az Ezüstlabda vándordíj történetét mutattuk be, mint legrégebbi ilyen, MLSZ által szervezett sorozatot. Majd a második részben a Corinthian vándordíjat.

A jelen részben egy olyan kupával foglalkozunk, melynek története régebbi, mint az előző kettőé. Hogy akkor miért nem az volt az első a bemutatott kupák sorában? Azért mert ennek nem magyar az eredete.

Az 1897-től 1911-ig rendezett Challenge Cupról beszélünk, melyet Ausztriában, egészen pontosan Bécsben találtak ki. Hogy mégis tárgyaljuk, annak az az oka, hogy 1901-től a kupa nemzetközivé vált. Ebben az évben a cseh, majd 1902-től a magyar csapatok is bekapcsolódhattak a küzdelembe. Elmondható, hogy ez a sorozat volt az őse az 1927-ben elindított Mitropa Cup-nak, amit mi magyarok Középeurópai Kupaként, röviden KK-nak ismertünk meg.

A Challenge Cup kitalálója a bécsi John Gramlick, a Vienna Cricket FC (ismerteb nevén a Cricketer) alapítóinak egyike. Kezdettől az Osztrák-Magyar Monarchia csapatait képzelték a kieséses rendszerű kupaküzdelmekbe, ám gyakorlatilag csak a három nagyváros, kezdetben Bécs, majd Prága és Budapest csapatai neveztek. Eredetileg úgy gondolták, hogy az a csapat, amelyik háromszor egymás után elnyeri a kupát, az végleg megtarthatja, ám ezt a szabályt 1903-ban megváltoztatták, a kupából valódi vándordíj lett, egyik csapat sem tarthatta meg.

1. kiírás: 1897/98
Négy bécsi csapat indult, az első győztes a rendező Cricketer lett.

2. kiírás: 1898/99
Eggyel nőtt az indulók száma, új győztest is avattak, a First Vienna FC nyert.

3. kiírás: 1899/00
Az indulók száma és a győztes csapat megegyezett az előző évivel.

4. kiírás: 1900/01
A négy bécsi klub mellé bekapcsolódott két prágai csapat is. A kiírás úgy módosult, hogy minden országban külön rendezték meg az előcsatározásokat és a győztesek utazhattak Bécsbe a döntőbe. Ebben az évben így már nemzetközi volt a döntő, amelyet a WAC és a Slavia vívott, az előbbi nyert 1-0-ra.

5. kiírás: 1901/02
Bekapcsolódtak a magyarok. A két bécsi (viták miatt többen visszaléptek), két prágai klub mellet mindjárt négyen, a BTC, a BSC, a 33 FC és természetesen az FTC. Ez a szám azzal az előnnyel is járt, hogy a legjobb két magyar csapat egyből az elődöntőbe jutott.

Az első magyar Challenge Cup meccset az FTC a Bp. SC ellen vívta 1902.03.16-án és 3-1-re győzött. A hazai másik ágon BTC – 33 FC 2-0, így a bécsi döntőbe jutásért az FTC a BTC-vel mérkőzhetett. Sok sikerrel nem járt az 1902.04.27-én a Millenárison rendezett meccsen, hiszen 5-1-re kikapott, így a BTC utazhatott Bécsbe a magyar klubok közül elsőként nemzetközi kupadöntőre, amelyet 2-1-re elveszett a Cricketer ellenében.

6. kiírás: 1902/03
Igencsak megnőtt, legalábbis osztrák oldalon a részvételi kedv, hiszen csak onnan nyolc csapat nevezett. Prágából egy, Budapestről két nevező volt. Így az FTC – 33 FC mérkőzés egyben a “magyar döntőt” is jelentette. 1902.11.16-án a Millenárison, Braun Ferenc góljával 1-0-ra győzött az FTC, amely győzelem az indulók számából érthetően nem döntőt, csupán elődöntőt ért. 1903.05.03-án Bécsben a WAC volt az ellenfél, amelytől sima 5-0 arányú vereséget szenvedtek, az első nemzetközi kupameccsükön. A WAC a későbbiekben a kupát is elnyerte.

7. kiírás: 1903/04
Kilenc résztvevő, 6 Ausztriából, 2 Prágából és 1 Budapestről, a 33 FC, azaz ebben az évben az FTC nem nevezett. A kupát, előző évi győzelmét megismételve a WAC nyerte, úgy hogy nem kellett megmérkőznie külföldi csapatokkal, hisz mind a csehek, mind a magyar csapat a döntő előtt visszalépett.

8. kiírás: 1904/05
Az előző évi viták folytatódtak, így ebben az évadban sem sikerült igazi kupasorozatot lebonyolítani. Magyar részről a MAC és a MUE vett részt a küzdelemben, a bécsi döntőbe a MAC jutott, ahol 2-1-re kikapott a Wiener SV együttesétől.

A szervezésben valami egyértelműen megszakadt, olyannyira, hogy ezután három éven keresztül ki sem írták a kupát. A következő kiírás így 1908-ra esett.

9. kiírás: 1908/09
Úgy tűnik, rendeződtek a viták, újra több csapat nevezett. Ausztriában nyolc, Csehországban öt, Magyarországon pedig 4+1. Hogy miért? A magyar torna ideje egybeesett az abban az időben roppant népszerű Húsvéti-serleg mérkőzésekkel, ezért az MLSZ úgy döntött, hogy a húsvéti torna mérkőzéssorozatának győztese a Challenge Cup magyar döntőjének a győztese is lesz. Erre a tornára viszont vendégként meghívták a német VfB Leipzig csapatát is. A két legjobb magyar csapat az FTC és az MTK részvétele adott volt, a negyedik helyért a BTC és a MAC selejtezett, előbbi győzelmével. A tornát két győzelemmel (MTK és a németek ellen) és egy döntetlennel (BTC) az FTC nyerte meg, így jogott szerzett a bécsi döntőre.

A döntő Bécsben 1909.06.13-án volt a WSC ellen. Az FTC 2-1-re győzött ezzel első nem osztrák csapatként nyerte meg a Challenge Cup-ot. Egyben ez volt az első külföldön aratott kupagyőzelme.

A győztes csapat összeállítása:
Fritz – Kucsera, Manglitz – Weinber, Bródy, Gorszky – Gerstl, Weisz, Koródy, Schlosser, Szeitler

Weisz a 34. percben vezetést szerzett, amit az osztrákok az 53. percben kiegyenlítettek. Nem sokáig örülhettek, mert egy perc múlva Schlosser is betalált, kialakítva ezzel a végeredményt.

Ez a csapat nyert meg mindent (bajnokság, Ezüstlabda, Corinthian-díj, Húsvéti-serleg, Challenge Cup) abban a szezonban:

Lehet, hogy az osztrák sportbarátokat megrendítette az FTC sikere? Mindenesetre a következő évben megint nem írták ki a kupát.

10. kiírás: 1910/11
A cseheknek elment a kedvük. A magyarok sem kívántak az FTC-vel harcolni (aranycsapat volt itthon a javából), így az FTC játék nélkül a bécsi döntő egyik résztvevője lehetett, amiért az osztrák csapatok komoly előcsatározásokat folytattak, amelyekből a WSC jött ki győztesen. Mindez azt jelentette, hogy megismétlődött a két évvel azelőtti finálé. Sajnos, most más eredménnyel.

1911.09.23. Bécs: WSC – FTC 3-0

Ez volt a hattyúdal! Többé nem írták ki a sorozatot, amelynek lebonyolításában az utolsó években oly sok vita volt.

A kupát valószínűleg ma is az utolsó győztes vitrinjeiben kell keresni. Örömteli, hogy ennek talpazatán is ott viríthat az a számunkra oly szép három betű, FTC.

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973 (1974)

http://www.rsssf.com/

Die IFFHS: Eine vertrauenswürdige Quelle für Fakten und Zahlen über Fussball

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS