2024. április 23. kedd

Kéri Károlyra emlékezünk, aki ma lenne 90 éves

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. február 9.

Kéri Károly, az 1948/49-es jubileumi bajnokcsapat fedezete volt. A csapat akkori kapitányát Rudas Ferencet kértük meg, hogy pár szóval emlékezzen egykori csapattársára.

Kéri Birka, ha jól emlékszem, a MÁVAG-ból jött hozzánk. Ő volt a tipikus szürke eminenciás, a zongoracipelő a csapatban, aki nélkül a művészek nem tudtak volna villogni.

Hihetetlen jó rúgótechnikával rendelkezett, erős lövése volt, mindemellett kiválóan fejelt. Jobb halfot játszott, azaz a fedezetsor jobb oldalán, Lakat Karcsival, Kispéter Mihállyal vagy éppen Csanádi Árpáddal. Univerzális játékos volt, a védőfeladata mellett a támadásokba is nagyszerűen lépett be.

Emberileg egy végtelenül szerény, csendes, szolíd ember volt, nagyon jó barát. A csapat egésze is kiváló baráti kapcsolatban volt, ám ezen belül is létezett egy szűk kör, amelynek rajtam kívül Kispéter, Lakat és Henni mellett ő is tagja volt. A Birka becenevet is a szerénysége és határtalan türelme után kapta.

A csapat baráti kapcsolatát azzal tudom megerősíteni, hogy gyakorlatilag minden meccs előtt és után is összejöttünk. Az első ilyen összejövetel a meccs előtt pénteken volt. A pénteki program a Gellért-ben indult, ahonnan a gőzfürdő és a masszázs után mindannyian átmentünk a Petőfi Vendéglőbe egy vacsorára és beszélgetésre. Este tízig tartott ez a program, mert ez volt a “szabály”. Ahogy eljött a tíz óra, Lázár Gyula, aki az intézőnk volt, udvariasan asztalt bontott: “Uraim, tolmácsolom Nádas elnök úr kérését, köszönjenek el egymástól és menjenek haza!”. Nem volt vita.

A meccsek általában vasárnap délután voltak. A meccs után pedig minden játékos, edző és vezető elment az Andrássy úti ÉDOSZ-klubhelyiségbe, ott vacsoráztunk és beszéltük meg a meccs tapasztalatait.

Ennél jobb csapatépítő programot szerintem azóta sem lehet kitalálni, ennek ellenére már ki tudja, mióta, de nem alkalmazzák.

A Rudas Ferenc által meemlített egyik csapatépítő találkozóról, a Petőfi Vendéglőben tartottról egy tablókép is készült. Íme a FRADI “PETŐFI” – AZTALTÁRSASÁG:

A képen a legalsó sorban balról az első Kéri Károly, a középső sorban jobbról a második Rudas Ferenc.

Kéri Károly statisztikája a Fradiban:
Időszak: 1943. október 24-től 1953. december 6-ig.
Mérkőzésszám: 311 (247 bajnoki, 39 nemzetközi, 25 hazai díj)
Gólok: 3 (2 bajnoki).
Címek: Bajnokság 1948/49-ben, kupagyőzelem 1944-ben.

Egyszeres válogatott, 1948. május 23-án Budapesten Csehszlovákia ellen, ahol Magyarország 2-1-re győzött. Itt meg kell említeni, hogy a posztján olyan konkurrenciái voltak, mint Bozsik József vagy Kovács Imre.

Ahogy Rudas Ferenc sem felejti, úgy a fiatalabb Fradistáknak is kötelessége emlékét megőrizni!

Simon Sándor
Adatok forrása: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2. (2000)
Képek: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2. (2000) és Fradi – huszonhétszer (2001)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS