2024. április 16. kedd

Nagyító alatt a 2009-es őszi szezon, 4. rész: BÜNTETÉSEK

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. február 9.

statfejlecAvagy az MLSZ és a FRADI kapcsolata.

Amióta az eszemet tudom, az MLSZ nem volt túl jó kapcsolatban a csapatunkkal. Ez a statisztika az őszi idényre mutat vissza, azonban akár hosszú időszakra is visszanyúlhatnék.

Évekkel ezelőtt főként a bírókkal és ítéleteikkel voltak problémáink, illetve játékosaink eltiltásaival – már ami az MLSZ-t illeti. Aztán ez megváltozott.

Az új kor első, kiemelkedően szigorú büntetését a 2003 május 30–ai események miatt kaptuk. 3 évvel Kisteleki megválasztása előtt, az akkori legsúlyosabb büntetést, 40 millió Forintos bírságot + 3 zárt kapus büntetést, ráadásul 6 pontot levontak (ezt fél év múlva a téli szünetben visszavonták). Én akkor éreztem először, hogy a Club ki van szolgáltatva, hiszen nincsen megszabva a szabályzatban, hogy például mi minősül rendzavarásnak, milyen rendzavarásért, mekkora mértékű büntetés jár, gyakorlatilag néhány ember olyan döntést hoz, amilyenhez éppen kedve van. Sajnos, ez azóta sem változott.

Aztán 2006 februárjában megválasztották Kistelekit, aki pár hónappal később kizáratta a Ferencvárost az első osztályból, ahol a csapat azt megelőzően a 6. helyen végzett. Azt hiszem, ennél nincsen súlyosabb büntetés, ráadásul mindez pénzügyi okokra hivatkozva történt. Az, hogy sportolók pályán elért teljesítményét tették semmissé egy olyan „első osztályú” fociközegben, ahol rengeteg csapat küzd-küzdött pénzügyi problémákkal, mindenkinek engedtek – például annak a Sopronnak is, amelyik becsődölt bajnokság közben – csak mi nem kaptunk „engedélyt”.

Anno kártérítési per lehetősége is lógott a levegőben, végül egyezség született a Club és az MLSZ között, aminek egyik felét, a műfüves pályánkat elkészítették, de azon már az egyezség második feltételét, a „barátságos” FTC – Magyar válogatott meccset nem rendezték meg.

Az NB II-ben sem volt mindig „nyugtunk”, egyebek mellett például a mérkőzések kezdési időpontjainak tologatásával többször borzolták idegeinket, és általában bármilyen kérése volt a Clubnak, azt elutasították.

Sok esetet lehetne még sorolni, de úgy gondolom, ez a néhány is bizonyítja, mennyire nem becsüli meg és nem tartja partnernek a szövetség azt a csapatot, amelynek dicsőséges időszakában a sikerekben igenis sokat lehetett köszönni, aki évről-évre általában mindig „ment” néhány fordulót az adott nemzetközi kupában, aki UEFA csoportkörre is meg tudta tölteni a Puskás Ferenc Stadiont, arról nem beszélve, hogy a valódi értékére ismét fény derült akkor, amikor az NB1-be való feljutása miatt a TV csatornák versengést rendeztek a Fradival bővült NB1-es közvetítési jogokért. Ez olyan tény, amit nem lehetett szőnyeg alá söpörni, mint például korábban azt, amikor a Fradit kizárták és az RTL Klub azt mondta, köszöni szépen, kiszáll az NB1 közvetítéséből, Fradi nélkül nem kér belőle. Azt, akkor el lehetett felejtetni gyorsan, most azonban az érkező MILLIÁRDOKRÓL minden média írt, és mindenki tudja azóta, hogy ez főként a Ferencvárosnak köszönhető.

De azon olvasót, akit esetleg nem győztem meg az eddig leírtakkal, és nem jártas napi szinten a focival kapcsolatos hírekben, még egy tényt azért ideírnék igazolásul: az őszi Újpest-FTC rangadó – ami világviszonylatban is komoly helyen van a rangadók listáján – nézőcsúcsot döntött a közvetítő sporttelevízió nézettségében, 9 év alatt egyetlen mérkőzésbe sem kapcsolódtak be annyian, mint ebbe, az azon a hétvégén rendezett Barcelona-Real Madridot is megelőzte, milliós nézettség feletti volt a mérleg, ami itthoni viszonylatban kiemelkedő…

Visszatérve a csapatra, sikerült a feljutás 2009 nyarán – újra NB1.

2009 ŐSZ – BÜNTETÉSEK

Mivel hiteles, fix „lelőhelye” nincs a büntetéseknek, talán csak a Clubnál az erről szóló értesítések, ezért az internetről kellett a híreket összeszednem, remélhetőleg pontosan sikerült. Ezek alapján az alábbi táblázatot készítettem. A megjegyzés rovatba a teljesség igénye nélkül feltüntettem néhány adatot, amelyek a büntetések igazságosságára hivatottak felhívni a figyelmet.

Apropó, igazságosság! A debreceni büntetéssel kapcsolatban konkrétan elhangzott az (megjelent sajtóhírben is) – hogy több tiltott pirotechnika, több büntetés…

AKIK FIGYELTEK ÉS AKIK JEGYZETELTEK

Nézzük éles szemű MLSZ ellenőreinket, kik voltak ők, tollaik vastag hegyének mekkora pénzbüntetést köszönhet Clubunk, mennyit írtak a „számlánkra” egyénenként ?

dr. Talpai János – aki a Diósgyőr botrány kirobbanásakor azonnal nyilatkozott is a televízió élő műsorában (minő véletlen?!) – korábban az MTK elleni meccsünkön volt „vendég” nálunk. Mindenki tudja, aki valamennyire is jártas az itthoni focivilágban, az a mérkőzés olyan, ahol mindig lehet valami büntetni valót találni. Ilyen meccsre nyilván a legjobb szakembert küldik. Bár igazi balhé, rendbontás nem volt, 2 transzparensért és néhány verbális „szóért” 1.5 milliós, igen magas büntetést kaptunk.

Ezek után nagyon erősen azt szeretném hinni, hogy a legnevesebb, legjobb ellenőr csak „véletlenül” kapta az ominózus Diósgyőr elleni meccset …

MIT HOZ A JÖVŐ?

A Club megfelelt a szezon előtt minden biztonsági szabálynak, így kaphatott licenszet. Azt is mindenki tudja, a Fradi-pálya az egyik legkorszerűbben „felkamerázott” stadion volt eddig is. Mégsem volt elég ez!

A Fradi – egyedüliként itthon – milliókat kellett, hogy költsön – a büntetéseken felül – a hamarosan bontandó stadionjának biztonsági korszerűsítésére, ami a rendőrség „parancsa” volt, ezen lépések nélkül elvileg megtiltották volna a tavaszi belépést a nézőknek. Ennek keretében kerül bevezetésre a szurkolói kártya is. A rendszer, ha minden igaz, kiépítésre került…

A Clubon kívül azonban más is megteszi azokat a lépéseket, amire szükség lenne? Lesznek-e valaha átlátható és egyértelmű szabályozások például a büntetések terén?

Amit lehetett, a Ferencváros megtette. Olyan feltételeknek kell megfelelnie most tavasszal, amilyen feltételeknek egyetlen magyar egyesületnek sem kell. A probléma az, hogy magukat a feltételeket sem lehet tisztán ismerni. Nincsenek világos szabályok, és úgy tűnik, a Fradin kívül más nem is törekszik arra, hogy a zavaros helyzet tisztuljon.

Sinka András

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS