2024. március 19. kedd

Ferencváros az előítéletek kereszttüzében

Szerző: moncsi1 Bejegyzés ideje: 2010. február 15.

Mint tudjuk, az előítélet egy előre kialakított, már meglévő standard vélemény általánosítása. Amikor a Ferencvárossal hoztam összefüggésbe ezt a fogalmat, nem kellett sokat gondolkodnom, mert sajnos igen erős negatív megítélés van a köztudatban a klubbal kapcsolatban.

A klub felvirágzásának idején sem volt ez másképp, és ha lehet azt mondani, drasztikusabban jelentkezett az előítélet akkoriban. Hiszen az akkori politikai helyzet szülte társadalmi viszonyok és a kor ideológiája erősen fel volt vértezve az olyan szervezetekkel szemben, amelyek nem követték az akkori pártpolitikát, vagy csak egy kicsit is eltértek attól. Nagyjából az előítélet is csak a politikai felsővezetés oldalán jött létre a Fradival kapcsolatban. Akkoriban még nem terjedt el szélesebb körben a negatív előítélet nagyobb csoportokban, a hétköznapi ember akkor még nem gondolt egyebet a klubról, maximum annyit, hogy nem a kedvence, mert egyszerűen nem szimpatizált vele.

Nem tudni, hogy konkrétan mi váltotta ki az ellenoldalt képviselő csoportok mérhetetlen unszimpátiáját, de annyi bizonyos, hogy széles spektrumon terjedt el ezután az előítelet. A média lávaként árasztotta el negatív híreivel a nagyközönséget, és a Ferencváros szélsőséges szurkolóiról beszélt.

No, de hogyan nyilvánul meg a negatív előítélet a csapatot illetően?

Sokszor érezhető és lehet hallani a médiából, hogy ez szégyenletes, ez nem jó, és ez egyedülállóan renitens történés, hogy a vandálok pont a Ferencvárost találták meg, biztos okuk volt rá, valahogy a hasonló hasonlót vonz törvénye alapján. Hallatlan és elborzasztó dolog nem beszélni róla, nem acsarkodni felette és még annál is szörnyűbb a klubhoz tartozni. Az meg már egyenesen bűn, gyerekeket, nőket, idős embereket kivinni a lelátókra, tartja a közfelfogás.

Ám, amikor kiugró sikereket ért el a csapat a történelem folyamán, amikor nem lehetett szemet hunyni a nemzetközi sikerek felett, akkor csak hallgattak, de a pozitív megítélés valamiért elmaradt.

Hogyan tudunk tenni azért, hogy ezen a negatív képen változtathassunk?

Fel kell sorakoztatnunk az előítéletekkel szemben az ellenpéldák garmadát! Tenni kell a Ferencvárosért úgy, hogy jelenlétünkkel erősítjük a klub erkölcsi jóhírét, hogy bebizonyíthassuk, igenis helyük van a lelátón a gyerekeknek, nőknek és időseknek, és a férfiak sem a vandalizmus miatt járnak a mérkőzésekre. Törekedjünk rá, hogy a szurkolótáborunk minél több erkölcsileg igényes, gondolkodni tudó, normális szurkolóval gyarapodjon, és a régiek is megmaradjanak hűen mellettünk!

Ezután büszkén megmutathatjuk, hogy a csapatból áradó összetartó erőt kultúrált szurkolásra használtuk fel, és ezzel mihamarabb lesöpörhetjük majd az előítéleteket a Ferencvárosról, annak dicső címeréről.

Istenes Mónika

A végére ugorhat és hozzászólhat.

6 hozzászólás

  1. trebla77 írta:

    Nagyon jó, hogy előhoztad ezt a témát,remélem a gondolatmenetét tovább visszük, kiszélesítjük.A kitünő írásodhoz annyit tennék hozzá, hogy az a politikai hatalom amelyik nem tud eredményeket felmutatni, az ellenségképet keres magának. Erre az elmult hetven esztendő tökéletesen megfelelt. A médiaszereplők 90% az mszp-töl kap igenszép, messze az átlag feletti juttatást. Éppen ezért velünk kapcsolatban nincs egyenlő elbírálás, csak diszkrimináció.A hatalom számára a sport a legkönnyebben elérhető befolyásolási eszköz, és magamutogatási lehetőség. További jó írásokat kívánok,és eggyüttgondolkozást.

    Hozzászólás ideje: 2010. február 15. 12:34

  2. Arányi József írta:

    Kívánnám, hogy a magyar media csak egy cseppet hasonlítana az intellektushoz, ami például ebből a cikkből sugárzik.

    Én az előitéletek gyökerét nem igazán tudom megtalálni, persze én elfogult is vagyok, mert a FRADIKA azéletem része. Azt viszont kijelenthetem, hogy az egyik kártevő mindég a politika
    volt. Az ideológia lényegében egy “hamis tudat”, ez számukra az érték, amit mindenáron terjeszteni kell, különben elhal. Nem is értették meg soha, hogy mi tart össze sok százezer,
    sőt millió embert itthon és külföldön. (Még a nevünkket is elvették, megtiltották a kiejtését. Sikeretelenül !). Ők elmúltak az (elő) ítéleteikkel együtt, de a FRADI ÖRÖK ! Szánalmasak szegények, akik u,n előitéletesek, mert hiányzik belőlük az összetarzozás boldogító érzésének képessége. Nem adatott meg nekik az, amit mi megélünk. Ezért tör elő belőlük a rombolás vágya.

    Hozzászólás ideje: 2010. február 15. 18:47

  3. moncsi1 írta:

    Trebla 77! Köszi, hogy írtál! 🙂 A politika destruktivitásra való hajlamát régen sem tudta, és ma sem képes véka alá rejteni. Amikor nincs mit felmutatni, elterelő hadműveletként jöhet az ujjal mutogatás azokra a szervezetekre, amelyek csoportokat mozgatnak meg, plusz befolyásolják a közfelfogást.

    Hozzászólás ideje: 2010. február 15. 22:26

  4. moncsi1 írta:

    Arányi Józsefnek: Az előítéleteket használjuk sajnos mindannyian, csak a mértéke változik talán. Az eredetét a gondolkodás mellőzésében vélem felfedezni, rosszabbik esetben meg -mint fentebb is írtam – a figyelemelterelés műveletében. Azt a fajta ideológiát, ami kártékony a társadalomra, persze, lehet “hamis tudatnak” nevezni, de én inkább diktatórikus kommunizmusnak nevezném! 😀 Viszont a mi ideológiánk semmiképp sem ártalmas, amíg élünk -halunk a Ferencvárosért és hirdetjük a három E szellemiségét, nemes eszmék hírnökei lehetünk újra meg újra, legalábbis egy kis időre mindenképp. Köszi, hogy írtál. 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. február 15. 22:42

  5. Slózi írta:

    Egyszer már azt kéne megtudni, hogy milyen ideológiáról is beszélünk magunkkal kapcsolatban, – nem lehet, hogy bennünk van a hiba? -, hiszen mindent megtettünk az elmúlt években, hogy minél rosszabb képet fessünk magunkról, most meg fel vagyunk háborodva, hogy nem tetszik másoknak ez a ronda kép.

    Hozzászólás ideje: 2010. február 16. 08:03

  6. eagleeye írta:

    Slózi, azért rengeteg pozitív dologról is beszélhetünk Ferencváros szinten, de nyilvánvalóan ezek nem kapnak sajtó visszhangot.
    Hogy csak egyet említsek, az FSZSZ rendszeres, évenkénti karácsonyi akciója vagy most karácsonykor a csapat egyes tagjai szintén jótékonykodtak, ezekről csak a blikkben olvasni maximum.
    Vagy a Club nagyszerű gesztusa Grosics felé – mondjuk erről sporttv-k beszéltek, de hírek nem igazán.
    Ellenben más csapatok balhéjánál a mi évekkel ezelőtti balhé felvételeinket vágja be a média a hír alá és egyáltalán.
    Egyébként akit egyszer megbélyegeznek, az nagyon nehezen mossa le azt magáról.Ráadásul velünk nem egyszer, hanem rendszeresen megteszik.Van, amikor van rá ok, van amikor nincs.
    Az elmúlt évek legnagyobb balhéja úgy gondolom az UTE-Vidi volt és nem az FTC-Diósgyőr.Mégis a mi felvételeinket mutogatták hosszú hetekig és a mi büntetésünk volt a legsúlyosabb.

    Hozzászólás ideje: 2010. február 16. 09:53

HOZZÁSZÓLÁS