2024. április 16. kedd

A Fradi és a magyar labdarúgás régebbi kupái: 5.rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. február 17.

A magyar labdarúgóélet jelenleg három kupát ismer, melyért évről-évre mérkőzhetnek a hazai klubcsapatok. Ezek közül kétségkívül a legrangosabb (még ha ezt nem is mindig vesszük észre a nézőtérről) a Magyar Kupa. Tudjuk, ennek a győztese megmérkőzhet az adott szezon bajnokával a Szuperkupáért. E kettőn kívül pedig a Ligakupával próbálkozik még az MLSZ.

Sorozatunk ötödik részében egy érdekes, kétszer is elindított, ám mindkétszer megbukott kezdeményezésről, a Téli Kupáról írunk.

Először a professzionalista szezon első évadában, 1926 telén, amely sorozat 1927-ben fejeződött be, bár nem úgy, ahogy a szervezők elképzelték. Nézzük, hogy szerepelt a Fradi!

Első mérkőzését 1926. december 26-án, Karácsony másnapján vívta az Üllői úton:

Ferencváros – Vasas 4-2

Folytatás 1927. január 2-án, ugyancsak az Üllői úton:

Ferencváros – Nemzeti 2-1

Egy héttel később pedig a rangadó, ez is az Üllői úton, 1927.01.09.

Ferencváros – Újpest 3-2

Mit is írt erről a téli csatáról az újság?

Az újpestiek támadásaival kezdődik a küzdelem. A 4. percben Jeszmás bombáját Huber csak kornerre tudja kitolni. Felelésül a zöld-fehérek sorozatos ellenakciókkal többször megközelítik az ellenfél hálóját és Kohut remek szabadrúgása csaknem célt ér, de Beneda kornerre nyomja a veszedelmes labdát. (13. p.)

Ezután ismét a lila-fehérek kerülnek frontba és a 20. percben P. Szabó révén Jeszmás hat lépésről belövi a vezető gólt: 0:1. Pár perc múlva Beneda Rázsó beadására szánt 23 méteres labdáját könnyelműen fogja és a labda a hálóba fut: 1:1.

Ferencvárosi fölény alakul ki. A 31. percben Fuhrmann a felső sarokba mintaszerű gólt lő: 2:1. Kis idő múlva Jeszmás térden rúgja Bukovit, aki percekre harcképtelenné válik. Utána erőteljes ferencvárosi támadások következnek és a 40. percben Kohut ideális labdájával Rázsó a hálóba fut: 3:1. Félidő: 3:1.

A mérkőzés második fele durva faultokkal kezdődik s ezért a szabadrúgások tömege rontja a küzdelem szépségét. A 12. percben Kohut veszedelmes akciója nyomán nagy kavarodás támad Beneda előtt, de az elszánt védelem az utolsó pillanatban sikeresen lép közbe.

Változatos játék után a 21. percben Hungler II. a 16-os vonalon belül elgáncsolja Wilhelmet. A megítélt tizenegyest Jeszmás szabályszerűen belövi: 3:2.

A 38. percben Péter megrúgja Rázsót, amiért a bíró kiállítja. Rögtön utána Schlosser passzát Rázsó kapásból hatalmas erővel vágja a kapura, de Beneda bravúros robinzonáddal megmenti a hálóját.

A közölt kép és tudósítás a történelem iránt érdeklődőknek igazi kincsesbányaként szolgáló www.huszadikszazad.hu honlapon található. A képen egyébként a Fradi kapusa Huber tisztáz, sötét mezben még Takács Géza látható, no meg a háttérben felsejlik, hogy mennyi néző volt kíváncsi erre a téli csemegére.

Arról sajnos nem találtunk semmit, miért maradt félbe ez a sorozat, mert a Téli Kupa mérkőzéseit nem fejezték be. Csak annyi a bizonyosság, hogy a sorozat félbeszakadásakor a Fradi vezetett három győzelemmel.

Ezek után nem csoda, hogy hosszú-hosszú évekig nem került szóba telente a Téli Kupa ötlete.

1975-ben jutott valamelyik MLSZ-vezetőnek az eszébe, hogy csaknem ötven év múltán feléleszti a kezdeményezést. 1975-ben olyan szabályokkal írták ki a Téli Kupát, hogy minden NB I-es csapatnak indulnia kellett, ám a mérkőzéseken egy csapatban mindössze három 23 éven felüli játékos szerepelhetett. Ezzel szerettek volna az ifjú tehetségek felfelé áramlásának szabad utat biztosítani. Az FTC-től sokat várt a közönség. Ne feledjük, ebben az évben a Dalnoki Jenő által edzett ifjú csodacsapat szárnyalt zöld-fehérben.

A csapatokat négy csoportba osztották, a négy csoportgyőztes jutott az elődöntőbe. A Fradi veretlenül nyerte csoportját a Haladás, az MTK és a Csepel előtt.

Az elődöntőben, 1975. december 13-án, 7-1-re lépte le a a Fradi a Videoton csapatát, majd másnap (!) a döntőben 4:1-re az Újpesti Dózsát, azaz beváltotta a szurkolói reményeket.

Itt is idézzük az újságot (Népsport):

Esélyesként indult, győztesként távozott a Ferencváros az idei Téli Kupából. A BKV Előre pálya fedett lelátója, az állóhely nyitott részei nyikorogtak az érdeklődők súlya alatt. A többség a Ferencvárosnak szurkolt a Téli Kupa döntőjén, és elégedetten szemlélődött, mert az őszi első helyezett még az előző napi elődöntőbeli játékra is “rátett egy lapáttal”. Az FTC bár nagy számjegyű győzelmet aratott, végig heves iramú, nagy küzdelmes összecsapás volt.

Az FTC nagy lendülettel kezdett, de a kihagyott 11-es után (Bálint) egy időre megtorpant. Ezt ügyesen használta ki a lila-fehér együttes, és a vezetést is megszerezte. Fordulás után is heves volt a küzdelem. A mérkőzés sorsa csak a hajrában dőlt el. Az utolsó 10 percben az FTC két gólt is szerezve biztosította a kupagyőzelmet. A Téli Kupa döntője jó hírverése volt a labdarúgásnak, a döntő kimondottan nagy közönségsikert aratott. A Ferencvárost külön elismerés illeti azért, hogy valamennyi játékosa nagy odaadással küzdött, s teljesen megérdemelten nyerte el a kupát.

A döntőt az alábbi összeállításban játszotta a Fradi:
Kollár – Giron, Bálint, Rab, Megyesi – Nyilasi, Ebedli, Branikovits – Kelemen, Szabó, Magyar
Csere: Csaja, Vad

Bármennyire is sikeres volt vagy annak minősítették, folytatása ennek sem lett, igaz ezt legalább befejezték.

Ez volt a Téli Kupa kétszer, két Fradi-Újpest tudósítással, amelyek közt csaknem 49 év telt el.

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973 (1974)
Nagy Béla: Fradi Karácsonyi könyv (1998)

és www.huszadikszazad.hu

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS