2024. március 19. kedd

Mit ér a tavasz?

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. február 25.

Mit ér a tavasz, ha nem zöldellnek a fák?

Mit ér a természet, ha az énekesmadár nem szállhat az erdő lágy illatán?

Vajon mit ér egy játszótér, ha eltűnik belőle a gyermeki kacaj?

Mit ér az étel ízek nélkül, s vajon mit ér az élet, ha a boldogság elköltözve, otthonától távol rajzolja idegen emberekre kedves mosolyát?

Vajon kit hív harcra a néma kürt, és kinek szomját oltja a kiapadt patak? A keserű méz kinek ínyét melengeti?

Mit ér a tó, ha tükrén nem csillan meg a nap?

Mit ér a hegy, ha nem nyújtózhat el rajta a tiszta ég és mit ér az ember, ha lelkét nem járja át az éltető remény?

Mit ér egy mérkőzés, ha üresen kongó lelátók a csenddel vajúdva szülnek üres eredményeket?

Ki lehetett az a meddő gondolkozású, fagyott lelkű zord ember, aki “feltalálta” a zártkapus mérkőzéseket?

Kik lehetnek azok, kik érzelmeiket, ép eszüket félretéve, követik ezeket a korcs szabályokat?

Miért kiáltunk néma ajkakkal süket füleknek halott reményt?

Akik zárt ajtó mögött ülésezve csendben hoznak halott ítéletet, azok vajh láttak-e már tavaszt? Hallották-e az erdők dallamát, látták-e a szivárvány íves mázait? Vagy csak bezárva, ajtóik és önmaguk mögé, hoznak terméketlen ítéleteket?

Állott levegőben ki kell tárni az ablakot, s ha eljön a tél után a tavasz, be kell szippantani a virágillatot. Ki nem ezt teszi, hanem gátat épít az új forrás elé, azt később a felgyülemlett víz borítja el. Belefullad saját magányába, de az élet akkor is útra kel!

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. Arányi József írta:

    Köszönettel tartozom ezért az írásért. Ezt a boldog, gyönyörű világot szeretem, no meg a FRADIT.
    Sajnos vannak emberek, akik visszataszító világukból kibámulva, mindezt igyekeznek szétrombolni és ebből pénzt csinálni, elvenni. Ehelyett a világ helyett pl számukra etalon az üres stadion is
    Tibu ! Lesz még tavasz !!!

    Hozzászólás ideje: 2010. február 25. 08:37

  2. jackie írta:

    Kedves Tibu !

    Sajnos érzékcsalódás rabjai vagyunk! Látszólag még igaz hogy világunkat a négy évszak egymás követő rendje határozza meg,de valójában a világ lassan olyan állapotba jutott,ahol nincsenek évszakok, nincs tavasz ész nyár és ősz,csak tél és valami nyúlós-nyálas se nem tavasz-se nem ősz kontúrok nélküli cseppfolyós massza ölel körül minket…Ez a massza kitűnő táptalaj a törvénynélküliség,a formátlanság számára,ahol egyetlen formáló erővé az indulat és a fanatizmus kristályosodik ki !
    Ebben a siralmas helyzetben sem tudok mást ajánlani,mint Márai :

    ” A formákat pedig az utolsó percig be kell tartani.Étkezés közben,társalgás közben.Ágyban és asztalnál.S mikor egyre formátlanabbá válik az emberi együttélés:te maradj hűséges a köszönés,meghajlás,kézfogás,érzelemnyílvánítás,
    véleményalkotás kialakult,végső és kristályos formáihoz.Egy korban,amikor mindenki azt követeli,hogy öltsél formaruhát,te járj következetesen zakóban,s este ha éppen társaságba hívnak,ölts fekete ruhát.Nem a ruha,hanem a forma kedvéért.
    A műveltséget nemcsak a könyvek menthetik meg.A műveltséget a köznapok apró reflexei mentik meg! Amikor egy korszak fölemelt ököllel jön ellened,te köszönj vissza,nyugodtan és udvariasan,úgy hogy megemeled a kalapod. “

    Hozzászólás ideje: 2010. február 25. 11:01

  3. Smeo írta:

    Azért ez eléggé elvakult szerintem. Szóval az addig rendben van, hogy rossz, hogy kapta a Fradi ezt a büntetést, de könyörgöm állandóan balhéznak azok az értelmi-sérült állatok, ne legyetek már gyerekek. Vagyis nem is gyerekek, mert még azok is tudják, hogy ha valaki rendszerint “bűnt” követ el – és valljuk be a szurkolók egy része emberhez nem illő magatartást tanúsít meccseken, ami nem csak a csapat megítélését rontja, de már családok is alig vannak meccseken. Az MLSZ tényleg sok mindent szarul csinál, de ne általánosítsuk ezt. Most igazul van. Ha egy csapat nem biztosítja az elmebeteg szurkolókkal szemben a biztonságot, nem veszélyeztetheti az ártalmatlan szurkolókat, vagyis büntetésből nem fogadhat közönséget. Ez korrekt. Nagyon borzalmas, ami a magyar foci háza táján zajlik, úgyhogy ne legyen üldözési mániája senkinek h csak a Fradit szívatja bárki is, alapvetően rossz a rendszer, de nem azért, mert bárki a ti tavaszotokat akarja elvenni. Sajnálom azt a besavanyodott embert, aki nem tudja élvezni az életét, és azt gondolja h csak egy “évszak” van.

    Hajrá Magyarok!

    Hozzászólás ideje: 2010. február 26. 08:12

HOZZÁSZÓLÁS