2020. június 1. hétfő

Lipcsei Péter közel a rekordhoz! Már csak 18!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. február 27.

Az FTC Múzeum vezetőjének, Zsiga Lászlónak tollából ma megjelent egy igazán időszerű összesítés az ftc.hu oldalon. Átvesszük és némiképp hozzá is adunk ehhez az összesítéshez. A “némiképp” abban van, hogy dr. Sárosi György és Lipcsei Péter mérkőzéseinek összesített listája nálunk letölthető.

Azt azért ne feledjük, hogy a letöltött listához képest Péter ma eggyel növelte a meccsszámát, erre utal a címben jelzett szám, “már csak 18”.

Kezdődik a bajnokság és mivel Lipcsei Péter közelít dr. Sárosi György rekordjához, a ferencvárosi közvéleményt is egyre jobban érdekli mennyi meccs is szükséges a csúcsbeállításhoz, vagy ahhoz, hogy a Kapitány legyen a rekorder. Így az FTC Múzeum Nagy Béla hagyományainak megfelelően kiszámolta mindkét játékosunk mérkőzésszámát.

Kezdjük a legelején. Az akkor 19 éves Sárosi György 1931-ben mutatkozott be a Ferencvárosban és 17 év múlva 1948-ban vonult vissza. Ötszörös bajnok, ötszörös Magyar Kupa győztes, egy alkalommal nyert KK-t. Háromszor volt gólkirály és 62 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, játszott az 1938-as VB döntőjében, ahol végül ezüstérmet szerzett. És amit minden Fradi-szurkoló kívülről fúj, a 17 év alatt 639 mérkőzésen lépett pályára, amelyen 633 gólt rúgott. Vagy mégsem?

Bizony nem! Miért? Azért, mert aki alaposan átböngészte Nagy Béla könyveit, az felfedezhette, hogy az FTC történetében több mérkőzésnek is hiányosak az adatai. Például a legendás 1947-es mexikói túráé, vagy az 1969-es kanadai meccseké, az 1932-es St. Maloban megrendezett nemzetközi találkozóé és még sorolhatnánk. Azóta jó néhány újabb adat felbukkant és ezek közül több is érinti Sárosi György dr. mérkőzés- és góljainak számát. Például nemrégiben kaptuk meg az 1932-es St. Maloban lejátszott mérkőzés tudósítását az akkori helyi lapból, ahol jól látszik, hogy Sárosi egyáltalán nem talált be, annál többször Takács II József és Kohut Vilmos! Sikerült megszerezni a mexikói túráról a részleteket, ahol viszont bizony nem kímélte a derék helyi hálóőröket, persze növelve ezzel a mérkőzésszámát is. Tehát mai tudásunk szerint dr. Sárosi György nem 639 alkalommal húzta magára a zöld-fehér mezt. A góljai száma is növekedett, de ez még mindig nőhet! Miért? Mert 1947-ben Mexikó után a mieink átutaztak New Yorkba, ahol lejátszottak egy nemzetközi mérkőzést a Hungaria SC ellen, amelyen 12-1 arányban nyertünk, azonban egyelőre csak öt gól szerzőjét ismerjük. Sárosi hármat lőtt, de szinte elképzelhetetlen, hogy a maradék hétből ne talált volna be legalább egyszer. Persze a pályán volt Puskás, Szusza és Mészáros is, így bármi előfordulhat. Viszont a gólszám Lipcsei csúcsdöntését egyáltalán nem befolyásolja.

Nézzük mit kell tudni Lipcsei Péterről. 18 évesen került a Fradihoz Kazincbarcikáról és egy nemzetközi tornán mutatkozott be 1990-ben, majd bajnokin az Újpest ellen, ahol 5-0-ra nyertünk a Megyeri úton. Egészen 1995 nyaráig volt az FTC labdarúgója, ekkor a Portoba igazolt, azaz pont lemaradt a Fradi BL meneteléséről. 1997-ben tért vissza, de csak egy évre. Ezt követően két esztendőn át Salzburgban játszott. 2000-ben újra visszatért szeretett klubjába, amely mellett azóta is kitartott, még a másodosztályban is. Lipcsei pont 20 évvel ezelőtt mutatkozott be a Fradiban, de összesen csak 16 esztendőt játszott itt, azaz neki kevesebb év is elég lenne a csúcshoz.

Nézzük az ő dicsőséglistáját a Fradiban: Háromszoros bajnok, egyszeres másodosztályú bajnok, hat alkalommal nyert Magyar Kupát, négyszer Szuper Kupát, kétszer volt az év labdarúgója. 58 alkalommal szerepelt a válogatottban, 55-ször a Fradiból.

Ezek után tekintsük át mik is számítanak hivatalos mérkőzésnek. Természetesen követjük Nagy Béla hagyományait. Azaz hivatalos meccsnek számít minden bajnoki mérkőzés (és osztályozó mérkőzés, mint 1901-ben), minden Magyar és Szuper Kupa találkozó, minden egyéb hazai kupa találkozó, minden jubileumi meccs, azaz ha az ellenfél fennállásának ünnepére szervez mérkőzést. (Lásd ESMTK elleni meccsek!) Minden külföldi ellenfél ellen lejátszott mérkőzés, még ha az csak edzőmeccs volt is. Főleg a háború előtt volt divat az úgynevezett vegyes csapatok összeállítása a külföldiek ellen. Mivel Nagy Béla ezeket rendre belevette a sorba, mi is benne tartottuk. Azonban még rengeteg ilyen meccs bukkanhat fel a múltból, de ezeket rendre Budapest-válogatottként ismerték el végül, így nem lehetnek a Ferencváros hivatalos mérkőzései.

Amennyiben bármelyik típusú meccs félbeszakadt és az nem a pályán elért eredménnyel hagyták jóvá, az nem számít hivatalosnak. (Például az utóbbi időből a DVTK elleni bajnokink, az Üllői úti villámtornán a ZTE elleni, a Máltán a Hamrun elleni félbeszakadt találkozók stb.) Nem számít hivatalosnak a hazai csapatok ellen vívott edzőmeccsek, a teremtornák, az egy félidőnél rövidebb mérkőzések, mint az ilyen jellegű 1900-as évek elején megnyert villámtorna.

Ezek fényében az FTC Labdarúgó Zrt. az FTC Múzeum adatai alapján a következő adatokat tartja hivatalosnak:

Sárosi György 646 mérkőzésen lépett pályára a Ferencvárosban és 636 gólt szerzett. (Mint említettük ez az adat is nőhet, de főleg a góljai száma változhat még.)

Lipcsei Péter 628 mérkőzésen szerepelt az FTC-ben, amelyen 175 gólt szerzett.

Tehát Lipcsei Péter 19 mérkőzésre van a csúcsdöntéstől!!!

Ezen adatok alapján a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó csapata 4887 hivatalos meccset játszott, ebből 2824 bajnokit, 1457 nemzetközit, 321 Magyar Kupa-meccset és 285 hazai díjmérkőzést.

Hogy milyen adatokból dolgozott a Múzeum azt a cikk alatt meg lehet tekinteni. A két pdf fájlban megtalálható a két rekorder adatlapja a készülő Kik játszottak a Fradiban 1901-2010 c. könyvből, majd alatta mindkettejük összes mérkőzése, összes gólja sorszámozva.

Egy kis segítség a fájlok használatához: Négyféle jelzést használtunk B/, N/, MK/, H/, amelyek a bajnoki, nemzetközi, Magyar Kupa és hazai díjmeccsek rövidítései. A négy sorszámot ha összeadjuk, megkapjuk az összes meccseik illetve góljaik számát. Példa: Sárosinál a következő számokat találjuk: B/384, N/218, MK/24, H/20. Ezt a négy számot összeadva (384+218+24+20) kijön a 646, azaz az összes mérkőzésének a száma. Mivel Nagy Béla a Magyar Kupát külön nem jegyezte, nála az is hazai díjmérkőzésnek számított, így minden esetben az MK/ és a H/ számokat, ha összeadjuk, akkor jön ki a hazai díjmérkőzések száma. Tehát Sárosinál MK/24 + H/20 = 44 hazai díjmérkőzés.

Jó böngészést kívánunk, Lipcsei Péternek meg sok sikert a csúcsdöntéshez.

 
dr. Sárosi György mérkőzései

Lipcsei Péter mérkőzései

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Az FTC Baráti Kör története

  Bejegyzés ideje: 2020. március 22.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. március 15.
  Szerző: Admin

  Elhunyt Nemes Gyula

  Bejegyzés ideje: 2020. március 10.
  Szerző: SzB

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Játsszunk egy kicsit! Ki a legjobb jobbhátvéd?

  Bejegyzés ideje: 2016. január 14.
  Szerző: Simon Sándor

  Micsoda esztendő volt!

  Bejegyzés ideje: 2009. december 8.
  Szerző: Limpi

  Egy élet a Fradiért, Rudas Ferenc 1921-2016

  Bejegyzés ideje: 2016. február 11.
  Szerző: Simon Sándor

  A Fradi egykor volt szakosztályai, 14.rész: Férfi kosárlabda

  Bejegyzés ideje: 2010. január 23.
  Szerző: Simon Sándor

  A Fradival a Fradiról, a Fradiért, a Fradiban! Befejeződött a játék.

  Bejegyzés ideje: 2014. december 6.
  Szerző: Simon Sándor