2024. március 19. kedd

A Fradi egykor volt szakosztályai, 15.rész: Sakk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. július 20.

fradi_cimerSorozatunkban voltak már meglepő sportágak, amelyekről sokan nem gondolták volna, hogy valaha a Fradiban is űzték. Gondolom, a most bemutatott sportág is ilyen, még ha ezt nem is szó szerint űzték, sokkal inkább művelték.

SAKK: 1950-től 1982-ig

Dr. Springer Miklós, az FTC Elnökségének a tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke, 2009. május 8-án, a klub fennállásának 110-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nagyformátumú beszédben méltatta a múltban elért sikereket. Igen informatív része volt a beszédnek, hogy sorjában megemlékezett az FTC összes valaha is működött szakosztályáról, azokról is, amelyek ma már a múlt homályába merülnek. Oda merülnek, de el nem veszhetnek!

Ez is indokolja, hogy sorozatunkban megemlékezzünk ezekről az egyszer volt szakosztályokról, hogy az internet adta nagyobb publicitást kihasználva minél több érdeklődőhöz eljuthassanak ezek az információk.

SAKK: 1950-től 1982-ig

Egy olyan sportág, melynek nem úttörői a ferencvárosi sportolók, a szövetség alapításához nem kellett az egyesület erkölcsi súlya.

A Magyar Sakkszövetség ugyanis 1921. november 6-án alakult meg. Az 1911-1913 között működő szövetséget a kieső nyolc év miatt nem számítják jogelődnek.

A magyar sakk írásos emlékei egészen a középkorig nyúlnak vissza, de a versenyek eredményeit csak a XIX. század közepétől jegyzik: 1851-ben, Londonban Szén József 5. helyezést ért el. A fiatalon elhunyt Charousek Rezső két éves versenyzése alatt betört a világ élvonalába. Maróczy Géza 1908-ig a világ 3-4 legjobbja között volt, eredményei alapján a világbajnok kihívója lehetett volna! A korán meghalt Breyer Gyula verseny sikereinél jelentősebb a sakk-gondolkodás megújításában játszott szerepe! A felsoroltakon kívül a 1928-1937 közötti olimpiai sikerek kivívói: Havasi Kornél, dr Nagy Géza, dr. Vajda Árpád és a Steiner fivérek. 1930 után indult pályáján Szabó László, Barcza Gedeon, akik sok sikert arattak, valamint Lilienthal Andor, aki külföldön érte el nagy sikereit. Az őket követő korosztályból Benkő Pál (később USA) majd Bilek István és Portisch Lajos vitte a zászlót. 1978-ra a Buenos Aires-i aranyérem megszerzésére értek világklasszissá: Adorján András, Ribli Zoltán és Sax Gyula.

Napjainkat Almási Zoltán, Lékó Péter és Polgár Judit neve fémjelzi. Ez utóbbi kiválóságunk jelenti a legfőbb kapcsolatot a női sakkozás felé, évtizedek óta vezeti a női világranglistát! Tagja volt két olimpiai aranyérmet szerzett csapatunknak. Polgár Zsuzsanna női világbajnoki címet szerzett! Polgár Zsófia sok emlékezetes sikert ért el férfiak között is! A Polgár nővérek előtti időket: Karakas Éva, Ivánka Mária, Verőci Zsuzsa és Mádl Ildikó képviselte.

Férfi egyéni bajnokságokat 1906-tól, nőit pedig 1947-től tartanak.

A Fradi történetébe 1950-ben kopogtatott be a sakk, mint az ÉDOSZ korszak egyik hozománya, ugyanis a szakszervezeti sportklubban volt sakkszakosztály is, amit 1950-től az egyesület kezelésébe került. Így értelemszerűen ott maradt a Kinizsi-korszakban is. Legnagyobb feljegyzett eredményük is ebből a korból datálódik, 1953-ban Sándor Béla megnyerte a magyar sakkbajnokságot. Messze nem ő volt az esélyes, de az esélyesek egyrészt körbeverték egymást, másrészt váratlan vereségeket is szenvedtek. Sándor Béla viszont egyenletes teljesítményt nyújtott, a kiélezett végjátékban megnyerte a bajnokságot. Ezt a sikerét mértéktartásának és nagy szorgalmának köszönhette. A bajnoki döntőre minden ellenfele korábbi játszmáit kielemezte, több különböző variációt előre kidolgozott. Ez a bajnoki cím az egyesület első és azóta is egyetlen bajnoki címe.

Csapatban már nem ment ennyire. Jellemzően minden évben a kiesés ellen küzdött a csapat, ami be is következett. Egyszer, a hetvenes évek elején még sikerült visszajutni az élvonalba, amikor olyan kiválóságok csatlakoztak a csapathoz, mint Portisch Ferenc, Polgár István vagy Flesch János. Azonban ezt a tagságunkat sem sikerült állandósítani az élvonalban. 1974 őszén újra kiestek, ám mégis az első osztályban folytathatták, mivel az MTK és a Vörös-Meteor MTK-VM néven egyesült és mindkettőnek volt első osztályú sakkcsapata. Az ajándék lehetőséggel csupán 1977-ig tudott élni a gárda, akkor megint kiesett. Innentől kezdve a 14 csapatos OB II-ben, a nyugati csoportban sakkoztak. 1982-ben kapott végleges mattot a Fradi-sakk, azóta nincs sakkszakosztály az FTC égisze alatt. Utolsó eredményük a 11-ik helyezés volt az OB II-ben.

Ahogy eddig minden régi szakosztályt bemutató cikkhez, ehhez is kerestem korhű felvételt. Szerencsém volt, találtam. A fotót Károlyi Lajosnénak köszönhetjük, ő tette közzé a világhálón. 1957-ben készült, tehát négy évvel Sándor Béla bajnoki címe után. Az esemény pedig az a pezsgőbontás, ami az I. női sakkolimpián a negyedik helyezett csapat tagjai (Hönsch Irén, Kertész Éva, Sinka Brigitta) ejtettek meg.

Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben

http://www.ftcbaratikor.hu/2009/05/03/drspringer-miklos-unnepi-beszede/#more-6827

http://www.ftc.hu/index.php?action=main&nid=12068&sact=news

http://www.chess.hu/hu/tajekoztato.php

Köszönet Zsiga Lászlónak a tanácsaiért és néhány adatért.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Nagy Zsolt írta:

    Nagyon jó lenne, ha újra lenne sakkszakosztàly .

    Hozzászólás ideje: 2020. augusztus 7. 07:48

HOZZÁSZÓLÁS