2024. április 24. szerda

A 92-es aranytavaszra emlékeztünk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. február 23.

1992 tavasza aranybetűkkel vonult be a Ferencváros történelmébe. 13 győzelem és 2 döntetlen után, tetemes hátrányt ledolgozva 11 esztendő után újra bajnok lett a FERENCVÁROS!

Azóta eltelt 19 év, felnőtt egy újabb szurkoló-generáció. Ez adta az alapötletet, hogy jöjjenek össze idősebbek és fiatalabbak és beszélgessenek a Fradiról, a sikerekről. Természetesen hívtuk az egykori események közvetlen szereplőit is. Sajnos, bár előzetesen jelezte részvételét, az utolsó pillanatban elfoglaltság miatt lemondta azt a csapat edzője Nyilasi Tibor, egyik sztárja Lipcsei Peti és többek  is. Volt akinek edzése, volt akinek előadása, volt akinek tárgyalása, volt akinek televíziós jelenése volt. Így is maradtak azonban hárman, hárman a védelem tagjai közül:

Telek András, Szekeres Tamás és Szűcs Mihály.

Az est vázát az aranytavasz meccseinek felelevenítése jelentette, amelyet a helyszínen kivetítettünk. Egy-egy összefoglaló után a játékosok kérdésekre válaszoltak. Beszéltek motivációról, öltözői hangulatról, szurkolói létszámról és hangerőről, saját nevelésű játékosokról és felejthetetlen játékostársakról: Simon Tiborról és Fodor Imréről. Számtalan anekdota színesítette az összefoglalók közötti időt.

Az összefoglalók a 19 évvel ezelőtti történések sorában jöttek így szembetűnő volt, hogy az eredmények hatására hogyan talált egyre jobban egymásra csapat és közönsége. A rangadók hangulata (Honvéd, Újpest) ezen rövid másodpercek alatt is jól érzékelhető volt.

Egy érdekességre is felfigyeltünk. 1992-ben sorrendben így játszottunk a ma is NB I-ben szereplő csapatok ellen:

FTC – ZTE 7-0, Üllői út
Honvéd – FTC 0-2, Kispest
FTC – Videoton 2-0, Üllői út
Győr – FTC 1-6, Győr
FTC – Újpest 3-2, Üllői út
MTK – FTC 0-2, Hungária krt.

19 év múltán, bár a csapatok elleni meccsek sorrendje más, a pályaválasztás azonos. Ugye, elfogadnánk idén is ezt az eredménysort?

A legnagyobb érzelmeket az utolsó meccs utáni legendássá vált hazaútról és ünneplésről készült képek váltották ki. Miskolc-Budapest zöld-fehérben! Visszahozhatatlan, csodálatos pillanatok.

Horváth Károlynak, a tempofradi.hu honlap szerkesztőjének köszönhetően egy kis játék is volt. Az általa összeállított kérdéssor megválaszolásával, melyek kérdések mindegyike a 92-es szezonra vonatkozott, értékes relikviát lehetett nyerni. Hogy mit?

Egy eredeti, 1992-es félliteres barackpálinkát, a Győri Szeszgyár korabeli népszerű termékei közül.

Végezetül Dr. Springer Miklós, úgy is, mint Az FTC elnökségének a tagja osztotta meg véleményét, érzéseit a Fradi mai helyzetét és jövőjét illetően. Röviden összegezve annyit mondhatunk, ő is reménykedik a szebb jövőben, ahogy vele együtt a megjelentek és a fradisták megszámlálhatatlan sokasága is. A mi feladatunk a közeljövőben ezt a megszámlálhatatlan sokaságot jól láthatóan és hallhatóan a lelátókra konvertálni.

A szervezők nevében köszönjük a játékosoknak, a helyet biztosító étterem vezetőinek és minden megjelentnek a részvételt, az együtt töltött órákat. Reméljük, jól érezték magukat és legközelebb újra belevághatunk egy hasonló rendezvény szervezésébe. Akkor talán már egy kialakuló hagyományról is beszélhetünk…

Az EEE mozgalom részéről: Borbély László (Sempre)
AZ FTC Baráti Kör részéről: Simon Sándor

A képeket köszönjük Gyuris Zoltánnak.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Mutyur írta:

    Szép volt 92 tavasza,azonban most bajban a Fradi! Erröl miért nem olvasok itt?

    Hozzászólás ideje: 2011. február 24. 08:50

  2. Peti írta:

    Nagyon jó volt! Remélem lesz még ilyen rendezvény. Köszönet a szervezőknek!

    Hozzászólás ideje: 2011. február 24. 08:56

HOZZÁSZÓLÁS