2017. április 28. péntek

Az FTC olimpiai bajnokai: Novák Ilona

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. április 26.

2012. július 27-én Londonban elkezdődnek a XXX. nyári olimpiai játékok, azaz újra indul az olimpia. Olimpia, a földkerekség legnagyobb sportrendezvénye, melyet négy évente az egész világ vár, melyre az egész világ figyel. Olimpián győzni minden sportoló álma, mely azonban nem mindenkinek adatik meg. Sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Sorozatunkban jelen epizódjának főszereplője: Novák Ilona. Ő az előző részben bemutatott Novák Éva nővére, aki ugyanúgy, mint a húga, 1952-ben, Helsinkiben, a magyar sport aranyolimpiáján szerzett dicsőséget hazánknak és klubunknak. Mindmáig ők az egyetlen testvérpár, akik Fradi színekben olimpiai bajnoki címig jutottak.

Novák Ilona 1925. május 16-án, Budapesten született. A MUE (Magyar Úszó Egylet) színeiben kezdett úszni 1938-ban. 15 évesen már magyar bajnokságot nyert. 1948-ban a londoni olimpián 100 m háton negyedik, a 4×400 m gyorsváltóban ötödik helyezést ért el, mindeközben többszörös főiskolai világbajnok volt. 1950-ben aztán az ÉDOSZ-ba, azaz a Fradiba igazolt. Nem tett mást, mint követte az akkor már itt úszó testvérét. Karrierje nem tört meg, tovább szárnyalt, sőt mint tudjuk, innen érte el világraszóló sikerét a helsinki olimpián.

Testvére mellen és gyorson, ő pedig háton és gyorson volt világklasszis. A helsinki olimpián háton nem indult, csupán a 100 m gyorson és a 4×100 m-es gyorsváltóban. 100 gyorson nem jutott a döntőbe, a váltóban pedig tudjuk, mit művelt, hiszen a testvérénél már megemlékeztünk a nagy tettről, az aranyról. Ő volt a váltó első embere, ő adta meg az alaphangot a későbbi világcsúcshoz és győzelemhez. Őt Temes Judit, majd a testvére Éva követte, végül Szőke Kató Fejezte be az úszást. Mindannyian fantasztikusak voltak, eredményük fergeteges világcsúcs lett (4.24,4), a helsinki olimpián az egyetlen úszó világcsúcs.

Még a versenyzői pályafutása idején szerzett tanári diplomát. Előbb általános iskolában tanított, majd az ELTE tanszékéről vonult nyugdíjba. Több mint két évtizedet töltött el a magyar úszósport vezérkarában, a szövetség alelnöke, szövetségi kapitány volt, az Európai Úszóliga elnökségének tagja. Húgával együtt iktatták be 1973-ban Floridában az úszóhírességek csarnokába – és még ma is csodálnivaló, könnyed stílusban, hetenként többször leússza a maga negyven percét a Hélia szálló uszodájában. Elmondása szerint nem vágyik sokra, csupán az egészségre, hogy versenyezni tudjon az idővel.

Férje, Popper Imre volt, akiről így vallott:
“A férjemmel, Popper Imrével az uszodában ismerkedtem meg. A bátyámmal, Istvánnal vízilabdázott, majd a Ferencváros szakosztályvezetője lett. Az úszólányok között észre sem vett. A rajtkövön álltam, amikor barátja azt mondta neki, nézd, a Novák Ilonának milyen jó lábai vannak. Akkor megnézett, s házasság lett belőle.”

Reméljük, az életbe vetett hitét még sokáig őrzi és méltán mutat példát a ma fiataljainak, sportolóinak. Jó egészséget és családja körében még sok boldogságot kívánunk neki.

Összeállította: Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben
www.mob.hu
hu.wikipedia.org/wiki/Novák_Ilona
http://www.magyarhirlap.hu/sport/uszassal_az_ido_ellen_.html
www.cultiris.com

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. Rosset Ágnes (Müller) írta:

  Engem is Ilonka vitt be az úszósportba, midig türelmes volt és jól tanított. Mindig örömmel emlékszek arra az ídőre. Ágnes.

  Hozzászólás ideje: 2012. szeptember 4. 16:03

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Egy könyv, ami barátságból született

           Bejegyzés ideje: 2009. július 26.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 5.rész – 1905

           Bejegyzés ideje: 2009. január 29.
           Szerző: Simon Sándor

           Sanyi bá és az igazság hete

           Bejegyzés ideje: 2013. december 1.
           Szerző: Simon Sándor

           Nyereményjáték, 7.forduló

           Bejegyzés ideje: 2009. március 5.
           Szerző: Simon Sándor

           Gulyás Géza sírjánál

           Bejegyzés ideje: 2014. szeptember 11.
           Szerző: SzB