2024. március 29. péntek

Az FTC olimpiai bajnokai: Novák Ilona

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. április 26.

2012. július 27-én Londonban elkezdődnek a XXX. nyári olimpiai játékok, azaz újra indul az olimpia. Olimpia, a földkerekség legnagyobb sportrendezvénye, melyet négy évente az egész világ vár, melyre az egész világ figyel. Olimpián győzni minden sportoló álma, mely azonban nem mindenkinek adatik meg. Sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Sorozatunkban jelen epizódjának főszereplője: Novák Ilona. Ő az előző részben bemutatott Novák Éva nővére, aki ugyanúgy, mint a húga, 1952-ben, Helsinkiben, a magyar sport aranyolimpiáján szerzett dicsőséget hazánknak és klubunknak. Mindmáig ők az egyetlen testvérpár, akik Fradi színekben olimpiai bajnoki címig jutottak.

Novák Ilona 1925. május 16-án, Budapesten született. A MUE (Magyar Úszó Egylet) színeiben kezdett úszni 1938-ban. 15 évesen már magyar bajnokságot nyert. 1948-ban a londoni olimpián 100 m háton negyedik, a 4×400 m gyorsváltóban ötödik helyezést ért el, mindeközben többszörös főiskolai világbajnok volt. 1950-ben aztán az ÉDOSZ-ba, azaz a Fradiba igazolt. Nem tett mást, mint követte az akkor már itt úszó testvérét. Karrierje nem tört meg, tovább szárnyalt, sőt mint tudjuk, innen érte el világraszóló sikerét a helsinki olimpián.

Testvére mellen és gyorson, ő pedig háton és gyorson volt világklasszis. A helsinki olimpián háton nem indult, csupán a 100 m gyorson és a 4×100 m-es gyorsváltóban. 100 gyorson nem jutott a döntőbe, a váltóban pedig tudjuk, mit művelt, hiszen a testvérénél már megemlékeztünk a nagy tettről, az aranyról. Ő volt a váltó első embere, ő adta meg az alaphangot a későbbi világcsúcshoz és győzelemhez. Őt Temes Judit, majd a testvére Éva követte, végül Szőke Kató Fejezte be az úszást. Mindannyian fantasztikusak voltak, eredményük fergeteges világcsúcs lett (4.24,4), a helsinki olimpián az egyetlen úszó világcsúcs.

Még a versenyzői pályafutása idején szerzett tanári diplomát. Előbb általános iskolában tanított, majd az ELTE tanszékéről vonult nyugdíjba. Több mint két évtizedet töltött el a magyar úszósport vezérkarában, a szövetség alelnöke, szövetségi kapitány volt, az Európai Úszóliga elnökségének tagja. Húgával együtt iktatták be 1973-ban Floridában az úszóhírességek csarnokába – és még ma is csodálnivaló, könnyed stílusban, hetenként többször leússza a maga negyven percét a Hélia szálló uszodájában. Elmondása szerint nem vágyik sokra, csupán az egészségre, hogy versenyezni tudjon az idővel.

Férje, Popper Imre volt, akiről így vallott:
“A férjemmel, Popper Imrével az uszodában ismerkedtem meg. A bátyámmal, Istvánnal vízilabdázott, majd a Ferencváros szakosztályvezetője lett. Az úszólányok között észre sem vett. A rajtkövön álltam, amikor barátja azt mondta neki, nézd, a Novák Ilonának milyen jó lábai vannak. Akkor megnézett, s házasság lett belőle.”

Reméljük, az életbe vetett hitét még sokáig őrzi és méltán mutat példát a ma fiataljainak, sportolóinak. Jó egészséget és családja körében még sok boldogságot kívánunk neki.

Összeállította: Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben
www.mob.hu
hu.wikipedia.org/wiki/Novák_Ilona
http://www.magyarhirlap.hu/sport/uszassal_az_ido_ellen_.html
www.cultiris.com

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Rosset Ágnes (Müller) írta:

    Engem is Ilonka vitt be az úszósportba, midig türelmes volt és jól tanított. Mindig örömmel emlékszek arra az ídőre. Ágnes.

    Hozzászólás ideje: 2012. szeptember 4. 16:03

HOZZÁSZÓLÁS