2024. március 28. csütörtök

119 évvel ezelőtt…

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. január 26.
Schlosser Imre

Schlosser Imre

1889. október 11-én született Budapesten egy kisfiú. Akkor valószínűleg a szülei sem gondolták, hogy a gyerekből az első Európa-szerte ismert magyar labdarúgó lesz. Pedig a „karikalábú”, ballábas fiú, aki nem volt más, mint Schlosser Imre, már a Petőfi téren lezajlott rongylabdás meccseken is kitűnt a társai közül. Erre figyelt fel egyszer a „nézők” között álldogáló Podmaniczky Frigyes báró, aki először egy gumilabdára, majd egy bőrlabdára elegendő összeggel „szponzorálta” a Petőfi téri srácokat. Rongylabda, gumilabda, bőrlabda… Lehet, hogy ez a sorrend hiányzik a mai labdarúgó képzési programból?

Schlosser Imre 1904-ben, 15 éves korában lett az FTC labdarúgója, első bajnoki meccsét 1906 februárjában játszotta, 1906. október 7-én, néhány nappal a 17. születésnapja előtt pedig már a válogatottban is bemutatkozott. (Az első és az 1927. április 10-i utolsó válogatottbeli szereplése között 21 év telt el. Valószínűleg egyedülálló rekord!) 1915-ben miatta alakult ki az első magyar futballháború dr. Springer Ferenc és Brüll Adolf, az FTC és az MTK alapítója között, pontosabban „Slózi” átigazolása körül. Végül ebben a harcban az MTK győzött. Schlosser pályafutása végén – külföldi kitérő után – 1926-ban visszatért a Fradiba, hogy még egyszer – immár ötödször – bajnok legyen a Fradival.

Most, hogy 2008. október 12-én a Fradi az MTK-t fogadja, szomorú azt leírni, hogy mindez NB II Keleti csoportjában történik, s ráadásul kedvenc csapatunk az MTK II-vel játszik. Mit szólna ehhez Schlosser, mi történt azzal a két csapattal, amelyekben sikert-sikerre halmozott? Valószínűleg a Fradi miatt nagyon elkeseredett lenne.

Néhány számadattal bemutatjuk, hogy „Slózi” milyen eredményeket ért el pályafutása során, lebontva azokat FTC-MTK „meccsre”.

Slózi pályafutása számokban
  FTC MTK Összesen
Bajnoki címek 5 8 13
Gólkirályság 6 1 7
Válogatottság  49 18 *68 
Válogatott gólok száma  48 11  59 

  
*egy meccsen, mint Wiener AC játékos szerepelt

A mutatók tekintetében FTC-MTK 3:1, ilyen eredménnyel most is elégedettek lennénk. (A két csapatban lejátszott mérkőzések, illetve elért gólok tekintetében annyira eltérőek az irodalmi adatok, hogy azokat most kihagyjuk. Pedig akkor a „gólarány” 5:1 lenne.)

2008. október

Balaginho

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS