2024. április 19. péntek

Vezetői EEE

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. október 30.

vezetői_eeeA szurkolói és a futballszakmai után bátorkodom előállni egy újabb jelzővel, amit a három E betű elé teszek, ez pedig a vezetői.

A múltkor azt írtam, bátrabb leszek, mert szurkolóként a futballszakmátról írok. Mit mondjak ma, amikor egyenesen a vezetőket állítom a vizsgálódás középpontjába? Ám, úgy érzem ők kihagyhatatlanok ebből a témakörből.

A három E-betű fradista meghatározása, ami a mottónk:

EEE, azaz Erkölcs, Erő, Egyetértés. A Ferencvárosi Torna Club alapítóinak közfelkiáltással megszavazott jelszavai. Ma is hisszük, ez a jól eltalált hármas szókép segítette át a klubot sok olyan viszontagságon, melybe bele is rokkanhatott, sőt meg is szűnhetett volna.

Valahogy definiálnom kell a másik szót, a most jelzőül szolgálót is.

Vezetők. Pontosabban szólva sport-, ezen belül is futballvezetők, hiszen a kérdéskör rájuk fókuszál.

A történet azon szereplői, akik biztosítják a lehetőségeket a futballszakmának, hogy eredményeket produkálhassanak, illetve a szurkolóknak, hogy a lehetőségekhez képest a legjobban szórakozzanak. Természetes, hogy minden általánosítás kísértését legyőzve, ezúttal is a Fradi körüli élet határozza meg a mondandót.
Ők azok, akikért a játékosokkal és a jól dolgozó edzőkkel ellentétben nem lelkesednek a szurkolók, akik akkor végzik jól a munkájukat, ha láthatatlanok maradnak.

1. Vezetői erkölcs

Most könnyű dolgom van. Az erkölcs szó szurkolókhoz és futballszakmához való kapcsolásánál hezitáltam, mi a helyes meghatározás. A vezetői erkölcs esetében ez nem kérdés. Ha a Fradit tekintem, akkor különösen nem! Elegendő egy kicsit visszatekinteni a múltba, és megnézni miként jellemezték a kortársak és az utódok Dr. Springer Ferencet, Mattyók Aladárt, Kárpáti Bélát, Horváth Ferencet, Malaky Mihályt, ifj. Dr. Springer Ferencet és még hosszan sorolhatnánk. Ők egész életükben bizonyítottak, mit jelentett számukra a Fradi. A példa adott, csak követni kell. Néhány szóval azért jellemezném is a követendőt: tisztesség, becsület, őszinteség, önzetlenség, elhivatottság, gondoskodás, határozottság, megértés, tekintély. Kicsit bővebben: olyan élet, amely nem a Fradiból, hanem a Fradiért él. És ez nem elsősorban a fizetésről, a fizetségről szól, mert az is természetes, hogy a jól végzett munkáért az mindig jár, sokkal inkább a gondolkodásról. Egy Fradi-vezetőnek sugároznia kell magából mindezt és akkor biztos hogy követőkre talál a szakmában, és támogatásra a szurkolóknál. Nem lehetetlen küldetést fogalmazok meg, hiszen az említettek életpályája a bizonyíték rá, hogy mindez lehetséges.

Ma persze nehezebb kristálytisztán megjeleníteni a tulajdonságokat, hisz a mai világ elüzletiesedett, értelemszerűen a futballban is. Mai vezetőinknek az a feladata, hogy az ősök, a számunkra hősök tulajdonságait ötvözzék a mai kor követelményeivel, nem engedve az alapértékekből. Nagyobb szerepe van a pénznek, mint a múltban volt, más a klubhűség is, mint a múltban volt. Másként kell az egyikkel a másikra hatni, mert vegytisztán egyikből sem lehet a futballban megélni, meg kell találni a lehető legjobb kompromisszumot. És ami ezzel összefügg a támogatói körnek is folyamatosan kell bizonyítani, hogy folyamatosan megérje nekik támogatni, anyagilag is. Elismerem, nem könnyű feladatok ezek, de az is biztos, a múltban, az adott korokban sem voltak egyszerűek a vezetői kihívások, hisz egy egy kor azért újabb, mint a korábbi, mert azoktól eltérő, ismeretlen kérdéseket vet fel. A lényeg a Fradi kifogyhatatlan szeretete, abból lehet csak táplálkozni, az adhat erőt.

2. Vezetői erő

Hasonlóan a korábbi jelzős szerkezetekhez, egyértelmű, hogy mikor hatásos. Akkor, ha megfelelő a vezetői erkölcs. Akkor ugyanis nem lehet kérdés, hogy a Fradi iránt elkötelezett szurkolók támogatják a vezetőt, a játékosok és az edzők pedig beállnak a sorba, különösen ha nekik is van zöldkötődésük. Ha pedig nincs, akkor ez az erő, a szurkolók erejével együtt megmutatja nekik, hogy nem egy csapatba kerültek, hanem a Fradiba. Akkor fordul elő az, ami a múltban is oly sokszor, hogy valaki egyáltalán nem volt fradista, ám megérezve az itt élők, az itt dolgozók elhivatottságát, erejét, azzá vált.

Azt hiszem, jogos szurkolói elvárásunk a minél nagyobb vezetői erő.

3. Vezetői egyetértés

Egy klubnak, egy csapatnak ma már nem lehet egy vezetője. Lehet egy tulajdonosa, de mivel a feladatok szerteágazóak, azt egyedül kizárt, hogy bárki megoldaná, vezetőtársakra van szüksége. Minden vezetőnek egyet kell értenie az alaperkölcsben, ami a Fradit élteti. Ha ez megvan, akkor a széthúzás eleve illuzorikus fogalom. Ha nincs meg, akkor vezetői válság van, amit a lehető legrövidebb időn belül meg kell oldani, mert különben az óhatatlanul visszahat a futballszakmára, majd az ő produktumukon keresztül a szurkolókra.

A vezetőnek nem a játékossal, edzővel és a szurkolóval kell egyetértenie, hanem a Fradi eszmeiségével, hisz posztjából adódóan ő felel annak megvalósításáért. Ha az adott, a többi szinte magától jön. Alkalmaztam már a csónak hasonlatot, miszerint mindenkinek egy irányba kell eveznie, hogy a hajó ne hánykolódjon, hanem haladjon. A vezető ebben a hasonlatban a kormányos, annak minden felelősségével. Mert úgy is haladhat egy irányba a csónak, hogy rossz az irány és sosem köt ki.

Nem könnyű poszt ez sem, ahogy a Fradi játékosának, edzőjének, szurkolójának lenni sem könnyű. De gyönyörű!

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS